2011. július 3., vasárnap

Olvasás 7 hete: 1hét

Vigyázz!Kész!Tűz!Rajt!
Elkezdődött az Olvasás 7 hete !

I. hét (júl. 4-10.)

Az első könyvélmény(ek)
Ki adott először könyvet a kezébe? Kinek a hatására kezdett el olvasni?
Könyvek, amiket utáltál,de mindenki más szerette.
Könyvadoptáció: vegyünk védelmünkbe egy kevésbé olvasott könyvet!


Kinek a hatására kezdtem el olvasni?Arra sajnos nem emlékszem.A családomban és közvetlen környezetemben senki sem olvas szívesen,így látni sem láttam otthonról. Viszont már elsős koromban imádtam a betűket .Arra emlékszem hogy az első év végén megkaptuk a következő tanév könyveit és én az olvasókönyvet még a nyáron kiolvastam kíváncsiságból.Onnantól kezdve nem volt megállás.Olvastam az újságokat,minden bedobott cetlit, tejes dobozt,csoki papírt...egyszóval mindent.Séta közben,ebéd közben,tanulás helyett a tankönyvbe dugva,alvás helyett esténként.Ezután jöttek az otthoni polcról a mesekönyvek.Kedvencem a Világszép nádszálkisasszony és az Állatmesék volt.Már kívülről fújtam őket,amikor anyuék könyves polca felé kezdtem el kacsingatni,annak ellenére hogy annyi idősen nem sok nekem való könyv volt rajta.Akkoriban kezdtem el olvasni James Fenimore Cooper indiános sorozatát Csingacsukkal ,Sólyomszemmel,Vadölővel,Börharisnyával és a többiekkel.Elvarázsolt az indiánok világa és nagyon sokáig indián akartam lenni és hittem hogy leszármazottjuk vagyok.Innen csak pár lépés volt a következő lépcsőfok, és beiratkoztam az iskolai könyvtárba.Már akkor nagyon szerte ágazó volt a stílusom.Olvastam meséket,történelmi könyveket,állatorvosos történeteket és lassan a szépirodalom gyermekkönyveivel is megismerkedtem.

Meghatározó könyvem volt még Charlotte Bronte:Jane Eyre könve volt,amit a mamám könyvespolcáról kaptam tőle.Ekkor olvastam igazán felnőtt szépirodalmat.

Ekkor volt pár év szakadás,amikor nem nagyon olvastam.Ez betudható a tinikori lázadásomnak,az időhiánynak,az iskolás leterheltségnek is.Így csak az iskolai kötelezők voltak azok amiket elolvastam.De azokat becsülettel elolvastam.Sok kedvencem is lett köztük.Ismét, az Egri csillagok hatására kezdtem el olvasni .Mai napig kedvenc könyvem,jelzi az is hogy három különböző példányban megtalálható polcomon.

A könyvtár látogatás megint a havi fénypont az életemben.Kezdetben 4-5 könyvet hoztam ki,ami kevésnek bizonyult.A szám emelkedett 15 könyvig.Mindig jó hosszú listával megyek és nem birok nagyon sok könyvnek ellen állni.Vissza viszont fájó szívvel viszem őket.Főként azokat a könyveket,amiket megszerettem.A könyvtáros nénik már nagyon ismernek.Sokszor külön mutatnak egy-egy új,akkor érkezett könyvet.

És innen nem volt megállás.Megszállottan gyűjtöm a könyveket.Mindig találok valamit,ami akciós és nekem feltétlenül el kell olvasnom.Tele az összes könyvespolcom és szerintem pár héten belül bármilyen méretű polcot megtöltenék a könyveimmel.Sok könyvet azóta sem kezdtem el,de jó megfogni,megnézni és tudni hogyha akarom és lesz időm rá,ott van a polcomon.

Jelenleg több sorozatot is gyűjtök Vavyan Fable-tól a vörös pöttyös könyvekig,a kötelező olvasmányoktól a nevezetesebb szépirodalomig,a gyermek és ifjúsági könyvekig.

Továbbra is mindenevő vagyok könyvek terén és közben kiderítettem hogy a mamám és a nagymamám voltak hasonló könyvmolyok ,mint én,de egy idő után ők már nem olvastak.

A recenziós könyvek csak tovább erősítették a könyvéhségemet.Főként hogy magam választhatom ki,mit szeretnék kérni a kiadóktól.Alig várom az új hónapot az új könyvekkel.

A könyves blogírással egy másik internetes közösség hatására találkoztam.Elsőként a közös blogba kezdtem el kiírni amiket elolvastam,majd nagyobb szabadságra vágyva saját oldalt kezdtem el létrehozni.

Igyekszem nem túl sok spoilert alkalmazni,de mégis felkelteni az emberek figyelmét egy-egy nagyszerű könyvre.

Jó,mert így átlátható mi van meg a polcomon,mit olvastam már és mennyire tetszett és mik várnak még rám.Igaz az olvasandó könyvek listája egyre hosszabb.

Kedvenc mondásom:"Csak addig szeretnék élni,míg a világ összes könyvét el nem tudom olvasni!"

Szerintem az olvasás az egyik legjobb dolog.Új személy lehetünk,bele léphetünk egy teljesen más világba,kilépve a szürke hétköznapokból.

Az olvasás már a tv nézést is felváltotta.Egy-két sorozatot megnézek,de esténként nekem a könyvek azok,amik kikapcsolnak.Így a havi 10-15 könyv megvan minden hónapban.

Hogy ezt meddig tudom így tovább csinálni?Azt nem tudom.Hamarosan megérkezik az első gyermekem és nem tudom hogy pár óra alvással és kevés szabadidővel mennyit fogok tudni olvasni.Mindenesetre nekem kell az olvasás ,pihentetőnek,kikapcsolni.Így biztosan nem lesz még egy szakadás az életemben olvasás nélkül.

Nem tudom hány könyvet olvashattam el eddigi életemben,de sok könyv meghatározó volt az életemben a kezdeti könyvek óta.

Gyűjtöm a nagy kedvenceket,olyan olvasós élményeket,amiket érdemes többször is elő venni .

Hamarosan tervezem is,hogy írok egy olyan postot,ahol felsorolom a meghatározó könyveket és egy-egy szót magukról a könyvekről.

Pár cím addig is:

Ken Folett:Katedrális,A titánok bukása ,Diana Gabaldon:Outlander,Brunonia Barry:Csipkeolvasó,Carrie Ryan:Kezek és fogak erdeje,Greta May:Bűnre nevelve,Hiéna,Tracy Chevalier:A kék szűz,Baráth Katalin:A türkizkék hegedű,Cassandra Clare:Csontváros,Suzanne Collins:Éhezők viadala,Stephenie Meyer:Twilight,Breaking dawn,Burok,Gaiman:Sosehol,Celia Rees:Farkasszem,Frédérick Leboyer:A gyengéd szülés,Vavyan Fable:Sárkánykönny,Álomhajsza,Álmok tengere,Dallos Sándor:A nap szerelmese,Charlotte Bronte:Jane Eyre,Gárdonyi Géza:Egri csillagok,Karen Blixen:Volt egy farmom Afrikában,L.M. Montgomery:Anne sorozata,Szabó Magda:Ajtó


Hogy melyek azok a könyvek amik mindenkinek tetszettek,de nekem nem?

Például:

Garcia Márqez:Száz év magány című könyvét szinte mindenki dicséri.Eddig csak jó leírásokat olvastam róla.Nekem még sem tetszett.A feléig bírtam,azt is nagy nehezen.Nem tetszik,hogy elrugaszkodik a valóságtól,de mégsem fantasy.A karakterek sem szimpatikusak,nem eléggé kidolgozottak számomra.Ez még felejthető lenne,ha a cselekménye lekötne.Viszont egy kis mértékben sem kötött le.

Victor Hugo:A nevető ember a következő.Híres könyv,sok a mondanivalója.Nekem mégis túl lassan folydogált,túl elkalandozó volt.Egyszerűen nem győztem kivárni,hogy valami történjen már.Nem bírtam a lordok és peer-ek felsorolásának végét kivárni.Pedig az után kezdődött volna igazán a történet.Nem is a gyorsan leülök és olvasok pár oldalt kategória,az biztos és nem hiszem hogy olyan gyorsan végezni lehet az olvasásával.Később talán megpróbálkozok vele még egyszer.Amikor nem lesz ilyen nagy a kíváncsiságom a sok könyv után.

Gárdonyi Géza:Egri csillagok

Igaz nem mellőzött olvasmány,sokan olvassák,de nekem mégis a védelmembe kell vennem.Mégpedig azért,mert kötelező olvasmány az iskolákban és sokan nem veszik a fáradságot hogy elolvassák.Sok embernek unalmas,kifejezetten utálta.Pedig ez nem igaz.

Nekem nagy kedvencem.Rengetegszer olvastam már és biztos lesz olyan időszak,amikor ismét a kezembe fogom venni a könyvet.Kérem a fiatalokat olvassák el.A történet két fiatalról szól,akik már korán ,gyermekkorban közel kerülnek egymáshoz és kitartanak egymás mellett,pedig a török megszállás közbe jön.Ráadásul a mi történelmünk köré van ágyazva a szerelmük.Imádtam minden sorát.Van olyan jó könyv,mint a Twilight vagy a hasonló ifjúsági regények.Egy kicsit a tálalása más.Ez mellett kalandregény is.Egyszóval adva van szinte minden jó stílusjegy a könyvben.Izgalmas,történelmi és szerelmes könyv is.A csata,az ostrom izgalmas,fordulatos,végig izgulhatunk a szereplőinkért.Így a fiúknak is jó kikapcsolódás.Ki ne lenne Gergely vagy Dobó ,a várúrparancsnok vagy a gonosz Jumurdzsák?És szinte belénk ég az a korszak.Nekem sokat nem kellett tanulnom történelemből arról a korszakról.Nagyon jó korrajz is.

Ne tegyetek le a könyvről csupán azért,mert kötelező!

"És most magam esküszöm – szólt Dobó, két ujját a feszületre emelve. – Esküszöm, hogy a vár és az ország védelmére fordítom mindem erőmet és gondolatomat, minden csepp véremet4 Esküszöm, hogy ott leszek a veszedelemben veletek! Esküszöm, hogy a váray pogány kezére jutni nem engedem! Sem a várat, sem magamat élve meg nem adom! Föld úgy fogadja be testemet, ég a lelkemet! Az örök Isten taszítson el, ha eskümet meg nem tartanám!"




12 megjegyzés:

  1. Jó sokat írtál! :) Nagyon tetszett, főleg a kedvenc mondásod. Eddig ezt még nem hallottam. :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is tetszik a mondásod, de én úgy mondanám, hogy "... amíg lesz olyan könyv, amit el szeretnék olvasni." Mert biztos mindig lesz olyan könyv, viszont MINDEN könyvet azért nem olvasnék el... Egyébként jó lett az írásod. Irigyellek, hogy havi 10-15 könyvre van időd! És persze gratulálok a babához, akit hamarosan a világra hozol!
    Üdv. Andy

    VálaszTörlés
  3. A mondás nem az én mondásom,hanem eleve valahol olvastam és nagyon megtetszett egyébként.
    Sajnos nem tudom kinek az idézete pontosan.

    VálaszTörlés
  4. Szia Adri,

    aki szeret olvasni, az gyerek mellett is tud. Na jó nem az első hetekbe, de utána ha beáll a rendszer, akkor van idő ilyen kikapcsolódásra is.
    Jó lett az írásod nagyon. :-)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm.
    Igyekszem majd akkor is olvasni egy kicsit kikapcsolódás képpen.:)

    VálaszTörlés
  6. Szia! Olyan jó olvasni ezeket a könyvblogokat köztk a Tiéd is mert látom nem csak én vagyok menthetetlen könyvkukac. Egyébként az Egri csillagokat én is nagyon szeretem. EGy rettentő régi zöld borítású viharvert könyvtári példányként olvastam először és imádtam. Szerintem a mai gyerekek azért nem szeretik mert gazdagabb a könyv szókincse mint az övék és elképzelhető hogy nem értik meg vagy nem tudnak közel kerülni hozzá ami nagy kár.

    Szerintem biztos tudsz majd a baba mellett is olvasni, amikor elég nagy lesz akkor meg utánozni fog és cipeli a kis hajtógatós könyvét:)

    VálaszTörlés
  7. Köszi.
    Már megvan a kis csöppség és azért nem annyit,de hagy olvasni a kis drágám.:)
    Jó hogy nem csak én szeretem az Egri csillagokat.
    Két könyv is van a polcomon belőle.:)

    VálaszTörlés
  8. gratulálok:)
    Én csak most kezdtem a könyves blogom ha van kedved majd nézz be:)
    Egyébként kérdeznék valamit: nézegettem a könyvmolyképző oldalát és fel lehet íratkozn ilyen hírlevelekre és van egy olyan is, hogy bloggereknek, nem tudod véletlenül az mit takar?:)

    VálaszTörlés
  9. Benézek majd mindenképpen!:)
    Nem,sajnos nem tudom mit takar.

    VálaszTörlés
  10. Tetszik a blogod.:)Látom hasonló az érdeklődési körünk könyvek terén.Felvettelek én is a listámra.

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm szépen:) Mindenevő vagyok igaziból, szóval a tök bugyuta ifjúságiaktól (amikből elvileg már kinőttem de csak elv)a ponyván keresztül a komolyakig minden jöhet ha megfog. De csak nem rég eszméltem rá hogy írhatnék is róluk :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék