2011. július 7., csütörtök

Carolyn Jessop:Menekülés-a szekta fogságában


Carolyn Jessop:Menekülés-a szekta fogságában

Egyszerűen nem hiszem el,hogy van ilyen.
Pedig van.Ez egy igaz történet.Carolyn életét mutatja be a FLDS szektában és csodás elmenekülését onnan.
FLDS ( Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza )egy mormon egyházból kivált ága,ahol a poligámia megengedett(Többnejűség).

Amiért el akartam mindenképpen olvasni ezt a könyvet az az az ok,hogy mindig is érdekelt hogyan élnek mások,más kultúrában.
Ilyenkor mindig azon gondolkodom,hogy vajon az ő helyzetükben tudnék-e így élni?Itt egyértelműen nem lenne a válasz.
Mindig is önfejű,makacs voltam,kiálltam a jó mellett.Nem tudnák szerintem egy ilyen elnyomó társadalomban élni.Nem tudom lenne-e elég erőm harcolni ott,de tűrni azt nem tudnék.

A könyvben a szereplőnk nem siránkozik,nem sajnáltatja magát,hanem egyszerűen leírja szörnyű életét.Hihetetlen és brutális.
Nehéz volt végig olvasni.Egyszerűen nem értem,hogy hogyan bírták ki ép ésszel ott a ők.A számtalan megaláztatás,kiszolgáltatottság,a kiskorúak férjhez adása idősebb férfiakhoz,a nők,feleségek közötti versengés,gyermekeik bántalmazása,manipulálása hihetetlennek hangzik.
Carolynban volt erő és megszökött 8 gyermekével arról a pokolról.Felvette a harcot mindenhogy a FLSD ellen, gyermekei miatt.Mert nemet mondani a bele nevelt tézisek ellenére,mert rájött hogy ez neki nem jó.
A férfiak önkényuralmas,zsarnokoskodása nem lehet semmilyen Isten akarata.Csodálom őt bátorságáért,kitartásáért.
A hatóságok hogyan engedhetik meg ezt ebben a században?

Végig izgultam a szereplővel Carolynnal.Reménkedtem,hogy végre kinyílik a szeme,majd miutá kinyílt reméltem hogy minél hamarabb sikerül elszöknie.
Később pedig szurkoltam érte,hogy megálljon a lábán a mai társadalomban,tudjon segíteni a szintén elvágyó asszonyoknak a FLDS-ből.

Ami érdekes,az az,hogy nagyon keveset lehet kis hazánkban hallani erről a szektáról.Mikor utána akartam nézni,egy rövid kis cikket találtam és semmi mást.Kíváncsi lennék,hogy most is létező szekta-e.Tesz-e ellene az ottani hatóság valamit?

A cikk:http://www.geographic.hu/Civilizacio/2010/02/Szuletett_felesegek

SPOILER!
Megdöbbentett és talán a legjobban a könyvben az,hogy miután nehézségek,sok küzdelem után Carolyn kihozta gyermekeit,Betty a legidősebb gyermeke vissza tér önszántából a közösségbe.
Tiszta agymosáson mehettek keresztül ott már a gyermekek is!
Annak ellenére hogy Betty él kint,tudja milyen a normális élet mégis vissza megy.
Ami még meglepett az az,hogy Carolyn a sok év szenvedés után,párra talált.Az ő helyzetében biztos hogy nem bírnék még egy férfira sem ránézni.

A könyv letehetetlen.Alig bírtam többször is befejezni.Csak pár oldalt és még pár oldalt,aminek az lett a vége,hogy sokszor hajnalig olvastam.
Szörnyű bele gondolni,hogy vannak ők,gyerekek akik továbbra is ott élnek,szenvednek.

A borítója jó lett,bár nem értem a palota hogy jön a témához.Talán szimbolizálni szeretne valamit.

Kinek érdemes elolvasni?Azoknak a nőknek,akik családi erőszak áldozatai,azoknak a nőknek,akik folyton elégedetlenek az életükkel.Azoknak,akiket nem borzaszt el túlságosan pár durva rész.Férfiaknak,akik imádják a feleségük és sosem bántanák sem szóval,sem tettel!

A könyvet köszönöm az Athenaeum kiadónak!

Athenaeum kiadó:http://kiadok.lira.hu/kiado/athenaeum/
saját,recenzió
10/9
456 oldal

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék