2011. január 19., szerda

Jean Sasson:A fátyol mögött


Jean Sasson:A fátyol mögött

A könyv Szultánáról az Szaúd-Arábiai hercegnő és társnői szenvedéseiről,megaláztatásairól szól.Brutálisan lerántja a leplet az ottani nők helyzetéről,amit ez a mondat is megmutat pontosan:
"Országomban a nőket apjuk semmibe veszi,fivérei lenézik,férje pedig uralkodik rajtuk..."

Csak a nők,anya-lánya,testvérek,barátnők próbálnak a nehéz időkben összetartani,sajnos rendszerint hiába.
Döbbenetes hogy születésüket és halálukat hivatalos feljegyzésekben nem lehet megtalálni.Férjük vagy apjuk tulajdona a nő,nincs a saját életébe bele szólása.
A könyvet csak az erős idegzetű nőknek ajánlanám vagy azoknak a férfiaknak akik ezt teszik velük,hátha megvilágosodnak,mit tesznek!
Szörnyű hogy Allahnak,az Istenüknek tulajdonítják azokat a szavakat,amivel a nőket leigázzák,állati sorba kerülnek.Büntetlenül erőszakolhatnak nőket,de a nők a hibásak ilyenkor,még őket kövezik meg.12 éves kislányokat adhatnak férjhez 60 éves pasikhoz,büntetlenül megölhetik,nyomoríthatják "tulajdonukat".
Egyszóval a nő bármit is tesz,csak a rossz.Csak veszíthet.
A változásra csekély az esély ott,ahol még mindig élnek a primitív szokások(női körülmetélés kis korban,megkövezés...).
A vallási vezetők a mutavák bármit megtehetnek,ám főként a gyenge,védtelen nőket hibáztatják,férfiak gyenge büntetést kapnak.

Nem tudnék egy ilyen országban élni,ahol ekkora az elnyomás.Ahol a felvilágosult férfiak is követik apjuk erőszakosságát,ahol a nők némán tűrnek a fátylaik mögött és szenvednek.
Ahol nem tudsz segíteni gyermekeiden,mert ők is olyan sorsra jutnak mint te.

Ettől függetlenül imádom kultúrájukat,táncukat,épületeiket.
És remélem hogy a könyv nagyon sötét valóságot festi le,nem a teljes igazságot.Remélem hogy nem minden nő szenved ennyire és javult a helyzet.

Ennek ellenére a könyv nagyon jó.

Asszonyaink történetét a titoktartás fekete fátyla fedi. Sem születésünk. sem halálunk nem szerepel egyetlen hivatalos feljegyzésben sem... Gyakran teszem fel magamban a kérdést. ha születésünk és halálunk nincs számon tartva, létezünk-e egyáltalán... Ez buzdított fel arra, hogy hatalmas kockázatot vállalva elmeséljem történetemet... és indított arra az elhatározásra. hogy a szaúdi nők teljes személyi szabadságáért és jogaiért küzdjek. Azokért a jogokért, melyekkel országomban csak a férfiak rendelkeznek." Szultána, a mesés gazdagságban élő szaúd-arábiai hercegnő szavai ezek, aki makacsul lázad alávetettsége miatt, amit egyedül női mivoltának köszönhet, és inkább elszenvedi a büntetést, mint hogy legyőzöttként éljen. Ám a változásra csekély a remény egy olyan országban. amelyet primitív szokások uralnak, és a vallási vezetők árgus szemekkel figyelnek mindenkit.

Gabó kiadó:
http://www.gabo.hu/

269 oldal
könyvtári
10/8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék