2011. január 18., kedd

Victoria Holt: Az igazság bajnoka


Victoria Holt: Az igazság bajnoka


A könyv a Normann trilógia második kötete.

Hódító Vilmos halála előtt felosztja birodalmát fiai között: Rufus Vilmos örökli az angol trónt, Róbert a normandiai hercegséget - Henriknek föld már nem marad, csak ötezer ezüstfont, s a jóslat, hogy egy napon még gazdagabb lesz mindkét bátyjánál.
A könyv bemutatja Rufus akkori életét,majd hirtelen, tragikus halálát. Henrik ekkor szerzi meg az Anglia trónt. Bátyja Róbert, kevésbé törekvő, mindig pénz szűkében áll és könnyen be lehet csapni. Így Henrik Normandiát is elveszi tőle. Közben elhagyja szeretőjét, hogy a kedves szász hercegnőt Editet, a későbbi Matildát elvegye feleségül és örökösei szülessenek. Két gyermekük születik Matilda, aki később az idős német császár felesége lett és Wiliam, aki egy hajószerencsétlenségben meghalt. Idő közben a királynő is meghal, így a királynak új feleség után kell néznie, hogy minél hamarabb utóda legyen.
A királyt mintha Isten büntetné sok fattya, kicsapongó élete és az egyház elleni hadakozása miatt.

A könyv nagyon jól leírja az akkori élet szépségét és hátrányát is.
Bepillantást láthatunk a királyok és királynők, hercegek és hercegnők fényűző, ám nem éppen fényes életébe, gondolataiba.
Ami különös a könyvben, az az hogy mindig egy másik szereplő szemszögéből látjuk, nem mindig a király vagy a királynő nézetei által.
Helyet kapnak a királyi család tagjai, ellenségei és barátai is a történetben.

Élnék ebben a korban szívesen, bár a nők jogai akkoriban szinte semmisnek mondhatóak.
Nehéz lehet egy idősebb, vadidegen emberhez hozzámenni feleségül úgy, hogy az apácazárdából hozzák ki az ártatlan, a világ dolgaiban tudatlan lányt.
De kormányozni is nehéz lehet.Mindig van egy háború, vagy egy családi botrány, minden lépését az embernek figyelik. Ha jót cselekszik, azt is éppen ellene fordíthatják. Mindig is érdekelt ez a kor, jó volt bele olvasni és benne lenni két napig.

Nemsokára írok a harmadik részéről is, jelenleg azt olvasom.

Sajnos az első részt nem sikerült beszereznem sehogy sem.
De így is érthetőek a történeteke.

IPC kiadó:
http://ekultura.hu/meta/kiado/i-p-c-konyvek-kft-

400 oldal
könyvtári
10/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék