2011. január 16., vasárnap

Charlotte Worgitzky:Meg nem született gyermekeim


Charlotte Worgitzky:Meg nem született gyermekeim


A könyv Martha Trubecről szól, a színésznőről.
Egy új szerepet kap, a Ciánkálit. Ami az illegális magzatelhajtásról és az akkori fiatal nők életéről szól.
E körül a darab körül bonyolódnak az emberi kapcsolatok. Valaki szépíteni szeretné a témát valaki még naturalisztikusabban ábrázolni. Martha közben elmeséli a barátjának az életét, abortuszait, lelki válságait egy-egy nem kívánt terhesség, vagy elveszített szerelem miatt. Közben az ifjú kolléganője is ebbe a helyzetbe kerül. Kiderül babát vár, de ha megtartja elveszít egy fontos szerepet, ha pedig nem, kénytelen lesz az abortuszt választani (ami ekkor már nem illegális). Martha menye is babát vár, mint kiderül a könyv közepe táján.

Nagyon érdekes könyv. Leírja egy nem várt terhesség minden kínját, próbatételét, lelki tépelődését. Megmutatja az akkori időkben hogyan volt lehetséges az abortusz, milyen törvények voltak akkor, milyen lelki terhei, testi terhei voltak a terhesség megszakításnak..
Aztán a végén pedig az unoka jövetelekor leírja az ellenkezőjét is, milyen jó, amikor egy várt baba érkezik. Mintegy párhuzamot vonva a jelenlegi törvények, a jelenlegi helyzettel.

Néhol a szereplő nagyon durván fogalmaz, miért is nem akarja a gyermeket. Borzalmas volt olvasni. Viszont igazat adok neki abban, hogy kár egy nőre ráerőltetni egy babát, ha nem akarja.Csak a gyermek fog lelkileg sérülni. Nem tisztünk megítélni kit ítélhetünk el egy abortusz miatt és kit nem, ki köteles megtartani a babát és ki nem.
Viszont szerintem még mindig él , hogy egy abortuszos nőt elítélnek a társai, orvosa is, még ha az indokot nem is ismerik.
Nem azt mondom, hogy az abortuszt használjuk védekezésként, viszont van olyan eset amikor érthető az abortusz (erőszakból születne, rossz körülmények közé, túl fiatal az anya, még nem tudna felelősségteljesen foglalkozni vele, betegség esetén..)

Végül egy mondás,ami ehhez kapcsolódik:

"Egy nő mindenre képes azért hogy ne legyen és hogy legyen gyermeke".

Európa kiadó:
http://www.europakiado.hu/

364 oldal
könyvtári
10/7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék