2015. október 8., csütörtök

Mutasd a könyvespolcod!

Egy könyvmolynak a könyvespolca olyan, mint másnak a bugyis fiókja. Tiltott, rejtett, izgalmas, nincs szem előtt mindig...
Kíváncsi voltam, kinek milyen. Mármint a könyvespolca:)
És persze itt nem állt meg a kíváncsiságom, tovább kutakodtam könyves kérdésekben is.
Mutasd a könyvespolcod, megmondom ki vagy érvényes vajon?
Nem biztos, hogy így van. meglepődtem több soron is az aktuális könyves számon vagy a polc kinézetén is.
A tiéd milyen?
Csatlakozz hozzánk és mutasd be a könyvespolcod akár itt hozzászólásban, vagy saját blogodon és linkeld be.

Íme, az eddigi válaszok:

Noémi:

- Hány kötetet számlál a polcod?
A moly.hu-n csak 222 könyv szerepel, de közel 50 könyv nem szerepel ott fent, mert szótár, anyával közös könyv, vagy pedig utazási/ismeretterjesztő/segédkönyvek. Ezek a sajátok, ezen felül összesen közel 1500 könyvünk van otthon, amit bárki elolvashat (az otthoniak közül).

- Ebből mennyi az olvasott és az olvasatlan?
80-100 (88-at számoltam össze, de valamiket biztos, hogy kihagytam) azok közül, amik jelenleg is megvannak, de rengeteg eladtam/elcseréltem/rukkoltam azok közül, amiket már olvastam. Többet többször is olvastam már. Emlékeim szerint jelenleg négyet olvasok, a többihez vagy csak hozzákezdtem és visszaraktam, mondván, később, vagy még nem volt rá időm.

- Milyen rendszer szerint vannak kipakolva?
A lehető legprimitívebb módon pakolom őket fel: két polcom van, a kis kedvencemen vannak azok, amiket az elmúlt két évben gyűjtöttem össze, itt szerző szerinti ABC sorrendet használok. Próbáltam kiadó szerint, de abba hamar belebuktam. A másik polcon sajnos kötöttebb a dolog, hisz van olyan polc, ahova mondjuk a Füst és csont leánya nem férne be, csak a kicsi Agatha Christie-k. Ott úgy pakolok, hogy ahova, ami fér. Ja, és van egy térelválasztóm. Oda a hosszú sorozatok kerülnek, mint az Anita Blake és A Végzet Ereklyéi+Pokoli szerkezetek+Magnus Bane. A harmadik pakknak pedig kitalálok valamit. 

- Mely könyvedre vagy a legbüszkébb?
Három ilyen könyvem is van. Az egyik a Távoli órák Kate Morton-tól. Erre azért vagyok büszke, mert akartam olyan könyvet, ami az enyém és anyué és nem Agatha Chrisite. A másik a Trónok harca George R. R. Martin-tól, hasonló okokból. A bátyám nagyon szereti a 2. vh-s könyveket, én viszont nem igazán és kevés dologban hasonlítunk. Ezért nagyon akartam valamit, ami közös bennünk, és a Trónok harca ilyen. A harmadik könyv egy Ken Follett könyv, a World withou end. Ez két okból is. Egyrészt, mert ez az első angol könyvem, amiben nincsenek magyar szavak (ergó nem olyan, hogy az egyik oldala angol, a másik magyar). A másik ok, pedig hasonló a többihez. Apával hasonló az érdeklődési körünk, mindketten szeretjük a történelmet, könyvekben pedig pláne. Neki pedig megvan ennek a könyvnek a magyar verzió, úgyhogy én megszereztem az angol verzióját, hogy nekem is meglegyen.

- Mely könyvet szerezted meg a legnehezebben?
Igazából nincs olyan könyvem, amit nehezen szereztem volna be. Minden könyvemnek van valami kis története, ami kedves számomra, de olyan, hogy nehezen szereztem be... nem, nincs olyan. Csak lassú volt a folyamat.

- Jelenleg melyik könyvet vagy könyveket szeretnéd megvenni és a polcodra helyezni?
Fú, hát… A napokban találtam ki, hogy a 2016-os év az idegen nyelvű könyvek éve lesz, így most leginkább angol nyelvű könyveket szeretnék beszerezni. Eddig, amiket kinéztem: The Hunger games box set, Divergent box set+Four, Looking fo alaska, All the light we cannot see, Beyond the Highland Mist, Burned, The Sin Eater's Daughter, Frigid. Jelenleg ezek vannak az angol nyelvűn, ami folyamatosan bővül. Magyar nyelvűek közül: A szél neve+A bölcs ember félelme, Négyes, A nővérem húga, Tizenkilenc perc, Az elfeledett kert, Napos oldal, Tövisek hercege, Tövisek császára, Karmazsin hadjárat, valamilyen Asimov könyv, Ne érints! és a Bartimeus sorozat. Szerintem ezek most a legvágyottabbak. 

- Milyen stílusú könyvek vannak nálad a legnagyobb részt?
Fantasy. A fantasy a kedvenc műfajom, ezen belül is a dark/urban fantasy. És kezd egyre több disztópikus regény is helyet kapni nálam. 

- Milyen könyvektől válsz meg legkönnyebben?
Azok, amiket legszívesebben a falnak vágnék. Kivéve a Pokoli szerkezetek trilógia. Kell az egész Árnyvadász história. Ez az egy dolog menti meg.

- Van olyan könyved, ami több példányban is megvan?
Még nincs, de lesz. A Ne érints! az eredeti borítóval van meg, de az újjal is be akarom szerezni. Aztán a The Hunger Games és a Divergent trilógiák ugyebár két nyelvvel is meglesznek, valamint a Looking for Alaska-t is kétféle borítóval tervezem beszerezni. Biztos lesz még valamire, amire nem emlékszem. :D Illetve a közös könyvtárban vannak olyanok, amik kétszer vannak meg, mert apu is hozta, és anyu is hozta az övét. 

- Szíved szerint hogy rendeznéd el őket, ha lenne több helyed, több könyvespolcod?
A kedvenc sorozatokat és stand-alone könyveket biztos különválasztanám a többitől, kerülnének valami felszerelhető polcra. Biztos csinálnék egy kis olvasó zugot, egy fotellal/kanapéval, olvasó lámpával és soook-soook könyvvel. De az elrendezés ugyanaz lenne. Vagyok annyira retardált, hogy ne találjam meg a keresett könyvet, ha nem ABC sorrendben rakom fel őket. 



Marslakócska



Egy hosszú, internet nélküli hétnek köszönhetően el tudom mondani, hogy pontosan 272 darab könyvet számlál a polc. Ha meg kéne mondanom, hogy ebből mennyi az olvasott és olvasatlan, azt mondanám, hogy kábé háromnegyedét olvastam. Tudni kell rólam, hogy tudatos könyvvásárló vagyok.
Habár szeretem a könyveket, a szüleim nem szeretik, ha pénzt költök rájuk (megj.: ennek ellenére van, hogy egyszerre kapok tőlük négyet-ötöt), ezért egy ideje tényleg csak azt veszem meg, amit már olvastam és tudom, hogy később is elő fogom venni, vagy esetleg nagyon érdekel.
Mikor legutoljára rendet raktam, próbáltam valami rendszert vinni abba, mit hova rakok, de így sem annyira komoly a szervezettsége, mint ahogy esetleg később rendezném (valahogy úgy vagyok vele, hogy jövőre úgyis koliba megyek innen, drasztikus és nagy energiákat igénylő változásokat már nem szeretnék a szobámba hozni). Többnyire anyától örökölt krimik vannak a polcon, de meglepő mód, én már ifjúsági regényeket veszek az esetek többségében. Amire a legbüszkébb vagyok, az talán az Éjszakai Cirkusz, esetleg Az egy gésa emlékiratai, mindkettő küllemében és tartalmában is gyönyörű szép. Érdekes amúgy, hogy a Harry Potterből, ami majdnem minden háztartásban ott van, nekem csak az első rész van meg (hetedikben vagy nyolcadikban ez volt a kötelező olvasmányom), és ez volt az, amit a legnehezebben szereztem be. A Szent Johanna Gimi köteteimtől pedig (a hatodik részig van meg) bármikor megszabadulnék, mondjuk egy jó csere esetében. Amit most nagy vágyam megszerezni, az A marsi (később lesz róla bejegyzés az incsucsunnán), ill. mint ahogy azt a bakancslistámban olvashattátok a verses köteteim számát is szívesen megnövelném. Philippa Gregory könyveit ki is hagytam a felsorolásból, pedig ő az egyik kedvenc íróm, még sincs meg egy regénye sem... Van pár könyv, ami több példányban van meg (pl. Az ezeregy éjszaka meséi, A kőszívű ember fiai), ezek többnyire azért, mert év végén úgy kaptam a suliban kitüntetésként, hogy itthon már meg volt egyszer (mert ugye kérdezni nem szokás). Ha tehetném, egyébként valahogy úgy rendezném el a könyveim, hogy műfajilag még jobban szét tudjam őket választani. Általában a sorozatok és az azonos íróktól származó regények egymás mellé kerülnek, de mindig lehet hova fejlődni.
És akkor kicsit részletesebben. A legfelső polcon tartom a gyerekkönyveket. Nagy részük ősöreg, még a szüleim/nagyszüleim gyerekkorából, orosz íróktól van. Sajnos mire rájöttem az értékükre, már kinőttem belőlük, ezért kerültek olyan magasra. Fenn tartom még a parasztház makettem is, amit tizenegy évesen csináltam egy történelem órára apáék dohányos dobozából. Nem a legprofibb, de nincs szívem kidobni. A macit pedig még baba koromban kaptam, tőle balra pedig (ezen a képen nem látszanak) a medvés hátizsákjaim vannak felakasztva, amiket gondolom, ki nem találnátok, de kiskoromban hordtam.

A második polc teljes mértékben a krimié (plusz Jane Austen Emmájáé, de azt már nem tudtam hova gyömöszölni). Mindet még anya vette lány korában, aztán most, hogy ő már annyit nem olvas, rám hagyta őket. Rengeteg Agatha Christie, és Evelin Marsh van, szerintem a polc háromnegyedét bőven csak ez a két szerző teszi ki. Azok a hanyagul odafektetett könyvek remélem, hamar el fognak onnan tűnni (nyelvkönyvek, plusz a KRESZ tankönyvem). Van egy külön polcom a tankönyveimnek, ott akarok helyet szorítani majd nekik.

Még ugyanezen a polcon van pár plüss (a kakas kukorékolni is tud, a nyuszi meg babakorom óta meg van és apáról neveztem el), az osztályképünk, amit még az évfolyamkönyvbe készítettek, meg néhány varrt bábu, amit a Kárpátalján élő "rokonaim"-tól kaptam ajándékba (pontosabban apa mostohatesójának a menyétől, aki hitoktató és szabadidejében kézműveskedik). Baloldalt belóg egy pár bokszkesztyű, apáé volt, de kétlem, hogy használta volna.

A következő polc tartalmazza a fiatalabb könyveket, mint az látszik is. Az olyan sorozatokat, amiknek nincs meg az összes részük igyekszem majd bepótolni (Napernyő Protektorátus, Harry Potter, Egy ropi naplója), kivétel ez alól az SZJG, de mint az feljebb említettem, nem nagyon szeretem, és csak a helyet foglalja... Illetve van ott egy manwha sorozat is, ott is próbálok majd felzárkózni, nem beszélve a Scott Pilgrim képregényekről. Ami talán kilóg innen az az Új Beatles Biblia, meg az Állam- és Jogtudomány könyv, előbbit még karácsonykor vettem, utóbbit meg papírgyűjtéskor mentettem meg.  Ezen a polcon is van pár kézműves munka amit úgy kaptam, egy kagyló Horvátországból, egy matryoskha baba Oroszországból (ezt is a kárpátaljaiak szerezték nekem, mert nagyon szerettem volna egy eredetit). Bal oldalt "lovas szentély" van, a tíz-tizenegy éves koromban odáig voltam értük.


Itt már kevésbé populáris könyvek vannak. Néhány régi mesekönyv, amikből sokat olvastam régen, és ma is szívesen fellapozgatom őket, az összes póni-klubos könyv (amik nem annyira látszanak, mert hátul vannak). Jobb oldalt a Csodálatos Állatvilág sorozat van, anyával állandóan gyűjtöttük bele a kártyákat. Előtte egy német nyelvű könyv, amit tavaly nyertem versenyen, Süsüke DVD sorozat, ami valami újsághoz járt, meg a papír óra, amin alsóban az analóg óra leolvasását tanultuk (azóta se megy olyan gyorsan sajnos). Balra a növény mögött dokumentumfilm DVD-k vannak, középen pedig egy porcelán baba, valamint a "vallási szekció". Biblia, énekeskönyv, káték, hittudományi kiadványok, etc.

A legalsó polcra őszintén nem szívesen pakolok könyveket (nincs szem előtt). Ezért ott tartom a társasjátékaimat, a magazinjaimat. Igen, egy bukósisakot is. Jobb oldalt pedig nem lézerkard van, az egy hatalmas buborékfújó! Néha napján ideszórom a rajzaimat is, azok most pont nincsenek ott.


SMesi:



- Hány kötetet számlál a polcod?
A molyos adatok szerint 309 könyv van összesen a polcaimon. Ez a képeken ugyan nem feltétlenül látszik. Egyrészt mert a könyveim egy része kölcsönben van, másrészt mert van olyan polc, ahol több sorban vannak a könyvek.

- Ebből mennyi az olvasott és az olvasatlan?
257 olvasott.
5 darab folyamatban lévő.
47 olvasatlan.

- Milyen rendszer szerint vannak kipakolva?
Igazából nincs egy meghatározott rendszerem. Valamennyire igyekszem egyfajta tematika szerint rendezni a könyveimet. Például egy helyen vannak a történelmi regények, illetve együtt vannak a vámpíros könyveim és hasonlók. Sajnos azonban a helyhiány és a könyvespolcaim feldaraboltsága miatt nem tudok rendesen rendszerezni.

- Mely könyvedre vagy a legbüszkébb?
Nem tudok egy könyvet mondani, amire kifejezetten büszke lennék. Inkább a teljes meglévő sorozataimra vagyok büszke, mint a Narnia, a Leviatán trilógia vagy az Időtlen szerelem.
Illetve kifejezetten büszke vagyok arra is, hogy Palahniukösszes magyarul megjelent könyve megvan, bár némileg ront az összképen, hogy több kiadótól vannak a könyvek és ebből kifolyólag nem illenek teljesen egymáshoz.

- Mely könyvet szerezted meg a legnehezebben?
A kis herceget, ugyanis egy meghatározott kiadását kerestem. Végül Rukkolán találtam meg, akkor azonban még nem kellett megadni semmilyen információt a feltett könyvekről, úgyhogy happolás után ment az e-mail, hogy melyik kiadásról van szó, míg végre megtaláltam a megfelelőt.

- Jelenleg melyik könyvet vagy könyveket szeretnéd megvenni és a polcodra helyezni?

Amiket most a legjobban várok az a Halandó szív és a Szívtelen, két sorozatnak a folytatásai, ráadásul a Halandó szív befejező kötet. De régóta szeretném megszerezni A másik palotát, valamint Antonia Fraser-től a Marie-Antoinette című könyvet. Persze még jó néhány könyv lenne ezeken kívül is, de most ezek a nagyon-nagyon szeretném könyvek.

- Milyen stílusú könyvek vannak nálad a legnagyobb részt?
Barátom mindig azt mondja, hogy a tiniregények, értve ez alatt mindent, aminek tinik a főszereplői. Valószínűleg igaza van, már csak abból az okból is, hogy bizonyos korig csak azokat olvastam, de mind a mai napig veszek tinikönyvet, ha megtetszik a története.
Műfajt tekintve azt hiszem, hogy a fantasy nyerne, bár kétségtelen, hogy elég sokféle könyvet olvasok.

Milyen könyvektől válsz meg legkönnyebben?
Azoktól, amik nem tetszettek. Illetve azoktól, amik bár tetszettek, de úgy érzem, hogy nem fogom őket újraolvasni. Bár utóbbiak esetében általában az is kell, hogy egy olyan könyvért cserébe váljak meg tőle, amit tényleg nagyon szeretnék.

- Van olyan könyved, ami több példányban is megvan?
Igen, Kleinheincz Csilla Ólomerdőjéből megvan a régi és az új kiadás is. Nagyon szerettem a régi verziót is, viszont azt is szerettem volna, hogy a sorozatom összeillő legyen, ezért muszáj volt megvenni az új kiadást is. Na meg a történetbeli változtatásokra is kíváncsi voltam.

- Szíved szerint hogy rendeznéd el őket, ha lenne több helyed, több könyvespolcod?
Valószínűleg a rendszerezésen nem változtatnék, inkább a könyvespolcaimon. Szeretnék egy polcsort, ahol rendesen elfér az összes könyvem, vagy akár üvegajtós szekrényeket, mert akkor talán kevésbé porosodnának a könyveim.

Leila:



- Hány kötetet számlál a polcod?
Hát a pontos számot nem tudom, de olyan 200-220 kötet között van.

- Ebből mennyi az olvasott és az olvasatlan?
Az olvasatlan: 14 db. A többi elolvasva.

- Milyen rendszer szerint vannak kipakolva?
Igazából kiadók szerint rendezem őket a polcon, ezen belül pedig épp, ahogy tetszik.

- Mely könyvedre vagy a legbüszkébb?
Mindegyik könyvemre büszke vagyok, mert könyvszerető ember vagyok.

- Mely könyvet szerezted meg a legnehezebben?
Legtöbbször online rendelem, vagy könyvesboltban veszem a könyveket, így egyik sem túl nehéz módszer. Sokszor cserélek moly.hu-n is, és talán itt sikerült nehezen elcserélnem Jenny Colgan: Karácsony a Cupcake Kávézóban című könyvét. Sokaknak írtam miatta, mire akadt valaki, aki elcserélte!

- Jelenleg melyik könyvet vagy könyveket szeretnéd megvenni és a polcodra helyezni?
Hú, ebből nagyon sok van, de csak hogy néhányat említsek: Shelly Crane: Bizonyosság, Tracy Brogan: Egy kis őrültség, Hercsel Adél: Magyar szeretők,  Lev Grossman: A varázslók, ja és persze J.K. Rowling: Harry Potter és a félvér hercege, mert nagy HP fan vagyok, és ez az egy hiányzik a sorozatból már évek óta sajnos, és nagyon szeretném a polcon tudni, mert így nem teljes a sorozat.




- Milyen stílusú könyvek vannak nálad a legnagyobb részt?
Leginkább ifjúsági regények, young adult könyvek, amik megtalálhatók a polcomon. Stílusban pedig a romantikus, erotikus és fantasy, ami dominál.

- Milyen könyvektől válsz meg legkönnyebben?
Egyiktől sem, hiszen imádom a könyveket, de ha választani kéne természetesen azoktól, amik nem tetszettek valamiért!

- Van olyan könyved, ami több példányban is megvan?
Igen, Jane Austen: Büszkeség és balítélet című könyve. Meg van 3 példányban: egy Lazi Kiadósban, egy Oxford Bookworms kiadásban és egy nagyon régi Kriterion Kiadós változat. Ez az egyik kedvenc könyvem, így gondoltam legyen meg egy szép új kiadásban is, ezért vettem meg a Lazi Kiadósat.

- Szíved szerint hogy rendeznéd el őket, ha lenne több helyed, több könyvespolcod?
Azt hiszem, továbbra is kiadók szerint, mert aszerint úgysem tudnám, melyiket szeretem a legjobban, mert nem tudok választani. Annyit változtatnék, hogy egy polcon nem lennének több sorban a könyvek.


Réka:



- Milyen stílusú könyvek vannak nálad a legnagyobb részt? 
Egyértelműen fantasyból van a legtöbb, valamint pár disztópia és egy-két igazi történet.

- Milyen könyvektől válsz meg legkönnyebben?
Amik nem tetszenek azoktól nagyon könnyen, de van olyan, amikor még azoktól is nehéz, a gyönyörű borítóik miatt.

- Van olyan könyved, ami több példányban is megvan?
Jelenleg nincs.

- Szíved szerint hogy rendeznéd el őket, ha lenne több helyed, több könyvespolcod?
Stílus szerint és hogy mennyire tetszett, de ehhez jelenleg nincs elég helyem.

- Hány kötetet számlál a polcod?
Jelenleg 118 könyvem van kihelyezve polcokra, a többi a szekrényben és dobozokban van.

- Ebből mennyi az olvasott és az olvasatlan?
24 vár még olvasásra, 94 már elolvasva.

- Milyen rendszer szerint vannak kipakolva?
Ahol még van hely.
Az angol nyelvűeket próbálom egy helyre rakni, valamint a 3 kedvenc íróm könyveinek jutott egy külön polc, a többinek sajnos még várnia kell.

- Mely könyvedre vagy a legbüszkébb?

Nem egy könyvre vagyok büszke, hanem egy gyönyörű sorozatra, Tolkien könyvei a Európás kiadásban csodálatosak és biztos vagyok benne, hogy azok a könyvek érnek a legtöbbet a könyvespolcomon.


- Mely könyvet szerezted meg a legnehezebben?
Kevin Hearne: Vasdruida krónikáit, hónapokon keresztül próbáltam megszerezni őket, de soha nem sikerült, valami mindig közbe jött, végül tavaly karácsonyra mindhárom kötet megkaptam ajándékba és azóta az 5. részét is sikerült beszerezni angolul, ami szintén elég nagy kihívás volt.

- Jelenleg melyik könyvet vagy könyveket szeretnéd megvenni és a polcodra helyezni?
Hát ez egy nagyon hosszú lista lenne, de talán most a legjobban Alexandre Dumas könyveire vágyom, angol nyelvűek közül pedig a Supernatural és a Jumper sorozat az elsődleges cél.


Juli:

Van egy füzetem, amiben vezetem a könyveim listáját, és ott a 386. könyvnél tartok. Eddig ennyi könyvem van, és nagyjából 60-70 vár még olvasásra. A többit mind olvastam már, van olyan, amit többször is.
Általában úgy, ahogy kapom/veszem őket. Arra azért igyekszem odafigyelni, hogy az egy írótól lévő könyvek együtt legyenek, de nem mindig van így. Pl. az Európa Diákkönyvtáros könyveim olyan sorrendben vannak, hogy melyiket
olvastam már, és melyiket nem.
Legbüszkébb melyikre vagyok? Jó kérdés... Talán arra, ami Viggo Mortensen képeit/festményeit tartalmazza. Ilyen albumszerű. De igazában minden könyvre büszke vagyok, amit én vettem meg.
Eddig még nem nagyon volt olyan, amit nehezen szereztem volna be. Talán a Csoda a kolostorban-t mondanám, mert azt elég sokáig kerestem, míg végre meg tudtam venni. De nem tartom nehéz megszerzésnek, mert pár hét alatt megtaláltam.
Elég sok könyv van, amit megvennék. A Kódjátszma és a Bletchley park titkos élete mindenképp hamarosan beszerzésre kerül, mert iskolai feladathoz (is) kell. Emellett szeretném mihamarabb megvenni a Helikon kiadós Sakknovellát, és a Trójai háború nyomában-t is. Itt a várólistám, én itt gyűjtöm a megvásárlásra váró könyveimet: 
Nem igazán tudom. Sok lovas könyvem van, mert kiskoromban tagja voltam a PonyClub-nak, és megtartottam azokat is. De ezen kívül nem kívül mit mondani. Van klasszikus, fantasy, életrajzi, csillagászati... Vegyesen. 
Semmilyentől. Minden eddigi könyv, amit vettem/kaptam, a mai napig meg van. Általában úgy veszek/kérek könyvet, hogy utánanézek. Ha érdekel, akkor beszerzem, ha nem, akkor nem. Elkérem ismerőstől, vagy kiveszem a könyvtárból, ilyenek.
Több példányban nem igazán vannak könyveim. Úgy igen, hogy egyik magyarul, másik angolul (illetve van egy olaszul is), de egyébiránt nincs. 
Szerintem hagynám így őket. Arra persze figyelnék, hogy egy író egy helyen legyen, de nem rendezném másképp el. Talán még annyi, hogy ha tudom, hogy egy írótól megvenném ezt és ezt a könyvét, akkor annak kihagynék helyet, hogy majd később oda tudjam őket tenni.


Pandalány:



- Hány kötetet számlál a polcod?
Jelenleg 115 darab könyvet számláltam meg a polcaimon, ezen kívül meséskönyvek, gyerekkönyvek sorakoznak a polcokon, azokat nem számítottam bele, mivel azok inkább családi közös könyvek.

- Ebből mennyi az olvasott és az olvasatlan?
Eddig elolvastam a 114-ből 64 db-ot. Szóval van bőven mit behoznom...csak sokat járok könyvtárba, és persze így a sajátjaimmal alig haladok :( De most elhatároztam magam,hogy a nálam lévő egy könyvtári könyv befejezése után csak a saját polcomra nyúlok majd könyvért. :)

- Milyen rendszer szerint vannak kipakolva?
Az egy sorozatba tartozó köteteket természetesen egymás mellé tettem (A soha határa-sorozat,Esztelen-trilógia,Harry Potter,). Illetve szerzők szerint rendszereztem (Fejős Éva-könyvek együtt, hozzárakva az Erawan Könyvkiadó könyveit is). Ezen kívül próbáltam kiadóként is csoportosítani. A hármas polc legalsó polcán az összes könyvem olvasatlan (igen, tudom, durva...), szóval a még el nem olvasottakat is egy helyre tettem.

- Mely könyvedre vagy a legbüszkébb?
A Harry Potter-sorozatra. A legelsőt még anno 14 évesen kaptam, amikor megjelent. És utána minden kötetet a megjelenésekor sikerült beszereznem. Nagyon jó érzéssel emlékszem vissza azokra az időkre, akkor még csak HP-rajongó voltam, nem igazi könyvmoly, mint most. Már elég sárgák a lapjai mind a hét kötetnek, de számomra ezek olyan kincsek, amiket soha el nem adnék vagy cserélnék.
Ezen kívül nagyon jól mutat a polcomon a sok Fejős Éva-kötet, szerettem mindegyiket olvasni & ismételni fogok valamikor.

Az egykötetes könyvek közül legbüszkébb az Egy különc srác feljegyzéseire vagyok, szerintem fantasztikus könyv, gyönyörű borító, imádom.

- Mely könyvet szerezted meg a legnehezebben?

A könyveim közül az Anna és a francia csók jelenleg, amire emlékszem, hogy nehézkesen sikerült megkaparintanom. Tavaly olvastam a könyvet, de nem saját példány volt, de tudtam, hogy ebből nekem tutira kell egy a polcomra és csakis kizárólag kemény fedeles változatban. Mindenfelé nézelődtem egy éve már, hogy hol mennyibe kerül, eredeti áron 4000Ft körül van, de annyit sokalltam érte. Próbáltam cserélni molyon, de nem jött össze senkivel. És végre nemrég, augusztusban egy másik molytól meg tudtam venni 1600Ft-ért kemény fedéllel, szép állapotban, végre! Nagyon-nagyon örültem neki.  Tavaly óta a kívánságlistámon volt. Ezért is van a könyv a polcom közepén borítóval kifelé.




- Jelenleg melyik könyvet vagy könyveket szeretnéd megvenni és a polcodra helyezni?
Mindenképpen szeretném megvenni az Esztelen-trilógia befejező részét, a Meggondolatlant S.C.Stephenstől, hogy teljes legyen a sorozat. Rajta kívül a molyos kívánságlistámon jelenleg 25 könyv szerepel. Közülük mindenképpen klassz lenne megszerezni Louise Mensch: Drága szépség című könyvét, Dani Atkinstől a A mi történetünket, Kovács Eszter Let's kiflijét (odavagyok Angliáért és ezt a könyvet muszáj elolvasnom!), de a többi kívánságlistás könyv is jó lenne. Kettőt közülük előrendeltem.

- Milyen stílusú könyvek vannak nálad a legnagyobb részt?
Romantikus, de nem nyálas vagy limonádé könyvek. Igazából szinte minden kategóriára vevő vagyok, sok könyvet könyvtárból olvastam, pl önéletrajzokat, krimit, pszichológiai köteteket. Ezek olyan könyvek, amiket elolvasok, de saját példány nem szükséges belőlük.

- Milyen könyvektől válsz meg legkönnyebben?
Amiket elolvastam & utána biztosan tudom, hogy nem fogok többször nekiállni és olvasni. Eddig egyetlenegy könyvvel tévedtem. Elolvastam, azt hittem, többször nem fogom & eladtam, és aztán utána egy-két hónappal rájöttem,hogy nem kellett volna. Ez a könyv Jessica Sorensen: The Coincidence of Callie & Kayden – Callie, Kayden és a véletlen könyve volt. Bánom, hogy eladtam...

- Van olyan könyved, ami több példányban is megvan?
Nincsen. Ilyen még nem fordult elő.

- Szíved szerint hogy rendeznéd el őket, ha lenne több helyed, több könyvespolcod?
Ha nagyobb helyem lenni itthon, akkor tutira lenne egy kialakított kisebb szoba, amit kineveznék könyvtárszobának. Ott csakis könyvespolcok lennének, mindegyik könyv szépen elhelyezve, kényelmesen, rendszerezve. Ezen kívül lenne a szobában egy kényelmes fotel, kis asztal, hogy oda tudjam tenni a teát/kávét, amit olvasás közben kortyolgatok. Világos, szép szoba lenne, ahova elvonulhatok,ha olyanom van & persze olvashatok. Imádnám!


Crissy:



- Hány kötetet számlál a polcod?
224 könyvet számoltam itt össze, de ezeken kívül van még kb. háromszor ennyi a többi szobában.

- Ebből mennyi az olvasott és az olvasatlan?
Hát legalább háromnegyede olvasatlan, mivel sok klasszikus könyvem van, amit nem nagyon olvastam eddig, csak terveztem, illetve sok olyan könyvem is van, ami megvan mind magyarul, mind románul, román könyveket pedig középsulis korom óta nem olvastam.

- Milyen rendszer szerint vannak kipakolva?
Két oldalt a polcokon lévő könyvek magasság szerint vannak pakolva. Baloldalt a magasabbak, aztán jobbra haladva jöttek az alacsonyabbak. Középen találhatóak az ugyanattól a kiadótól származó könyvek, a sorozatok, illetve a kedvenc könyveim.

- Mely könyvedre vagy a legbüszkébb?
Gayle Forman: Ha maradnék. Egyik kedvenc könyvem, tavaly pedig megkaptam ajándékba.

- Mely könyvet szerezted meg a legnehezebben?
Nem hiszem, hogy van olyan, mert ezeket szinte mind vagy nagyon rég vettem, vagy örököltem.

- Jelenleg melyik könyvet vagy könyveket szeretnéd megvenni és a polcodra helyezni?

- Milyen stílusú könyvek vannak nálad a legnagyobb részt?

Klasszikus irodalom.




- Milyen könyvektől válasz meg legkönnyebben?
Azok, amelyek vallással kapcsolatosak. Nem vagyok nagyon vallásos személy, a vallás inkább történelmi és mitológiai szempontból érdekel, de van sok olyan könyvem, amelyeknek kifejezetten a hívő emberek a célközönségük. Tervezem is, hogy eladományozom őket.

- Van olyan könyved, ami több példányban is megvan?
Igen, több is, és mint feljebb említettem, sok könyvem megvan románul is és magyarul is.

- Szíved szerint hogy rendeznéd el őket, ha lenne több helyed, több könyvespolcod?
Kipróbálnám, milyen lenne, ha szín szerint rendezném őket.


Anna:





- Hány kötetet számlál a polcod?
Ez a fő polc, mert ami már nem fért rá, az külön egy felső polc, és még itt-ott pár könyv, de összesen 299 db-ot jelenleg.

- Ebből mennyi az olvasott és az olvasatlan?
30%-a olvasott, így most igyekszem csak a sajátjaimat olvasni, bár mindig jön hozzájuk újabb:)

- Milyen rendszer szerint vannak kipakolva?
Egyszerre kiadó és kedvenc szerint, fentről lefele. Valahogy így sikerül rendezgetni.

- Mely könyvedre vagy a legbüszkébb?
Az összesre. De ha nagyon muszáj választani, akkor a Darren Shan könyveimre, és leginkább a Vézna hóhérra, mert egy kalandos utazásban volt része molyok között.

- Mely könyvet szerezted meg a legnehezebben?
Hááát... ez nehéz kérdés, mert vagy ajándékozáson kaptam, vagy anyuéktól, vagy csak úgy döntöttem, hogy rászánom azt a pénzt. De amiért meg kellett dolgoznom, az az Így szerettek ők, mert a Molyfesztiválon a Tolkien kvízen második lettem, és így választhattam a kirakott könyvek közül. Őt már régóta szerettem volna megszerezni.

- Jelenleg melyik könyvet vagy könyveket szeretnéd megvenni és a polcodra helyezni?
Darren Shan Zom-B sorozatának eddig megjelent két részét. Ők az elsők a fontossági sorrendben, ha lesz rá pénzem.

- Milyen stílusú könyvek vannak nálad a legnagyobb részt?
Disztópia, vagy fantasy/kalandregény. 

- Milyen könyvektől válasz meg legkönnyebben?

Amit tudom, hogy nem a szívem csücske, és ajándékozáson a húzottam kívánságlistáján rajta van. De ilyen könyv kevés akad, mert nagyon ragaszkodom hozzájuk.




- Van olyan könyved, ami több példányban is megvan?
Drakula gróf válogatott rémtettei két példányban van meg, de mindkettő nagyon kedves számomra, mert molyoktól kaptam.

- Szíved szerint hogy rendeznéd el őket, ha lenne több helyed, több könyvespolcod?
Ugyanígy. Jelenlegi helyzetben ez a tökéletes, ami erre nem fért rá, azoknak fogok majd új polcot venni.

Orsi:
- Hány kötetet számlál a polcod?
Nagyjából az összes könyvem ráfért, úgyhogy 600 körüli kötet alatt roskadozik a polcom.

- Ebből mennyi az olvasott és az olvasatlan?
43%-on állok a saját könyvek olvasottságában, szóval olyan 260 az olvasott.

- Milyen rendszer szerint vannak kipakolva?
Téma szerint, témánként szerző szerinti ABC-rendben.

- Mely könyvedre vagy a legbüszkébb?
Jó kérdés. Talán a Sylvia Plath: Naplók. Emlékszem, amikor szüleimtől kaptam valamilyen vizsgám után. Ez az egyetlen könyvem, amire nagyon vágytam, és meglepetésként kaptam meg ajándékba.

- Mely könyvet szerezted meg a legnehezebben?
Montgomery: Emily sorozatát. Az Esély Mozaik kiadásban.

- Jelenleg melyik könyvet vagy könyveket szeretnéd megvenni és a polcodra helyezni?
Robison: Nézz a szemembe fiam --> nagyon érdekel, a korábbi könyve rettenetesen tetszett
Gavalda: 35 kiló remény --> már olvastam, de ezt a kötetet szeretném a polcomon tudni.

- Milyen stílusú könyvek vannak nálad a legnagyobb részt?
Szépirodalom és a pszichológia témájú szakkönyvek.

- Milyen könyvektől válasz meg legkönnyebben?
Nem nagyon válok meg könyvektől. Gyermek ismeretterjesztő könyvektől talán. Mire gyerekeim lesznek, nem lesznek túl aktuálisak.

- Van olyan könyved, ami több példányban is megvan?
Igen, kb 10 példány. Szülőktől-nagyszülőktől bezsebelt példányok között voltak duplikátumok. De próbáltam elajándékozni őket.

- Szíved szerint hogy rendeznéd el őket, ha lenne több helyed, több könyvespolcod?
Én nagyon szeretem így. Az elrendezés biztos hasonló lenne, tehát téma szerint ABC-ben. Esetleg annyi, hogy magasabb polcokat szeretnék, hogy ne kelljen egy-egy könyvet elfektetni. 


Viky:



A polcom jelenleg 181 könyvet számlál, szinte teljesen biztos vagyok benne, ugyanis megszámoltam. Számomra ez rengeteg könyv, tudom, hogy másoknak több van, de a magam 18 évével elég sok. Ezek közül 64-et nem olvastam, és ez egy kicsit sokkolt. Nem gondoltam volna, hogy ennyi van, azt hiszem, bele kell húznom. Persze családilag ennél sokkal több könyvünk van, de a szobámban lévők csak az enyémek. (Bár anya néhányat olvasott közülük.)
Pakolásnál igyekszem tartani egyfajta rendszert, de ez nem egyszerű. Kiadók szerint próbálom csoportosítani őket, ezen belül a sorozatok mindig egymás mellett foglalnak helyet. Ami nagyon zavar, hogy a kiadók képtelenek egységes méretet használni, még a saját könyveik esetében sem mindig, így nem lehet olyan szépen elpakolni őket. Ezért kedvelem nagyon a Könyvmolyképző regényeit, azok szuperül mutatnak egymás mellett.

A polc nem olyan régi, épp ideje volt egy nagyobbnak, most néhol akad még rajta hely, de ennek hamar vége lesz, most is hiányzik a képről hét könyv, amit utána szereztem be. Két sorban vannak a könyvek, ha tehetném, tuti csak egy sorban rendezném el őket, hogy mindegyik megfelelő figyelmet kaphasson. Ha egyszer lesz egy saját családi házam, tuti faltól falig könyvespolcot szerzek be. Imádom, olyan jól lehet őket rendezni, illetve akár más apróságokkal is kiegészíteni.


A legbüszkébb az első kiadásos A két Lottira vagyok, ezt még a dédnagymamámtól kaptam, ráadásul az első regények között volt, amit olvastam. Mellette több példányban is megtalálható, azonban ez az egy az, amit igazán értékelek. Ezen kívül még az Üvöltő szelek van meg két példányban, aminek története, hogy megkaptam anyától, másnap évzárón ezt kaptam a bizonyítvány mellé jutalomkönyvként.


Azt hiszem egyik könyvet sem volt igazán nehéz beszerezni, nagyon sokszor csak hirtelen döntéstől vezérelve vásárolok, mikor lehetőségem van rá. Többségében Young Adult és romantikus műfaj áll a polcomon, e mellett fantasy gyakoribb, de akad New Adult és más egyéb könyvek is, mint a Magyar Alaptörvény. :D Igazság szerint valamilyen szinten arra is büszke vagyok, mégis csak az érettségi bizonyítvány mellé járt. :)


Bár a könyvespolcon lévő hely véges, mégis csak egyre több és több regényt akarok beszerezni, jelenleg nagyon várós Anna Tobb Before-ja, illetve Collen Hoover minden egyes hiányzó könyve. Imádom az írónő stílusát, a regényei nagy részén már túl vagyok, és mindegyik egytől egyig zseniális. Mellettük persze a kívánságlistám végtelen, mindig bővül, így néha túl adok egy-egy kevésbé kedvelt regényen, bár azok közül se sokon. A Vámpírnaplók hét kötetéből négyet már sikerült elcserélnem/eladnom, de valahogy a többi nem kell senkinek. :/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék