2011. január 18., kedd

Robin Maxwell: Signora da Vinci


Robin Maxwell: Signora da Vinci


A könyv a reneszánsz kori Itáliában játszódik, de nem a festő Da Vinci életét írja le, hanem szeretett édesanyjáét.
Caterina egy szem lánya a kisvárosi patikusnak. Mindenki rajong a kislányért. Édesapja már korán elkezdi tanítani írni, olvasni, nyelvekre és 8 éves korában bevezeti a görög-római világba és az alkímiába.
A lány szerelembe esik és terhes lesz egy fiatal nemes fiútól, Pierrotól. A szülők nem engedik hogy elvegye a lányt, így törvénytelen gyermekként jött világra a baba 1452.-ben, ami ekkor hatalmas bűnnek számított még. A falusiak elfordulnak a lánytól, elkerülik. Ekkor a kisfiút, Leonardót elveszik Caterinától a fiú és szülei, de kis híján éhen hal, így saját édesanyja lesz a szoptatós dajkája. Már ekkor szoros kötelék alakul ki a fiú és édesanyja között.
Caterina felfedezi hogy a kisfiú eszes és nagyon szépen rajzol. Így Firenzébe küldik festeni és rajzolni tanulni.
Caterinának fáj a szíve fiáért, így végül férfinak öltözve utána költözik és patikát nyit ott.
Beleszeret és közel kerül a híres és nagy hatalmú Medici Lorenzoba. Felfedi előtte titkát és hosszú évekig boldogan élnek titokban. Lorenzo is hasonló gondolkodású mint Caterina, meghívást nyer a gondolkodó körükbe is, ahol híres filozófusok találkoznak titokban, ő pedig az alkímia szépségeibe vezeti be őket.
Ez akkor még az egyház elleni hatalmas vétségnek, eretnekségnek minősült. Veszélyes dolog akkor. Leonardo festői tevékenységébe is bele kukkanthatunk, hogyan készül el egy-egy híres műve. Savonarola a Domonkos -rendi szerzetes nagy tekintélyre tesz szert Firenzében.
Elragadó ékesszólással, kíméletlen hangon kezdi meg beszédeit, puritán munkáját.
A firenzei hatóságok az ő befolyásától indíttatva, a mulatságokat is, és mindent, ami azokkal kapcsolatban van, eltiltottak.

"Savanarola prédikációi nyomán került sor a 1497 és 1498 februárjában a firenzei bruciamentora. Az Európában már korábban elterjedt szokásnak megfelelően a hét főbűn jelképeként hétlépcsős piramisként felépített máglyán égtek el az aszkétikus szemlélet által világi hívságokként, az erkölcstelenségek eszközeiként megbélyegzett tárgyak: műalkotások, karneváli tárgyak, a művészetek és a szerencsejátékok eszközei, hangszerek, a szépítőszerek, antik és a humanista írások, a maszkok, a parókák, a kosztümök."

Mindenki félti életét ekkor.Leonardót Milánóba küldik.
Caterina és szeretett Medicije pedig próbálják Savanarola uralmát megdönteni.

A könyv nagyon tetszett. Leonardo életéről olvastam már, de a könyv mégis másként mutatja be őt és családját.
Tetszett az akkori Itália bemutatása is.
Caterina nagyon hányattatott életet él, de végül megtalálja önmagát, szerelmét és mindeközben fia közelében lehet.
Ő volt a legszimpatikusabb szereplője a könyvnek.
A borítója is nagyon szép,mint egy festmény.

Tercium kiadó:
http://www.tericum.hu/

464 oldal
könyvtári
10/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék