2011. január 18., kedd

Todd Strasser: A hullám


Todd Strasser: A hullám


A könyvet egy Molyos ajánló után vettem a kezembe, amit végül nem bántam meg. Egy gyorsan olvasható, megdöbbentő történet. A könyv egy hétköznapi középiskolában játszódik.
Ben Ross a történelemtanár egy Hitlerről és a német koncentrációs táborokról vetít le egy dokumentumfilmet. A diákok megdöbbennek és egy nagyon érdekes kérdést tesznek fel tanáruknak.
"Hogyhogy a németek hagyták hogy Hitler és a Nemzetszocialista Német Munkáspárt annyi ember legyilkoljon és nem tettek a szörnyűségek ellen semmit?"
Ben-t elgondolkodtatja a kérdés és kutakodni kezd a könyvek között,de ott sem talál magyarázatot. Viszont ezzel kapcsolatban eszébe jut egy kísérlet. A következő történelemórára kitalál egy mozgalmat a Hullámot, jelmondattal, egyezményes mozdulattal. Az osztály egységes csoportot alkot, mindenki egy a csoportban, senki sem kivétel. Lassan a szigorú mozgalom túlnő az osztályon. Egyedül Laurie, az iskolaújság szerkesztője veszi észre hogy valami nem stimmel.
Ben a tanár lesz a mozgalom vezetője és mozgató rugója.Fejébe száll a hatalom és éppen az utolsó percben döbbenti rá Laurie,a barátja és felesége erre.
De még helyre tudja hozni a hibáját mielőtt egy verekedésnél nagyobb baj történne.

Barátok szakadnak szét,gyerekek változnak meg a mozgalom hatására.
Végül pedig Ben,a megdöbbent diákoknak felfedi miért indította el a mozgalmat.
A gyerekek bírálták az akkori Németország lakóit,de vajon ha egyszer hasonló helyzetbe kerülnek,vajon melyik oldalt választják? Észreveszik-e, ha beszippantja őket is a mozgalom? Észre veszik-e ha a rossz oldalon állnak?
Ijesztő még a feltevés is hogy még egyszer megtörténhet ez a világgal!
Film is készült belőle,érdekes volt,de kicsit modernre sikerült.

Athenaeum kiadó:
http://kiadok.lira.hu/kiado/athenaeum/

176 oldal
könyvtári
10/8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék