2011. július 4., hétfő

Az olvasás 7 hete:2 hét

Az Olvasás 7 hete második hete jött el

Remélem el is érjük azt a hatást,amit szeretnénk és többen fognak olvasni ezáltal.Ha nem,akkor legalább a blogos társaság jobban megismeri egymást.

Könyvtár vagy könyvvásárlás?
E-book vagy könyv?
Sorozatok: olvas-e, gyűjt-e sorozatokat?
Milyen rendszer alapján rendezi a könyveit? (ábécérend, műfaj, sorozat, szín, szerző szerint, stb.)

Ismét nagyon jó témák kerültek terítékre,így mindegyikről írok pár gondolatot.

Könyvtár vagy könyvvásárlás?
Egyértelműen a könyvvásárlást választanám,ha csak tehetném.Olyan jó birtokolni a könyveket.Meg tudod fogni,megcsodálod még olvasás előtt is,vagy később mikor kiolvastad már.Némelyik könyvnek olyan szép a borítója,hogy feltétlenül elől kell hagynom hogy nézegethessem néha...
Sajnos nagy hibám,hogy össze gyűjtők rengeteg könyvet és azután nincs időm kiolvasni őket.Így tolódnak és tolódnak.De megvárnak!Igaz?Mindig arra fogom hogy akciós,ezt most biztos el fogom rögtön olvasni,biztos nagy kedvenc lesz és többször is el kell majd olvasnom,így a polcomon kell tudnom.
Más nők ruhával,cipővel vigasztalják önmagukat,nekem elég egy könyvesboltba,antikváriumba betérni és máris jobb kedvem lesz.Mint tudjuk ennek a következménye,hogy biztos valamit el kell hoznom onnan mert...:)
Férjem ismeri már a "ezt a könyvet nagyon szeretném nézést",így sokszor mindenféle ünnepre vagy csak úgy megkapom tőle.Tudja hogy ezzel boldogabbá tesz,mintha egy autót kapnék vagy világ körüli utazást.
Ez a lakáson is meglátszik,mert hiába nem olyan régen költöztünk be,hiába az új szekrények,polcok,sajnos a háló majd minden négyzetcentimétere tele van könyvekkel.
Sokan értetlenül állnak a könyvmániám felett,de letudják azzal hogy nem ártok senkinek e hóbortommal és majd nem lesz időm olvasni ...ha dolgozom(jelentem három munkám van és van időm olvasni)...ha elköltözünk és saját háztartást vezetek(ez sem lett igaz,tisztaság és rend van legtöbbször,de olvasni van időm)...ha terhes leszek,nem lesz erőm(most a 6.-k hónapnál tartok és bár hamarabb elalszok,fáradt vagyok,de olvasni van időm)...ha megszületik a babánk(erről még nem nyilatkozok,de remélem marad időm az olvasásra).
A könyvvásárlásnak csak a pénztárca szab határt sajnos.Tudom sokba kerül a papír,sajnálom is a sok kivágott fát,de akkor is borzalmasan drágák a könyvek.Egyre kevesebben tehetik meg hogy 1-2 könyvet vegyenek havonta.Mondjuk én gondolkodás nélkül lemondok egy ruháról,egy étterembe beülésről,egy bulizásról csak hogy egy jó könyvet megvehessek.
De egyre kevesebb könyvre futja így is.És annyi jó könyv árasztja el a piacokat nap mint nap.
Itt megemlíteném az antikváriumokat is.Érdemes benézni és vadászni ott a könyveket.Sok szép,jó állapotú könyvet meglelhetünk ha kitartóak vagyunk.

Hogy a könyvtár akkor rossz dolog lenne?Igen.Undok egy hely,mert tele van jobbnál jobb könyvekkel, nem viheted haza mind amit szeretnél és ráadásul vissza is kell vinned,ha a szívedhez nőtt vagy sem.Na viccet félre téve.
Számomra a könyvtár egy szentély.Csak akkor megyek,ha van időm körül nézni.Imádom a hangulatát,a régi könyvek illatát,a csöndet és hogy minden témában böngészhetek.Vannak régi klasszikusok és új könyvek is.
Mint írtam az első héten,a könyvtáros nénik már nagyon ismernek,annak ellenére hogy egy nagy városi könyvtárba járok.Kezdetben 4-5 könyvet hozhattam ki,mint mindenki,majd miután vissza vittem nekik másfél hét után,többet hozhattam ki.Most a limit 15 könyv.Mindig segítenek megtalálni a kis listámról a könyveket.Mert listával készülök ám.Ennek ellenére sok könyv első látásra szerelem és jön velem,még ha a listán nincs is fent.
Egyszóval akinek nincs pénze új könyvekre,annak a könyvtár nagyszerű alternatíva.
Már gyermekkorban elkezdeném,hogy a kis elsősöket elvinném egy könyvtár látogatásra.Nézzenek körül,csodálják meg a sok könyvet.Ha ezáltal már egy-két gyerek szívesebben olvas,akkor már megérte!

E-book vagy könyv?
Modern életet élünk,már mindent modernizálunk.Meg sem lennénk áram és egyéb kütyük nélkül.Én mégis az E-book ellen vagyok.
Mert egy könyvnek illata van,kezedbe foghatod,forgathatod,mindenhova magaddal viheted,olyan jó lekucorodni egy kényelmes fotelba és lapozgatni a könyvet egy téli,hideg estén.Vagy kint a szabadba egy napsütötte délután.
Igaz az E-bookot is viheted magaddal és könnyen elfér bárhol,de nincs lelke,nem úgy mint egy könyvnek.Nem öltözteti fel a polcod szép köntösbe.Nem ad a lakásodnak egy kis otthonias légkört.Csak egy kütyű,ami hamar elromolhat.És akkor oda a kedvenc könyveidnek!

Gyüjtöm-e a sorozatokat?
Eleinte butaságnak gondoltam.Sok helyet foglal és kevés írónak van olyan könyvsorozata,amit érdemes gyűjteni.Erre Vavyan Fable cáfolt rá.Egyik könyvét olvastam a másik után és sosem csalódtam.Ő indított el a sorozatgyűjtés felé.Antikváriumból,könyvesboltból,vásárból ,barátoktól szedtem össze a köteteit.Jelentem már csak 4 hiányzik és teljes lesz a gyűjteményem(Csontfuvola,Démontangó,Kriplikommandó,Tíz kicsi kommandós)!
Persze mást is gyűjtök.Például a gyermekkönyveket,mesés könyveket.
Gyűjtöm az ifjúsági piros pöttyös könyveket.
Az arab témájú könyveket,a jó fantasykat,a vámpíros könyveket legfőképpen.
Legújabb sorozat pedig Laurell K. Hamilton Anita Blake sorozata,amit elkezdtem.
És gyűjtöm a Rejtő könyveket nevelőapukámnak.


Milyen rendszer szerint vannak a könyveim a polcon?
Hát....
Össze vissza,az igazat megvallva.
Külön polcuk van a sorozataimnak.Vavyan könyveknek egy egész polc van,el is foglalnak akkora helyet.
Külön a piros pöttyös sorozatoknak,ide tettem a vámpíros és egyéb fantasykat is.
Az arab témájú könyvek megint csak egy külön polcon vannak.
Mivel túl sok könyvem van,a kevésbé tetszetős,a kevésbé kedvenc könyvek vannak a hátsó sorokban.Igaz nehezen döntöm el egy-egy átpakolásnál,takarításnál ki kerüljön hátra.
Külön helyre gyűjtöm azokat a könyveket,amiket nem olvastam még.És a minél hamarabb elolvasós,a recenziós könyvek szintén külön polcokon vannak.
Külön polcuk van a történelmi és romantikus könyveknek,és a mese könyvek ismét más polcon kaptak helyet.
Kicsit káosz van,mert kevés a helyem,így a könyv sorok tetején is könyvek vannak rendszerint.
A könyvtári könyvek pedig az éjjeli szekrényem polcán foglalják el méltó helyük,hogy ne legyen kavarodás.Az ágyam mellett van egy könyv stóc,amik a következő két-három könyvekből állnak,amit olvasni szeretnék.de ez ugye folyton felbomlik az újabb és újabb jó könyvek hatására.
Még jó,hogy nem segít senki a takarításba,mert az őrületbe kergetném a mindenhol ott lévő könyvekkel.És persze szigorúan tilos elmozdítani,átpakolni őket.A káoszban én látom a rendet,más nem biztos.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék