2011. január 12., szerda

J.R.R. Tolkien:Gyűrűk ura 1-2-3


J.R.R. Tolkien:Gyűrűk ura:



A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig - legalábbis terjedelmét tekintve - alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Egy magát valamire is adó fantasy rajongónak kötelező könyv.

Abban a képzelt időben játszódik, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, mikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündérek, féltündék, az ősi Nyugat-földe erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdő öregjei fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az emberfajnak. Különös világ ez az emberfölötti - vagy emberalatti - lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében
Hobbitokról,tündékről,varázslókról,gollamról és egyéb csodás dolgokról írnak a könyvben.Minden magára adó fantasy rajongónak alapműnek kellene lenni.A jó és a rossz csatározásáról szól természetesen.Frodónak és társánk el kell juttatnia a gyűrűt a Végzet hegyéhez a katlanhoz hogy megsemmisítsék,különben a rossz Szauron kerül hatalomra és eltüntet minden jót a világból és természetesen ellenségeit a tündéket,hobbytokat,embereket leigázza.

Érdekes hogy nem ember a könyv főszereplője és nem is egy nemes tünde,hanem egy kicsi félszerzet,hobbyt.Az ő cselekvésein múlik a világ sorsa.
Tele van érdekesebbnél érdekesebb szerzetekkel.Hihetetlen hogy tudta az író ilyen szerte ágazóan megteremteni ezt a világot,oda figyelve minden apró részletre.Külön nyelveket,világokat,történelmet teremtett a könyvhöz,amiben jó élni a sötétség ellenére.
Órákat lehetne beszélgetni a könyvről,vagy írni róla.
A könyvhöz több könyv is kapcsolódik az írótól,egyfajta magyarázat és az előtte,utána dolgok leírása.

Hihetetlen,de több tucatszor olvastam a könyvet és nem rettentett meg a vastagsága.
Film is készült belőle,ami nagyon hűen utánozza a könyvet.



Európa kiadó:
http://www.europakiado.hu/

1836 oldal
saját példány(nem hiányozhat a polcomról természetesen)

10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék