2015. november 25., szerda

A nap bloggere voltam a Magyar Bloggerek és Blogkedvelők közösségében..





Ki is ment a fejemből, hogy mely nap az enyém, így most pótolom csak a hiányosságom. 

Na de kezdjük az elején.
Van egy klassz kis csoport, ez a Magyar Bloggerek és Blogkedvelők Közössége. 

Egymás megismerése a cél. Minden nap, kap egy blogger kérdéseket a többiektől. Az én napom a péntek volt.
Íme a kérdések és a válaszaim.


-Ki a kedvenc íród és miért?
Vavyan Fable a kedvenc magyar írónőm, frenetikus humorával, fura szóösszetételeivel, jellegzetes nyelvezetével, mesés elemeivel.
Külföldi talán Tolkien és Martin, a nagy klasszikus mesélők, kik aprólékosan megtervezik a megálmodott világot, a történetüket.



- Melyik az a könyv, amit újra és újra elolvasol? Szerinted mitől jó egy könyv?
Vavyan Fable:Álomhajszája újraolvasós és a Gyűrűk ura is.
De nem jellemző rám az újraolvasás. Annyi jó könyv van a világon, amit még nem olvastam. és olyan kevés idő rá...
Mitől jó egy könyv? Érzelmeket vált ki belőled. Mesél. Kiszakít a hétköznapokból. Megnevettet vagy sírnál rajta.


- Miben változtatta meg a blogolás az életed?
Van valamilyen vicces sztorid ezzel kapcsolatban?
Kevesebb időm jut másra. Viccet félre téve, sok ismert, elismert, kedvenc írót megismertem és sok kedves bloggert is általa. Nagy példaképekkel beszélgettem. Néha csalódást okoztak nekem. Rá kellett döbbennem, hogy ők is csak emberek, akik jók vagy rosszak, mogorvák vagy kedvesek...
Vicces csak az volt, mikor két fiiatalka beszélgette a fülem hallatára, hogy pont most azt a könyvet ajánlom, amit ki is vesznek. De nem mondtam meg nekik, én vagyok a blog szerkesztője.


- Olvastál már olyan könyvet, amit nagyon rossznak tartottál? Ha igen, akkor miért?
Sok rossz könyv van. Néha nem is értem, hogy jelenhettek meg nyomtatásban. Se füle-se farka, helyesírási hibák tömkelege, koppintás...
Na de minden könyvben lehet valami jó, azért olvasom végig. Hátha. Egy kis építő jellegű kritika mindig jól jöhet, de ahhoz dicsérni is kell a jót a történetben. Viszont leszoktam már arról a szokásomról, hogy minden elkezdett könyvet végig olvasok. még fájdalmat okoz, ha nem. de az is, ha végig szenvedem. szóval igyekszem félretenni a nagyon szörnyűeket inkább.


- Mi alapján választasz ki egy könyvet? Milyen blogokat olvasol? Hagytál már félbe könyvet? Ha igen miért?
Ajánlások alapján. Fülszöveg a legfontosabb továbbá. És a megnyerő borító is fontos.
Mikor időm engedi, akkor könyves blogokat. De életmódos, tanácsolós blogokba is benézek. A gasztrobloggok is nagy kedvencek, főleg, ha diétásak.


-Mennyi könyvet olvasol el havi/éves szinten? Mi alapján választasz könyvet? Volt már olyan, hogy egy szép, megnyerő borító elcsábított?
Ez változó. Jó évben 200 könyv is lecsúszik. rosszabb években 100 körüli a listám.
Ajánlás, fülszöveg és borító alapján választom ki az olvasmányaim. A csak borító általi választás sokszor kapufa és nagy csalódás.


-Van olyan műfaj , amit kifejezetten kedvelsz ?
Mi volta legelső könyv , ami elolvastál ?
Mi volt a legutóbb elolvasott könyved ?
Fantasy a kedvenc műfajom. Hiába, imádom még mindig a meséket. Egy jó disztópia vagy steam punk is nyerő nálam.
A Világszép nádszálkisasszony volt az első talán vagy valamelyik Winettou anyuék polcáról. De a sulis kötelezőeket is imádtam.
Egyszerre több könyvet olvasok. egyet az olvasómon, egyet pedig tényleges kötetként. Olvasón Alexandra W Müller: Árnyak a múltból
Könyvben pedig Lakatos Levente: Barbibébi


- Mit gondolsz egyszerű megírni egy könyvet vagy nehéz ?
Magad már próbálkoztál regények írásával ?
Hol látod magad 10 év múlva ?
Mi a legnagyobb álmod ?
Happy end vagy realista befejezés?
Jó könyvet nehéz megírni. Figyelni kell a történetre, ne menjen el semerre.
A karaktereknek mélységet kell adni, hogy szerethetők legyenek. A nyelvezetre, hogy egyedi legyen és ne unalmas. A helyesírásra. A történet szálára, hogy ne máshonnan másolt legyen...És még millió más dologra is.
Nem lennék jó író. 10 éves koromban próbálkoztam. De még időben letettem róla, mások szerencséjére.
10 év múlva. Az még nagyon messzi terv. Mindig csak pár hétre gondolkodom előre. De remélem boldogan.
Nem szeretnék gazdag lenni, csak jól élni. Nem szeretnék szép lenni, csak átlagos. Egészséges és boldog legyek. Családom szintúgy. Viszont egy jó munkát is szívesen látnék a képzeletbeli üveggömbömben.
Realista. Az élet sem habos torta.


-Melyik műfaj az, amit lehetetlen veled megszerettetni?
Próbálkozom. Eddig a szépirodalom kortárs az, amiben nem találtam kedvenc műveket. A sci-fi volt az, amit még említhetnék, de két könyvvel is megdőlt ez a teória manapság.


 -Hogy a legkényelmesebb olvasni? Fekve, ülve, fotel, szék, nyugágy, BKV?
Egy kényelmes fotel jó lenne. De kisajátították a lánykáim. így marad az ágyban olvasás. És útközben is bárhol, ha úgy adódik.


-Van kedvenc interjúalanyod az eddigiek közül, és ha igen, miért?
Két kedvenc is van, de nem mondom meg kik ők. A lényeg, hogy a rövid kérdéseimre úgy válaszoljanak, mintha a regényeiket írnák. Hosszan, humorosan, bővebben. Ahol átjön a személyiségük.


-A könyvek alapján gyakran rendeznek filmet, tudsz olyan könyvet ajánlani aminek a sztoriját inkább filmként ismerjük, de könyvként sokkal izgalmasabb, szebb, jobb, érdekesebb?
Tolkien Hobbitja engem filmben jobban elbűvölt. A könyv egy rövid tanmese. Filmben pedig látványos lett és nagyszabású. De ez ritka.
Fordítva pedig majdnem mindegyik filmről el tudnám mondani, ami adaptáció. A könyv részletesebb. Saját magad álmodhatod meg, mi hogy nézzen ki, mely szereplőt ki játssza.


-Volt olyan könyv amit évek múlva újraolvasva te is újraértékeltél? 
Minden könyv más érzést ad újraolvasva. más aspektusait fedezed fel. más dolgok tűnnek ki belőle, más részletek fontosabbak.


-Mi a véleményed a kortárs magyar irodalomról?
Feltörekvőben. vannak nagy nevek és van sok új író. Némelyikükkel számolni kell majd hamarosan, mert fejlődik, tanul. Némelyikük pedig ontja magából a förmedvényeket. ez van. nem vagyok nagy kortárs irodalom kedvelő. bevált írók vannak azért, akiknek mindig elolvasom a megjelent könyvét. De kísérletezem azért, hátha lelek új kedvencekre.


-Mi a véleményed a slam poetryről?
Minek a miéről?:)
Hátha más sem hallott még róla.
A slam poetry egy olyan alulról szerveződő esemény, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket előadják pár percben, és ezek után értékelik egymást. Általában numerikus értékelést használnak, mint például a nullától tízig terjedő skála. Célja egymás szórakoztatása, kisebb hírnév szerzése, elgondolkodtatás.
Forrás Wikipédia

Na szóval jó ötlet. Önbizalmat adhat az íróknak. Továbbá rávilágíthat a hibáikra is.


-Mit gondolsz arról, ha a könyvtárban tudatosan mindig olyan szerzőtől választok könyvet, akiről még NEM hallottam, vagy olyantól, akit így fedeztem fel magamnak? Nem érdekel a klasszikus, a divatos, az "illik ismerni" és az "amiről mindenki beszél" kategória. És így találom meg mindig a legjobb könyveket, változatos műfajokban. Az élet más területein is ilyen vagyok: minél nagyobb felhajtás van valaki vagy valami körül, annál KEVÉSBÉ érdekel! Te is így választasz olvasmányt?
Szélesíted a látóköröd. Ez mindig dicséretes. Bevallom én is félek az agyonsztárolt könyvektől. De általában azt is elolvasom azért. De szeretek kísérletezni. Újakat megismerni és nem leragadni az ismertnél.


-Van kedvenc műfordítód? Szoktál eredeti nyelven könyvet olvasni?
Nagy bánatomra nem tudok annyira jól idegennyelveket, hogy saját íródott nyelvén olvassam a műveket. Néha jól jönne. Főleg, mikor nem adják ki a kedvenc sorozatom folytatásait vagy csak ezer év múlva. Így marad a várakozás és a magyar fordítók. Egyik  kedvencem Kleinheincz Csilla.


-Melyek voltak a legmeghatározóbb könyvek az életeben? Miben változtatták meg az életed?
Ilyenről nem tudok beszámolni nektek. Mindegyik könyv ad hozzám valami pluszt, valami újat. De sorsfordító történettel még nem találkoztam.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék