2016. január 29., péntek

Hangulat és a könyvek, a hangulatkönyvek, talán még egy kis pontozás is




Most, hogy így túlbonyolítottam a címet, kifejteném némileg egyszerűbben és rövidebben. 
Szóval nálam (és bizonyára sokatoknál szintén) számít a hangulat, az időjárás, az életem történései egy könyv kézbevételénél.
Ha rossz az idő, borongós és a kedvem is borús, akkor egy sötét, depressziós, lassú könyv megöl. Kell egy kis szín, vidámság vagy valami pörgős dolog. Az egy kicsit kizökkent a letargiából. 
Ha ilyenkor egy nem megfelelő könyv kerül a kezembe, sokszor landol a polc legmélyén alig olvasás után.
Ha fáradt vagyok, kikapcsolnék, nem helyénvaló egy dagályos, nehéz nyelvezetű, elmélkedős, sehova sem tartó kötet. Egy jó krimi felélénkít vagy egy igazi akció dús, akár horroros történetnek nyert ügye van, mert nem alszom el közben tutira.
Pezsgő, vidám kedvvel nem olvasok jó szívvel drámai, tragikus könyveket. Könnyed, humoros kötet kell a kezembe. Vagy egy igazi hangulatkönyv(erre kitérek még bővebben lejjebb).
Egy nyári, laza napon szinte bármely stílus nyerő. 
Ha normál hétnek nézek elébe, amiben semmi szokatlan nincs, akkor is bármilyen művel elvagyok. 
nektek volt, hogy a legrosszabb hangulatotokban került a kezetekbe egy igazán jó könyv, de nem váltotta be a reményeiteket pont akkor? Ha máskor olvastad volna, akkor teli találat lenne, de így inkább leselejtezed.
Én ezért is olvasok egyszerre több műfajút. Egyet az olvasómon(lassan el kéne szegényt neveznem már), egy papír alapú könyvet és egy van mindig talonban(azt ne nézzétek, hogy molyon millió könyv be van jelölve, mert nem veszem kézbe őket, inkább egy fontossági sorrend talán, hogy ne felejtsem el).
Szegény könyv megérdemli, hogy a legjobbkor olvassuk!
De ugyan ez igaz az életkorra is. Míg egy könyv nagy élmény nekem most, az 15 évvel ezelőtt sokkolt volna vagy egyszerűen nem értem meg. Vagy ami ifjúként megdobogtatta volna a szívem, most unalmas, banális, felejthető lenne. 
De hát honnan tudhatjuk egy könyv mit ad 10 évesen, mit 20-30-40-50 évesen. Lehetne egy jópofa kísérlet is belőle. Olvasd el a 10 évvel ezelőtt kedvenc és legjobban utált könyved, változott-e valamit a hozzáállásod. 
Nehogy még kipróbáljam végül. Vagy egy molyos kihívást készítsek hozzá...


https://hu.pinterest.com/pin/420453315188682000/

-Hangulatkönyv mi fán terem?
Nekem azok a hangulat könyvek, amik közvetítenek a történeten és szereplőkön, világokon kívül egy érzést, hangulatot, illatokat, ízeket, emlékeket csalnak elő. Ilyen Joanne Harris szinte összes könyve. Kedvet kapok a borozáshoz, egy kertbeli sétához vagy egy finom csokoládéhoz például a könyv által.
Ő az, aki így hirtelen elsőnek eszembe jut. De tudnék még sorolni ide más neveket, könyveket is.-



Sokszor bajban vagyok a pontozással is. Mert van, hogy jó a könyv, máskor jónak is ítélném, de nem a legjobb passzomban kap el és és alul pontozom jelentősen. De tudom, hogy többet érdemelne. Vagy amikor nagyon szeretném szeretni egy ismert szerző új kötet(akinek a teljes életművét kedvelem), de nem megy. Felül pontozzam vagy inkább alul? Ítéljem meg csak ezt a könyvet vagy a többihez hasonlítva adjak rá egy számot?A nagyon reklámozott, elismert könyvek, amik nekem személy szerint nem tetszenek? Azokkal mi légyen? Merjek szembe menni a többséggel és fejtsem ki, hogy nekem mi nem kóser benne? Arról ne is beszéljünk, mikor kaptam ajándékba, kölcsön vagy recinek, vagy ajánlották és nem tetszik. Csomagoljam szép szavak mögé a nem tetszésemet is? Inkább ajánlom annak, akinek jobban való szerintem. De nem fogom azt írni, hogy tetszik, mikor nem. Még ha megpróbálom a jobb részeit, becsülendő dolgait ismertetni, mi az ami jó benne, mi tetszett esetleg. Apró betűsen is, de muszáj elmondanom mi nem tetszett. Hátha éppen abból tanul valaki valamit. Nem vitriolos a tollam, igyekszem úgy megírni, hogy ne fájjon. De kicsi vagyok én ahhoz, hogy valaki felvegye(megsértse, fájjon) a negatív kritikám. Inkább csak az érzéseim írom ki magamból. de ezt hogy lehet pontokon keresztül érzékeltetni?
Egy közepes pontozás is lehet máshogy közepes. Unalmas vagy rossz a nyelvezete, írásmódja, a történet másolt, ezerszer megírt...Mind mást  pontot érne. Hogy érzékeltessem?Így is és úgy is közepes, hármas. De mégsem egyen értékű. A jó is egyszerűen jó volt, egynek elmegy vagy zseniálisan jó, csak valami kis apró dolog nem klappolt. A kedvencem, az überelhetetlen, ezerszer elolvasott történetemet hogy pontozhatnám és említhetném egy lapon a jó, de felejthető könyvvel?Egy szónak is száz a vége, nem megy nekem ez a pontozás valami jól. Talán azért is tettem le róla a postjaimban és néha a molyon is azon ülök legtovább.
Lehet kéne saját pontozási módot kitalálnom. Egytől ötig eleve nem lehet az árnyalatokat érzékeltetni. Tíznél meg túl elnyújtott.
Aztán próbáltam azt is, hogy majdnem mindent külön pontozok(nyelvezet, alap ötlet, borító, karakterek...). De ez meg nehézkes, macerás. 
Ha valakinek van valami jó ötlete, sikítson. Én addig is feladom és szavakban fejezem ki a pontszámok helyett...

2 megjegyzés:

  1. Szerintem teljesen jogos, ha valamit nem szerettél meg, mert éppen nem jókor olvastad - én olyankor a molyon csillagozás nélkül hagyom. (kéne egy not my cup of tea - vagyis nem az én ízlésem gomb a könyvek alá :D)
    Grecsó Krisztiántól a Megyek utánad ez volt tavaly, de megőrjített az Üvöltő szelek, Kaméliás hölgy; Baricco Tengeróceánja- pedig az aztán nyelvezetileg, stílusilag tökéletes, csak épp nem illett hozzám.
    Szerintem egyébiránt van az az életkor + olvasottság kombináció, amikor már nyugodtan bevállalhatod, mert úgy leszel önazonos.
    (A pontozásra meg igen, szenvedés, a tíz sok, öt néha kevés, még a félpontokkal is. Mágikus hét lenne a legjobb.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a gomb tökéletes ötlet. Fel kéne vetni az metán.
      Én is 7 vagy 8 gombban gondolkodnék.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék