2016. március 11., péntek

Papp Diána Szerencsedió




Vágytam a sok fajsúlyos könyv után valami könnyedre, vidámra, nőcisre, nem túl gondolkodósra, gyorsan és könnyeden haladósra.
Így ezt az olvasmányt választottam kikapcsolódásnak az esti pihenőidőre. 
Diánától olvastam már a Bodza Bisztrót, ami kellemes csalódás volt. Továbbá a Jóságszalon könyve az, ami a kívánságlistám elején tanyázik. Most próbát tettem a Szerencsedió című rövid novellájával.
Meglepődtem és fáj a szívem, hogy csak 40 oldal, és kivégeztem egy fél óra alatt.  
Nem kellett sokat gondolkodnom rajta, cserébe sokat kacaghattam.
Igazán szívből tudtam nevetni. Humoros történések, humoros szereplők, humoros beszélgetések és élethelyzetek. Nincsenek lélektani mélységek, mélyenszántó gondolatok, de nem is ez a célja a történetnek. Egy társadalomkritika, görbe tükör, humor mögé bújtatva talán.
Márti, a hősnőnk elvitt volna a hátán egy hosszabb könyvet is bájosságával, csupa szív természetével. Csetlés-botlásait olvastam volna még. Az esküvő szerevezése külön is megért volna egy misét, nem beszélve a párkereséséről. A téli hó látványa, a sült alma és gesztenye illata elandalított, több hangulatért kiáltott, bár nem a kedvencem ez az évszak és eszembe sem jutott volna akkor esküvőt tartani.
A többi szereplő is még árnyalást, ismertetőt kért volna.
Végig robogtam a történeten és vártam valami többet.
Ám nem maradt rossz szájízem, mert kellemes kikapcsolódás volt azért.
Igazán könnyed, humoros, illatos, lehelet finom könyvecske némi cukorsziruppal leöntve, mint egy sült alma. 



Köszönöm a lehetőséget Diánának és az Erawan kiadónak!

Fülszöveg:
Márti, bár ki sem lát bátyja téli esküvőjének a szervezéséből, amikor megtudja, hogy kamaszkori szerelme is hazautazik az eseményre Amerikából, otthagy csapot-papot, mert úgy érzi, nemcsak a testvére, hanem az ő nagy napja is most jön el.
Alig pár hét áll rendelkezésére, hogy ő legyen a világ második legszebb menyasszonya, de nem szalaszthatja el az esélyt, hiszen már harmincöt éves, és még a szüleivel él.
Vajon sikerül-e megszerveznie a lagzit, és esetleg a saját életét is egyenesbe hozni, miközben a karácsony is közeleg? Jól körülnéz-e, jól választ-e, amikor vőlegényt keres? Kiderül Papp Diána gesztenye- és sültalma-illatú történetéből.

40 oldal


És a címadó  fűszer a szerecsendió:
szerecsendiófa (Myristica fragrans), népi elnevezése: (muskátdió) családjának névadó fája, illetve cserjéje. A fa termésének szárított magköpenye a szerecsendió-virág (macidis flos), magva (nux mochata) a szerecsendió. Malajziában őshonos, de hasonló éghajlaton, Indonéziában, Nyugat-Indiában, Brazíliában és Madagaszkáron sokfelé termesztik. 20 m magasra is megnövő, örökzöld fa.


Forrás:  Vikipédia

Sült alma recept

Rumos-mazsolás sült alma   Hozzávalók:    4 alma 4 evőkanál mazsola 4 evőkanál rum 3 dkg vaj 3 evőkanál zabpehely 5 evőkanál kristálycukor 5 evőkanál tejszínhab vajdarabkák   Elkészítés:   Először a mazsolát áztassuk be a megadott mennyiségű rumba, és két óra hosszára tegyük félre. Az almák tetejét vágjuk le, és szedjük ki a magházukat. Az alsó részüket úgy vágjuk le, hogy a megmaradó középső rész ne dőljön el. A tetejüket ne dobjuk ki, mert még szükség lesz rájuk.   A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg, majd szórjuk bele a zabpelyhet és a cukrot. Folyamatos keverés közben a zabpelyhet pirítsuk egy kicsit, amíg a cukor karamellizálódik. Vegyük le a tűzről a masszát, és adjuk hozzá a tejszínhabot. Végül keverjük bele a rumba áztatott mazsolát.    Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Állítsuk bele az almákat, majd töltsük meg őket a masszával, és tegyük vissza a tetejüket. Előmelegített, 200 fokos sütőben süssük körülbelül 30 percig az almákat. 

Forrás: http://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/desszertek/4-sult-alma-recept-toltve-szosszal-edesen-es-sosan/116904

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék