2011. július 14., csütörtök

Olvasás 7 hete 3 része

Elérkezett az Olvasás 7 hete harmadik felvonása.
Mi alapján értékel egy könyvet?
Mi alapján választja ki a következő olvasmányát?
Filmadaptációk: kedvencek, a legpocsékabb adaptáció
Miért vezet/olvas Ön könyves blogot? Van-e hatása egy-egy könyves blognak az olvasásra? (pl.: a következő olvasmányát egy blogbejegyzés hatására választotta ki) Van-e/Vannak-e kedvenc blogjai/bloggerei?

Ismét izgalmas témáknak nézünk elébe.Szinte mindenhez tudok írni egy kisebb értekezést.

Mi alapján értékelek egy könyvet?A legfontosabb szempontok ezek:
-hogy mennyire lehet gyorsan haladni az olvasásával,gyors haladású vagy lassú
-mennyire kiforrottak és izgalmasak a szereplők,szimpatikusak-e vagy sem,ki a kedvenc karakterem közülük és ki a legellenszenvesebb
-milyen az író által teremtett világ,mennyire élvezetes,hihető
-maga a történet változatos-e,van-e benne fordulat,elvarázsol-e,benne élek-e vagy ellenkezőleg,inkább unalmas,vagy nem köt le
-a borítója is fontos ,mennyire illeszkedik a történethez,mennyire szép vagy esetleg pont nem tetszik
-ha valamit nem értek a történetben,azt is taglalom
-néha egy-egy Spoiler is becsúszik,de szigorúan jelzem,ha így van és alapjában véve csak akkor írok bele ilyet,ha nélküle nem lehet a könyvről beszélni
-a könyvből el tudok-e képzelni filmet vagy sem,ezt is bele szoktam venni az értékelésembe
-ha nem tetszik a könyv,nem az én ízlésemnek megfelelő,akkor nyíltan leírom,viszont ha van benne jó(történet,szereplők,akármi),azt a védelmembe veszem
-legvégsőként leírom legtöbbször hogy kinek ajánlanám a könyvet,milyen korosztály vagy ízlésvilággal rendelkező embernek érdemes elolvasnia
Legnehezebb olyan könyvekről írnom,amik egyáltalán nem tetszenek.Nem szeretek negatív kritikát írni,de néha muszáj(recenziós könyvek).Viszont ha tehetem ,akkor inkább nem írok a nekem nem tetsző könyvekről.

Mi alapján választja ki a következő olvasmányát?
Miért vezet/olvas Ön könyves blogot? Van-e hatása egy-egy könyves blognak az olvasásra? (pl.: a következő olvasmányát egy blogbejegyzés hatására választotta ki) Van-e/Vannak-e kedvenc blogjai/bloggerei?
A következő olvasmányokat rengeteg szempont alapján választom ki.
Van hogy megtetszik a borítója és az alapján hozom ki a könyvtárból vagy veszem meg.Ami elég helytelen dolog,de néha muszáj elcsábulnom.Igaz sokszor így mellé nyúlok.
Van hogy a könyv fülszövege tetszik meg és az alapján választom ki,de ez is zsákbamacska.
Legjobban azokat a könyveket szeretem,amit kedvenc bloggereim ajánlanak,azokban ritkán csalatkozom.Vagy molyos ajánlásokat is figyelembe veszem.
Néha egy film nézése után tudom meg,hogy ebből bizony könyv is készült,ami biztos még izgalmasabb,így keresem ezeket a könyveket is.
A sorozatokat kétszer meggondolom hogy elkezdjem-e,de ha az első rész kedvező fogadtatásra lel nálam,akkor bizony a következő részek is kellenek a polcomra.
Ezzel a témával szorosan össze függ még két téma.
Az egyik például az,hogy igenis formáló ereje van a többi bloggernek .Kedves bloggerek érdemes igényes,jó blogokat írni,még ha rengeteg munka is és néha több a hátránya mint az előnye!Szerintem sokan kedvenc blogunk hatására olvasunk el egy-egy könyvet vagy ellenkezőleg,inkább elkerüljük a silány munkákat!
Sok blog még ennél is többet ad nekünk olvasóknak.A reggeli kávém mellé jó bekapcsolni a gépet és elolvasni egy-két új kritikát,postot.Kikapcsol,megnyugtat este,reggel pedig kellemesen indul a napom így.Persze így értesülhetünk jó könyves akciókról,új megjelenésű könyvekről és jó kezdeményezésekről is mint az Olvasás 7 hete, vagy a Sansa és FFG -Firkálsz?Mutasd mit?
És itt kapcsolódik a következő téma is.Persze hogy vannak kedvenc blogjaim.Sokukat csak olvasom,de van akivel rendszeresen levelezek.Jó hogy segítünk egymásnak,beszélgetünk,nem versengünk és egymást szapuljuk.Szerintem nagyon jó kis szövetségek alakultak ki.Eddig csak jókat tapasztaltam a bloggerektől.
Szívesen felsorolom pár nagy kedvencemet is(remélem nem marad ki senki a figyelmetlenségem miatt):Gigi,FFG,Nima,Heloise,Joeymano,Pöfivonat,Zenka,Pupilla,Ancsa,Niki,Andiamo,
F-Andi,Miestas,Katamanó,Csenga,Könyvmolyok,Rita,Sajtosrolo,Stippistop,
Brideg,Zakkant,Memoir,Amadea,Dün,Nita,Diamant,Szee,Lobo
Szerintem ezekkel a nevekkel nem okozok nagy meglepetést,hiszen a blogom oldalán is megtalálható a nevük.:)
Filmadaptációk,kedvencek és a legpocsékabbak

Az igazat megvallva férj nagy film mániás.Egy héten legalább három-négy filmet megnéz.Így persez én is részese vagyok a filmeknek.Így sokszor a film után felkelti az érdeklődésem a könyv.Van hogy azért olvasom el,mert a film pocsék volt,biztos jobb lesz a könyv.Van hogy annyira tetszik a film,hogy még tovább részese akarok lenni a varázslatnak és ezért olvasom el a könyvet.
Nagy kedvencem ebben a témában a Harry Potter és a Gyűrűk ura.Szerintem a két legjobban sikerült könyv és film.Na az előbbi nem mindegyik részével vagyok megelégedve filmes viszonylatban.
Ez felvet egyébként egy érdekes témát.
Ha elsőnek olvasod a történetet,rendszerint csalódás a film.Legalábbis számomra.A könyv többet ad.Máshogy képzelem el a hátteret,szereplőket,hangokat,hangulatokat és sokszor csalódást okoz ez alapján a film.
Viszont fordítva a film jobban tetszik.Szerintem érdemes elsőnek a filmet megnézni és utána elolvasni a könyvet.
Sajnos sok arra érdemes könyvet nem filmesítenek meg,pedig ahogy olvasom látom magam előtt a történetet.
Negatívat jelen esetben most nem szeretnék írni.

Ezzel zárom soraimat,mint egy rozsdás kulccsal!(régen de sokszor ezt írtuk egy-egy levelünk alá:))
Hamarosan jelentkezem a negyedik hét témájával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék