2013. július 5., péntek

Szepesi Nikolett: Én, a szexmániás








Egy igazi botránykönyv. Olyan könyv, aminek a tartalmát mindenki ismeri, de még véletlenül sem olvasta. Mint a bizonyos Győzike showt. Ez a könyv sem jobb vagy rosszabb attól. Persze mindenki csak  azért olvasta el...mert itt álljon egy jó kifogás. Mindenkinek van persze indoka, miért olvasta el, de szerintem mindenkibe egy jó nagy adag kíváncsiság szorult. Ezért lett sikerkönyv. Nagyon jó időpontra időzítettem a könyv olvasását, mert pont ma, ahogy befejeztem, robbant a bomba, hogy hamarosan (augusztus környéke) jön a következő része. Mindenki felhördült, hogy miért adnak ki ilyen szemetet?! Naná. Hiszen olvassák, olvasgatták sokan és még jó páran kézbe fogják venni. Ami bevételi forrás és miért ne lovagolná meg a kiadó, hisz fogy. De felötlik bennem, hogy vajon miért vagyunk vevők az ilyen könyvekre? Érdekel, hogy milyen szennyes a világ? Érdekel, hogy egy élsportoló hogyan él? A burkolt nevekre vagyunk kíváncsiak? Vagy Niki mondanivalójára utazunk esetleg? Szerintem majd mindenki a húzósabb lényegre, a szexre a kivel és hogyanra kíváncsi. Tisztelet a kivételnek! Persze most mindenki felhördül, hogy nem, ez nem igaz.  De tegye a szívére a kezét és mondja úgy, hogy tényleg nem! Ő csak azért olvasta, mert Niki érdekli vagy a sport.

Egyszerű a képlet. A botrányokra mindenki vevő. a könyv remekül promótált. És mindenki kíváncsi a 26 éves nő vajon kikről ír. Kit hurcol meg és kit lehet felismerni. Aki kicsit is többet nézi a Tv dobozát vagy ismerős a sportolói berkekben, biztosan fogja tudni, mikor, kiről van szó. Rám nem jellemző a Tv bámulása, de sok személyt így is felismertem. Nem kár értük, legalább mindenki megtudja, hogy a nagyszerű ember álarca mögött ki lapul. Viszont sajnálom a családokat, akiknek így kell megtudniuk párjuk/fiúk  hűtlenségét és a családi  idilli kép szétrombolását, a képmutatást! 
De legjobban Nikit sajnálom. Egy durcás kislány, aki az élete félresiklását másokon veri el. Pedig nem kis munkája van benne neki is. Sajnálom őt, mert rosszul bánt vele a világ, sokszor ártatlanul bántak el vele. Sajnálom, mert nekem a nagyszájú, vagány csajszi álarca mögül egy szeretetéhes kislány látszik ki, aki nem kapta meg a szeretetet, a figyelmet amire áhítozott.  Így ágyról ágyra szállt, hogy megkapja a figyelmet, ő legyen a fő attrakció.Azt írja, hogy ő vadászott a pasikra, holott ők használták és használták ki, csak neki így könnyebb, hogy magának is hazudik. Szánom őt valamilyen szinten. Nem ítélem el, hiszen rengeteg ilyen ember szaladgál a világon, mint ahogy ő is bemutatja a könyvecskéjében.
Nem élnék ilyen életet semmiképpen sem. Nekem fontos a körítés is.  Míg Niki a pasik hímtagja nagysága, a gazdagsága , ismeretsége szerint osztályoz. Nekem ez sosem lenne elég. Nem ez alapján kell választani.
Egyébként ha már ez a téma. Érdekes, hogyha egy férfi teszi ugyan ezt, ő a "fasza csávó", a csábító, a Casanova és jól teszi.   Ha nő teszi, akkor ribi. Pedig ő is csak élvezi, nem kap érte pénzt. Szerintem ez egy nagyon kettős megítélés, ami nem szép dolog.


A sportolói világ végtelenül szégyellhetné magát. Azt hiszem Niki jobban tette volna, ha arról húzza le a leplet az erotikus kalandjai helyett! Mennyi munka van egy éremben és mennyire nem becsülik ezt meg. Rengeteg könny és szenvedés, és még pár jó szót sem kap az ember. Lehettem volna akár én is Niki. sportolhattam volna versenyszerűen, de bennem nem volt meg a kitartás. Benne megvolt, bár nem mindig alázattal. mert sokszor inkább lázad. De mégis mit kapott? Jó szót? dicsértet? Megbecsülést? Semmit! Talán a szurkolói támogatást csak. Lehet be kellett volna érnie vele. De kinek nem lenne tele a hócsukája 11 év ledolgozott munka után egy kipenderítéssel?


Nem tetszett, ahogy ugrálunk az időben és nem normális kronologikus időben haladunk. Nem tetszik Niki vulgaritása, néhol nekem túl sok volt. Erőltetett.  Nem tetszik, ahogy kesereg majd ő dönti romba más életét. Aztán mégsem bánta meg. Majd megint kesereg. Akkor miről beszélünk? Döntse el, hogy akkor miért írta meg a könyvet. Leleplezésnek szánta, dicsekedésnek, vagy csak egyszerű memoár, az élete egy szakaszának lezárása vagy botrányokozás, pénzkereset?  
Nem tetszik, hogy az Olimpiát és a különböző sportágakat lealacsonyítja, lerombolja a nézői illúziót.  Sokaknak egy-egy sportoló adja az ikont az életéhez. Ő a példakép. És most magasan lerombolja a sok munkáját Niki ezzel a könyvvel. Aztán ami még roppantul idegesített, ahogy lenézi az embereket. Nem csak azokat, akik megérdemlik.  Ő az ász csaj és más már labdába sem rúghat mellette. Csak ő a tökéletes. Na azért egy kicsit nem ártott volna visszavenni magából. A személyiségéből hiányzik az empátia, nagyon él az általánosítás rossz szokásával, egyszerre lebecsüli magát(sportolói karrier) és túlbecsüli magát(kinézet). És az utolsó kifogásom a könyv ellen, a nyelvezete. Néhol csapongó, majd átmegy stílustalanba, néha botrányos. Egy kis átírás segített volna, hogy viszonylag élvezhetőbb vagy inkább csak olvashatóbb legyen. Sok az ismétlés is benne, ami felesleges.

Remélem végül  feloldozást talál a könyvek után. Lesz, akihez forduljon, ha kell. Segítséget kap. És végre megtalálja a megnyugvás mellett a boldogságot is. Nem hátra, hanem előre tekint.
Kíváncsi lennék, vajon megérte-e kitálalni. Tükörbe mer-e ezek után nézni? Nem fél, hogy nem csak szóval fogják bántani, hanem máshogy is?
Viszont tisztelem, mert kiáll, és bemutatja a kendőzetlen valóságot, bemutatkozik és kimeri mondani azokat a gondolatokat, amit más csak magában suttog. Úgy élt, ahogy tetszett neki. Zabolátlanul, néha mások bántásával, de nem hallgatva az illemre és a szabályokra.
És most vajon boldog-e?
Mert szerintem nem. Az élvezet hajhászása közben kimaradt az életéből a nagybetűs szerelem, az hogy szeret valakit és viszont szeretik hosszú távon.
A könyvet köszönöm a Bookandwalknak!
Ulpius kiadó: http://www.ulpiushaz.hu/
348 oldal
saját,e-book, recenzió

Fülszöveg:
Dokumentumregény? Vagy erotikus iromány? Esetleg önéletrajz? Szepesi Nikolett olimpikon zavarba ejtő botránykönyvében nem csak a főhős valóságos személy, hanem mindenki más is.
Csábítások és elcsábulások. Mámoros orgiák és megalázó pofonok. Szerelmek és tragédiák.
Az olimpikon megdöbbentő őszinteséggel ír a sztársportolók világáról, arról a közegről, amelyet az átlagember eddig csak kívülről és kellő áhítattal figyelt. Több ez, mint egyszerű életrajz – inkább valamiféle korrajz, a mai huszonévesek zaklatott, felszínes örömökkel és kapcsolatokkal teli világáról.
Sokkoló valóság.
Egy 26 éves lány útkeresése.

A következő kötete:

És hogy én olvasni fogom-e? Most azt mondom, hogy kizárt. de ki tudja mit hoz a holnap!

A pályafutása úszóként, ha valaki erre is kíváncsi esetleg:
2001-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon 100 méter háton szerzett első helyezést. Még ugyanebben az évben az országos rövid pályás úszóbajnokságon lett aranyérmes. 2002-ben az ifjúsági úszó Európa-bajnokságon 100 m háton ötödik volt. A felnőtt Eb-n 50 méter háton 9., 100 méteren 10., 200 méteren 12. lett. A vegyes váltóval a kilencedik helyezést érte el. 2003-ban az ifjúsági Eb-n 50 és 200 méteren harmadik, 100 méteren negyedik volt. A rövid pályás Európa-bajnokságon 200 méteren hetedik helyen ért célba. A 2004-es úszó-Európa-bajnokságon 50 és 100 méteren negyedik, 200 méteren hatodik helyen végzett. A vegyes váltóval nyolcadik lett. A 2004-es athéni olimpián a 100 méteres hátúszásban 21. volt. A rövid pályás Európa-bajnokságon 50 méteren 11., 100 és 200 méteren hetedik volt.
2006-os úszó-Európa-bajnokságon 50 méteren hetedik, 100 méteren hatodik, 200 méteren 11. volt. A vegyes váltóval hatodik helyen végzett. A rövid pályás Európa-bajnokságon 50 méteren hetedik, 100 méteren nyolcadik, 200 méteren hatodik volt. A 2007-es úszó-világbajnokságon 50 méteren 21., 100 méteren kilencedik, 200 méteren hatodik lett. A rövid pályás Európa-bajnokságon 50 méteren 10., 100 méteren hetedik, 200 méteren hatodik volt. A vegyes váltóval hetedik lett. A 2008-as úszó-Európa-bajnokságon 50 méteren 8., 100 méteren ötödik, 200 méteren bronzérmes lett. A vegyes váltóval hetedik helyzést ért el. Áprilisban kéztörést szenvedett,[1] amit ősszel műtéteni is kellett. A 2008-as pekingi olimpián 100 háton a 24., 200 háton a 18. helyen végzett. A rövid pályás Európa-bajnokságon 50 méteren 30., 100 méteren 13., 200 méteren 11., a vegyesváltóval kilencedik lett.
2009 januárjában bejelentette visszvonulását,[2] majd szeptemberben a visszatérését.[3] A 2009-es rövid pályás Európa-bajnokságon 100 méteren 12., 200 méteren hatodik lett. 2010 januárjában a Nemzetközi Úszó Szövetség egy évre eltíltotta, mivel visszatérését hivatalosan nem jelentette be, és így aktiv versenyzőként továbbra is mentesült a doppingellenőrzések alól.[4] Ezt követően, mivel a NOB akkori rendelkezései szerint a következő olimpián sem indulhatott, újra visszavonult.[5]

50 m hát[szerkesztés]

  • 29,33 (2004. április 18., Budapest) országos csúcs
  • 29,29 (2004. május 16., Madrid) országos csúcs
  • 29,22 (2006. augusztus 4., Budapest) országos csúcs
  • 29,13 (2006. augusztus 5., Budapest) országos csúcs
  • 29,01 (2008. március 23., Eindhoven) országos csúcs

50 m hát, rövid pálya[szerkesztés]

  • 28,55 (2006. december 12., Debrecen) országos csúcs
  • 28,44 (2006. december 9., Helsinki) országos csúcs
  • 28,11 (2006. december 9., Helsinki) országos csúcs
  • 28,10 (2006. december 9., Helsinki) országos csúcs
  • 28,08 (2008. november 15., Százhalombatta) országos csúcs
  • 27,76 (2008. december 13., Fiume) országos csúcs (vegyes váltó selejtezőjében)
  • 27,64 (2009. november 14., Százhalombatta) országos csúcs

100 m hát, rövid pálya[szerkesztés]

  • 59,96 (2006. november 12., Debrecen) országos csúcs
  • 59,54 (2007. november 18., Debrecen) országos csúcs
  • 59,51 (2007. december 14., Debrecen) országos csúcs
  • 58,90 (2009. november 15., Százhalombatta) országos csúcs
  • 58,86 (2009. november 15., Százhalombatta) országos csúcs
  • 58,78 (2009. december 10., Isztambul) országos csúcs

200 m hát, rövid pálya[szerkesztés]

  • 2:06,07 (2008. november 14., Százhalombatta) országos csúcs
  • 2:05,82 (2009. november 13., Százhalombatta) országos csúcs
  • 2:05,33 (2009. november 13., Százhalombatta) országos csúcs
  • 2:04,47 (2009. december 13., Isztambul) országos csúcs


1 megjegyzés:

  1. Ugyan nem a könyvhöz kapcsolódik, de...
    Kaptál tőlem egy díjat, a legjobb blogét. :D
    Van vele egy kis tennivaló is, úgyhogy ha időd engedi olvasd el: http://roselynkonyv.blogspot.hu/2013/07/liebster-blog-award.html
    :D:D:D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék