2015. november 3., kedd

John Cure A gonosz új arca




Egy számomra új író és egy újabb kiadó. 
Sötét és izgalmas borító. 
Továbbá egy izgalmas fülszöveg.
Nosza, olvassuk el mindenképpen, gondoltam. Jól tettem végül.

Mit is tudott nyújtani nekem a könyv?
Visszahozta fiatalkorom sárga borítójú krimijeinek filingjét. Az első Stephen King olvasásom emlékét. A borzongatós thriller filmek hatását. Mikor sötétbe kimerészkedtünk a temetőbe. Az esti villámlós, esőzős szellemidézésünket... Mindezt egyszerre.

Bevallom az elején nehezen állt össze a történet. Kicsit talán untam is. Annak is tulajdoníthatnám, hogy nagyon szaggatottan tudtam elolvasni, sok apró részletben. Valami mindig közbejött, hogy ne tudjak olvasni. Hol fáradság, hol vendégek...De beszippantott, mint egy jófajta örvény és ide-oda vágott, mikor időm engedte végül. 
Végig azt éreztem, hogy jó-jó, de valami hiányzik, valami még kellene bele. Majd rájöttem, hogy nem a könyvvel és a történettel van gond, hanem az ingerküszöbömmel. Amit nagyon nehéz már megmozgatni, hiszen rémségesebbnél rémségesebb könyveket olvastam az életem folyamán. Szemrebbenés nélkül végigolvastam a drámainak ható és durva részeket is. Ám végül meginogtam. 
Nem a durva részeken, hanem ellenkezőleg. A szülői törődés, minden fejlemény után. A szeretet. A család szentsége. A vadidegen rendőrnő segítő keze, embersége, hite. Szíven ütöttek. 
Az emberiségbe vetett hitem némileg erőre kapott.

Nagyon jól fel van építve a könyv. Mesterien adagolja a feszültséget, a hangulatot és a múlt árnyait is.
Tetszett, hogy két szálon fut, két teljesen más idősíkon mozog a történet.

A könyv hangulata misztikus, homályos, ördögi és kellően ijesztő. Lidércnyomásos. Sötét. 
Remek ismerkedő könyv a misztikus thriller kategóriával. Így ajánlanám a kifejezetten kezdőknek. Aki rendszeresen olvassa-e műfajt, az se hagyja ki, mert egy remek könyv.

Az író stílusa merész, szókimondó. Nem vagyok oda a káromkodásért könyvben. De van az a könyv, ahol a megfelelő helyeken elrejtett trágárság kell! Ez az a könyv.
Megbocsátottam.
Továbbá szerettem az érzékletességét. A mondanivalóját mindig érdekes köntösbe csavarta. Nincsenek a megszokott formulák, szófordulatok, hanem egyediség jellemzi.

Amibe viszont bele tudok kötni, azok a szereplők. 
Kapunk érzelmeket, érzéseket, gondolatokat, párbeszédeket jócskán. De nem elég. Egyszerűen senkit sem tudtam megkedvelni vagy legalább egy picit félteni, izgulni érte. Csak találgatni tudok, hogy miért. Talán azért, mert egyikük sem hiba mentes? Mindegyiküknek van takargatnivalója, sötét dolgai. Kinek nagyobb, kinek kevesebb. És ezért egyikük sem pozitív szereplő igazán? 



       A kép forrása: http://rockerek.hu/kep957698.html

Most már mindenről szót ejtettem, csak magáról a történetről nem.
Kellően agyafúrt ötletet varázsolt elő az író, a képzeletbeli kalapjából.
Egy kedves fiú. Egy család, akik normális életet élnek.
Egy múltbéli gonosz, ki valahogy visszatért és mindent összekutyul.
Mindig vártam, hogy Eddie és szülei tökéletes élete szétesik. Így is történt. Azt viszont nem gondoltam, hogy így és ennyire! 
A könyvben még több lehetőség rejtőzött, ami nem lett kiaknázva.
Marlow karaktere érdekelt volna még. A miértek, az indíttatás, a "hogyan" kezdődött...
Vagy például hogyan hálózta be egy ártatlan fiú életét és változtatta meg? Hogyan került egyáltalán a fejébe, a jövőbe?
Hogyan alakult ezután főszereplőnk jövője? Van élet a dráma, halál, gyilkolás után is?
Van még min agyalnom, így az elolvasása után is. 
Szeretem, ha egy könyvön gondolkodhatom. Ha maradandót hagy maga után. 

Köszönöm a könyvet a Mogul kiadónak és az írónak!

Fülszöveg:
"A holtak visszatérhetnek az élők világába? 
John Marllow, a Véres Casanova néven ismert pszichopata, brutális kegyetlenséggel erőszakol meg és mészárol le nyolc nőt. A sorozatgyilkos végül az FBI elől menekülve egy elhagyatott házban öngyilkosságot követ el. Csakhogy a vérfürdő közel húsz év múlva újra kezdetét veszi, mindössze azzal a különbséggel, hogy a különös kegyetlenséggel elkövetett szexuális indíttatású gyilkosságok áldozatait immáron az Interneten keresztül hálózza be a gonosz ragadozó. Joseph Church, a feltörekvő író régi álma válik valóra, amikor megjelenő új regénye végre nagy sikert arat, azonban ezzel egy időben a felhőtlenül boldognak látszó házassága kártyavárként omlik össze. Eddiet, a rémálmokkal küzdő kamaszfiút megtalálja az első szerelem. Felhőtlen, boldog szárnyalását viszont egy a túlvilágról érkező gonosz szellem árnyékolja be, aki egyre jobban az irányítása alá vonja a fiút. Gemsi, a fiatal és agilis nyomozónő hosszú éveket töltött az FBI fedett ügynökeként a maffiába beépülve. Mégis a legveszélyesebb küldetése most vár rá, amikor az Interneten ismerkedő sorozatgyilkosnak akar csapdát állítani. Csapatával úgy vélik, egy másolós gyilkos nyomában vannak, azt nem is sejtik, hogy a gonosz lelkek is visszatérhetnek az élők világába. John Cure új könyve az élethű szereplőivel, hátborzongató hangulatával és lebilincselő történetvezetésével ismét a misztikus pszichothrillerek legjobbjai közé tartozik."


Idézet:
Szerette volna kitépni a lelke mélyén tomboló fájdalmat, a jövőtől való félelmet és a kétségeket.

Mogul kiadó
326 oldal
saját, recenzió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék