2016. szeptember 6., kedd

Aziz Ansari Modern ​románc




Mindig nehéz egy olyan könyvről írni, ami nem egy történetet mesél el, hanem inkább dokumentum vagy tényfeltáró.
Nem tudok áradozni a szereplőkről(igaz van az is, de csak egy), sem a történetvezetésről vagy az egyedi/kevésbé egyedi világfelépítésről. Nem igazán tudok a nyelvezet szépségeibe bele menni. És így tovább.
Pedig ez a könyv egy igazi darázsfészekbe nyúl, méghozzá a szerelmi életünkbe. Feltárja a régmúlt idők ismerkedési szokásait, bibijeit és a mostani, modern, gyors, impulzív, teljesen eltérő módiját, hibáit, nehézségeit. Teszi mindent humorral, tényekkel, számokkal, kutatásokkal, érdekességekkel és személyes varázsával, beszólásaival. Elég sok a száraz adat, a számok, grafikonok. Viszont nem unalmas és zavaró, mert van hozzá körítés, történések, kutatások és alátámasztásai.
Nagyon sok érdekesség kapott helyet a könyvben. Némely dolgok meglepőek voltak, én bizony nem hallottam róluk még semmit. Pedig eléggé felvilágosult embernek tartom magam.
Növényevők és tengák, sexting, chongók, histerico, machikonok, gokonok? 
Nem, nem káromkodok és nem is idegen nyelven beszélek. Ezek kifejezések különböző földrészeken párkapcsolati fajtákra, keresésre és hasonlókra vannak kitalálva. Kíváncsi vagy mit takarhatnak? Bizony akkor el kell olvasnod a könyvet. Mert én nem foglak bevezetni a rejtelmekbe.
Aziz viszont remekül megteszi, anélkül hogy ítélkezne, elítélne, kinevetne. Inkább csak furcsállja ő is néhol.

Bevallom Aziz neve nekem nem csengett ismerősen, így munkásságát is teljes homály fedte. Bizony rá kell néznem majd, miket művel. Néhol kicsit erőltetettek a poénja, beszólásai, de sosem bírtam a stand up-osokat szívből, nagy kacajjal elviselni.
Itt csak kicsit idegesített, így gyorsan, haladósan el is olvastam, néhol nevetve, néhol elszörnyedve, máskor pedig fájdalmas grimasszal tudomásul véve az ételes hozzátűzdeléseket, fárasztó poénokat. 
A fordítás remekre sikeredett. El tudom képzelni, hogy Aziz saját személyisége is benne van a könyvben, mint ahogy egy kicsit a fordítóé is.

Nem kell szerencsére ebben a korban párt találnom, mert van férjem. De ha úgy adódna, bizony én inkább Dunának mennék. Amilyen taktikázások, modern felfogások dívnak manapság, tuti egyedül maradnék, mint a kisujjam.

Ez a borító! Figyelemfelkeltő, annyi szent. Bár inkább elrettentő. Főként férfiaknak. Pedig talán ők tudnának a legtöbbet okulni a könyvből!
De pont ezért vágtam bele az olvasásába. Érdekelt, mit rejt a borzalmas, rózsaszín, tőlem nagyon távol álló külcsín.
Tessék az előítéleteket félre tolni és olvasni mindenkinek, aki párkeresés előtt áll vagy csak visszaemlékezne a régi szép időkre, nála hogy volt, esetleg meghökkenne, elszörnyülködne vagy kicsit nevetne egy olvasmányon.



A könyvet köszönöm a Fumax kiadónak!

Fülszöveg:
Elgondolkodtató, ​​vicces és mélyre ható utazás a modern kapcsolatok szépségei és buktatói között Amerika egyik legfelkapottabb humoristájától.
Egyszer mindenki nekiveselkedik, hogy megtalálja az igaz szerelmet. Emberekkel ismerkedünk, randizunk, kapcsolatokat kezdeményezünk mindezt abban a reményben, hogy találkozunk valakivel, aki megérinti a lelkünket. Ez most bevett dolog, de elképesztő mértékben különbözik attól, ahogy az emberek alig pár évtizeddel korábban éltek. Az új technológiáknak hála döbbenetesen egyszerű kapcsolatba lépni, és válogatni a lehetőségek között. Akkor mégis miért ennyire frusztrált mindenki?
A problémák egy része saját korunk terméke. De a szerelmi életünk változásai mégsem írhatók egyedül a technológia számlájára, ugyanis rövid idő alatt a párválasztás teljes kultúrája végleg megváltozott. Ma az emberek idősebben házasodnak, mint valaha, és éveket töltenek életükből a Nagy Ő utáni kutatással.
Aziz rengeteget élcelődött a modern kapcsolatokon, de a Modern románc kötet megírása közben úgy vélte, szintet kell lépnie. Összeállt az NYU szociológusával, Eric Klinenberggel, és közösen hatalmas kutatási projektbe fogtak, amely keretében több száz beszélgetést és fókuszcsoportot vezényeltek le Tokiótól Buenos Airesen át Wichitáig. Vizsgáltak viselkedésmintákat, közvélemény-kutatásokat, és létrehozták a Redditen saját kutatási fórumukat is, ahol több ezer üzenetet dolgoztak fel. Bevonták a világ társadalomtudomány-kutatóinak krémjét is.
A Modern románcban Aziz Ansari maró humorát a legmodernebb társadalomtudománnyal ötvözi, hogy feledhetetlen tanulmányút keretében mutassa be nekünk szép, új romantikus világunkat.

Idézet: 
Csak gondolj arra a helyre, ahol gyerekként laktál, a társasházotokra vagy a tágabb környékre. El tudod képzelni, hogy azok közül az idióták közül összeházasodj valakivel?

Fumax kiadó
260 oldal
FordítottaHolló-Vaskó Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék