2015. április 10., péntek

Molyok, bloggerek és az olvasás 3.

A harmadik és egyben utolsó interjú válaszait olvashatjátok itt.
Köszönöm ezúton is az interjúalanyaimnak a válaszokat.

Bettina_Kincses , aki még eléggé friss molyocska nálunk

– Mi az első olvasmány, ami megmaradt az emlékezetedben? 
 A szülőkkel csak a baj van és a Legyek jó , de hogyan? :))) nagyoooon szerettem Thomas Brezinat 

Hogy fogalmaznád meg az olvasás szépségét, előnyét? Neked milyen pluszt ad? 

Számomra az olvasás szépsége , hogy kortalan.( jó nem teljesen, mert az ember 5-6 éves korában tanul meg olvasni) Tehát lehetsz 8 vagy 98 ha kezedbe veszel egy könyvet az egy élmény. 
Az olvasás számomra nagyin sok pluszt nyújt: fejleszti a szókincsem, a kommunikáció kepésségem és „okít”. Mindeközben meg jól is érzem magam! :) 

Mennyit olvasol átlagosan egy nap, hónapban, évben? Mikor jut időd rá? 

 Egy nap minimum 1 órát olvasok. A legtöbb amit egy nap olvastam az 9 óra volt egyhuzamban. Átlagosán viszont olyan 2-3 órát olvasok. Egy hónapban…. sokat, mivel ugyebár mindennap olvasok legalább egy keveset. Általában akkor ha utazok, vagy szünet van a suliban és otthon délután miután végeztem a tanulással 

Hol olvasol legszívesebben?És mely napszakban? 

 Az olvasás nekem olyan mint a macskáknak az alvás: barhoz barmikor" 
Általában kora reggel, délután és késő este olvasok 


Az otthoni könyvespolcod hány kötetet számlál? 

Most így hirtelen meg nem mondom. Egyszer megszámolom, de az sok idő lenne :D 

Mennyi könyvet vásárolsz átlagosan egy évben? 

Nyomtatott könyvet nem sokat, inkább e-könyvet vásárolok 

Ki a kedvenc íród, könyved?(több is lehet) 

Kedvenc íróim Cassandra Clare, John Green es Jennifer L. Armentrout. A kedvenc könyveim a Paper Towns (bar meg csak most olvasom), az Alaska nyomában és a Mennyei tűz varosa :) 

Melyik könyv a legmeghatározóbb az életedben? 

A Tíz apró lélegzet és a Hopeless . 

Mely stílus áll legközelebb és mely a legmesszebb? 

A fantasy, Ya és Na áll a szívemhez igazan közel. Nincs nagyon olyan ami annyira messze áll tőlem, szívesen olvasok sok műfajt és próbálok minél több műfajban olvasni. 

Olvasol e-bookot is szívesen? 

Igen! Nagyon szeretek e-könyvet olvasni 

Könyvtárlátogató vagy? 

 Régebben az voltam, mostanában nem igazan, de próbálok változtatni ezen :) 

Hogy találtál a molyra, mint közösség? Mióta vagy moly? Miért szeretsz a tagja lenni? 

 Kicsivel több mint egy éve regisztráltam ezzel a fiókommal, de előtte volt egy amit 2013 nyarán csináltam. Leiner Laura SzJG-en keresztül találtam rá az oldalra(benne volt valamelyik részben). Sok mindent szeretek a molyban de legfőképpen az embereket : nagyon sok kedves, molyt ismertem meg :). Itt mindenki kreatív,őszinte és becsületes. Nem ítél el senki senkit és ez igazan tiszteletre méltó. 

Olvasol blogokat?Kik a kedvenceid? Mi fog meg egy blogban? Mi az, amiért te visszajársz rendszeresen egy adott blogra?

Van néhány blog amit olvasok, például Deszy árnyvadaszos oldala , Deszy könyvajánlója, REAl thoughts Media Addict stb. 
Legelsőnek mindig a blog külseje fog meg. Ezután persze a tartalom, a blog témája mondanivalója. 
Ha találok valami érdekeset akkor mindenképp visszafogok menni. ;) 




cintiatekla a következő molyom, aki blogot is vezet.
http://teklakonyvei.blogspot.hu/




– Mi az első olvasmány, ami megmaradt az emlékezetedben? 
Sajnos nem emlékszem rá, mert körülbelül második osztályos voltam. Egy kis alakú, keménytáblás könyv volt, valamilyen dzsungelben játszódott, és az ott élő állatokról szólt, ennyire emlékszem.

– Hogy fogalmaznád meg az olvasás szépségét, előnyét? Neked milyen pluszt ad? 
Egy részt vannak olyan előnyei, ami pusztán a kikapcsolódás szempontjából előny, mint például hogy csupa unalmas hülyeség megy a tévében, vagy x órát kell utaznod, akkor elő tudod venni a könyved, és nem unatkozol, sőt. Más előny pedig szerintem az, hogy ha már gyerekkorban elkezd valaki olvasni, akkor rengeteg más területet is fejleszt az olvasás, például a gyerek fantáziáját, vagy a logikáját, felnőttkorban pedig szerintem érezhető a személyiségen, hogy ki nőtt fel könyvvel, és ki távirányítóval a kezében. Nem vagyok orvos, és nem kutattam, hogy mit fejleszthet az olvasás, de érzem magamon is, és az olvasó ismerőseimen is, hogy olyan plusz birtokában vagyunk, ami kincs.
Nekem olyan pluszt ad, hogy nagyon gyorsan el tudok menekülni a valóságból, mert olvasás közben kikapcsol az agyam, és arra koncentrálok, amik a sorokban vannak, nem arra, ami a probléma.

– Mennyit olvasol átlagosan egy nap, hónapban, évben? Mikor jut időd rá? 
Változó, például ha egy könnyebb szöveggel van dolgom, és ne adj’ Isten még szünet is van, a könyv meg tetszik is, akkor napi 3-400 oldal megvan, iskolaidőben inkább a napi 2-300, de persze ha fáradt vagyok, nyűgös, akkor az átlag a 150-200. Nyilván nem erre megy ki a dolog, de jó látni mondjuk hajnal kettőkor, amikor érzem, hogy álmosodok, hogy jéé, most kezdtem a könyvet, mindjárt vége. :D Egy hónapban – nyilván könyvtől és oldalszámtól függően – 6-10 könyvet olvasok el, már amit a molyos statisztikáimból kihámoztam.
Időm trolin ülve, órára várva, előadáson ülve, vagy itthon, házi feladat és házimunka után jut az olvasásra, de szerencsésnek tartom magam, mert nem vagyok jelen pillanatban annyira nagyon betáblázva.

– Hol olvasol legszívesebben?És mely napszakban? 
Igazából nekem mindegy, a tömegközlekedést is szeretem, ha lármás az utazóközönség, akkor beteszem a fülhallgatómat, itthon a kanapén elnyúlva is jöhet, de az egyetemi könyvtárat, vagy annak a kávézóját is szeretem. Este szeretek leginkább olvasni, mert akkor csend van, az este az enyém, és annyi időm van, amíg el nem álmosodom (erre néha rásegítek egy kis kávéval :D)

– Az otthoni könyvespolcod hány kötetet számlál? 
Tyű, kettőt és könnyebbet :D A Moly szerint 200 kötet környékén járok, de ennél több van, azt tudom, mert sok a gyerekkönyv, illetve nagyon sok nyelvkönyvem van – ezeket nem vittem fel a Molyra.

– Mennyi könyvet vásárolsz átlagosan egy évben? 
Egyre többet, havi átlag 10 könyv kerül a polcomra, ám ezek nagy része – szerencsére – mostanában már recenzió, tehát a féktelen költekezésnek vége. Habár sosem sajnáltam egyetlen könyvemre sem a pénzt, úgy tartom, könyvre költeni befektetés.

– Ki a kedvenc íród, könyved?(több is lehet) 
A kedvenc íróm Stephen King, tőle olvastam több, számomra meghatározó könyvet is, illetve nagyon szeretem a horrort/thrillert, ő pedig ugyebár a koronázatlan királya a műfajnak. Kifejezetten kedvenc könyvem nincs, sokáig Kingtől A talizmánt mondtam, de az inkább az akkori lelki világomnak volt a kedvence. Meghatározó könyv volt számomra, és a mai napig az, de ahogy öregszem, ahogy többet tapasztalok, ahogy megy tovább az élet, úgy mást tartok fontosnak más dolgokat, és más könyvekben találom meg azt a bizonyos pluszt. Tehát egyetlen kedvenc könyvem nincs, több, meghatározó van.

– Melyik könyv a legmeghatározóbb az életedben? 
A tinikorom két legmeghatározóbbja a már említett Kingtől A talizmán, és szintén a Mestertől az Állattemető. Azt hiszem, Stieg Larsson Millennium-trilógiáját is ide sorolhatom, és lehet, újraolvasás után a mostani időkre is azt tudnám mondani, hogy meghatározó.

– Mely stílus áll legközelebb és mely a legmesszebb? 
Horror/thriller/krimi, ezeket szeretem nagyon, és a nyálfolyós romantika, amivel ki lehet kergetni a világból.

– Olvasol e-bookot is szívesen? 
Igen, a Blogturné Klub miatt beszereztem januárban egy Kindle-t, s habár szkeptikus voltam, azóta nagyon megszerettem a kis masinát. De ha választanom kellene, akkor természetesen csak a papír alapú könyvek, mert azoknak a varázsát semmi sem adhatja vissza.

– Könyvtárlátogató vagy?
Igen, az SZTE könyvtárába, a TIK-be járok, mostanában egyre ritkábban, mert a turnés könyvek megszaporodtak, így nem úgy válogatom az olvasnivalóimat, mint mondjuk ősszel. Akkor volt többször is, hogy elkapott a hév, és a maximális, 10 kötettel cipekedtem haza.

– Hogy találtál a molyra, mint közösség? Mióta vagy moly? Miért szeretsz a tagja lenni?
Egy ideje ismertem már, tudtam róla, mielőtt regisztráltam, de számomra annyira átláthatatlan és bonyolult volt, hogy inkább hagytam. Ma sem értem minden centiméterét, de elmondhatom, hogy tudom használni, ráadásul úgy, hogy barátokat, ismerősöket is szereztem.

– Olvasol blogokat?Kik a kedvenceid? Mi fog meg egy blogban? Mi az, amiért te visszajársz rendszeresen egy adott blogra?
Olvasok blogokat is, igaz, egyre kevesebbet rendszeresen. Katacitát, theodorát kedvelem nagyon, illetve Gabót, ha van náluk új bejegyzés, igyekszem elolvasni, de például kommentelni nem mindig van időm. Könyvek és kávé Annát is szívesen olvasom, illetve Pastel Books Nikit is.


– Mikor kezdtél el blogot írni és milyen késztetés alapján? 
2013 novemberében kezdtem, egy kósza gondolat kapcsán, és nem sok tervem volt vele azon kívül, hogy leirogatom az éppen aktuálisan olvasott könyvről a véleményem. Aztán idővel sok minden megváltozott körülöttem, több időm lett olvasni is, így kezdett növekedni a blog. Egy idő után már inkább az volt a célom, hogy tanácsot adjak, vagy néhány morzsácskát, hogy mit érdemes elolvasni, és mit nem, hiszen rengeteg könyv van, de egy egész emberélet sem elég arra, hogy mindet elolvassuk. Manapság már igencsak kinőtte a blog a kezdeti szakaszt, és egyre többen is olvasnak, így azt hiszem, mondhatom azt is, hogy nem csak a könyveket, de az olvasást is népszerűsítem, hiszen olvasni jó, és ezt a fiatalabbak – ahogy tapasztalom – nem igazán tudják.

– Minden olvasott könyvről írsz postot? 
Amit a saját szórakoztatásomra olvasok, arról igen, ami a sulihoz kell, nem mindről. Igyekszem csak arról írni, amit be tudok fogadni, és általában a kötelező olvasmányok olyanok, hogy nem igazán tudok róluk mit gondolni azon kívül, hogy beteg. Nyilván azok is a tudásom, az épülésem szolgálják, de nem hinném, hogy szégyen lenne, hogy nem tetszenek, és nem értem őket (itt leginkább 14.-18. századi szláv szövegekről beszélünk).

– Mennyi ideig tart egy post megírása átlagosan? 
Sok mindentől függ, van, hogy egy óra alatt kész, értem ez alatt, hogy rá lehetne nyomni a közzététel gombra, de van, hogy napokig elszórakozok vele, mert nem érzem, hogy jó lenne. Az átlag egyébként a két óra, de ebben benne van minden.

– Ha negatív értékelést kell írnod, az könnyebben megy vagy nehezebben? Jobban átírod, húzod-halasztod vagy ugyan olyan, mint amúgy? 
A negatív értékelés is ugyan olyan értékelés, csak arról szól, hogy nekem nem tetszett az adott könyv. Nyilván kulturált formában, ésszerű indokokkal támasztom alá, és nem csak annyit fogok írni, hogy „szar”. Úgy gondolom, hogy ha leírom, hogy miért nem tetszett, abból az olvasó le tudja szűrni, hogy neki lenne-e ilyen problémája, vagy sem, és a negatív értékeléseim általában nem arról szólnak, hogy az olvasóm ne vegye meg a könyvet, hanem hogy én ezt gondolom, vállalom a véleményem, de ettől független ez nem szentírás, hanem csak egy vélemény.

– Vállalsz recenziós könyvet is? Szoktál kapni? Nehezebben írsz róla, mint egy sima saját polcosról?
Vállalok, szoktam is kapni. Eleinte bevallom, nehezebben ment, mert hű, az első ilyen könyv, és jaj, hogy viszonyuljak hozzá, de mára szerencsére nagyon sok ilyen könyv érkezik hozzám, így ugyan úgy megy az írás róluk, mint egy saját könyvről. Attól, hogy a kiadótól kaptad, a történet ugyan az, a könyv ugyan az, és ha nem tetszik, akkor nyilván kulturált formában le lehet, és le kell írni a véleményedet. Ha valaki nem ezt teszi, hanem az egekig magasztalja a recis, nem tetsző könyvet, akkor elveszti a hitelét az olvasói szemében, mint blogger, s onnantól kezdve azt hiszem, lehúzhatja a rolót.
A barátaimnak szoktam egyébként mondani, hogy lehet rólam is ezt gondolják sokan, mert nagyon sok a pozitív kritika a blogon, de ahogy fentebb említettem, kevés egy emberélet ahhoz, hogy elolvass minden könyvet, így igyekszem nagyon megválogatni, hogy mit olvasok, és általában pont ezért sikerül nekem tetsző könyveket választani. Nyilván belekerülhetnek nem tetsző könyvek is a körforgásba, de ezek eddig szerencsére kisebbségben vannak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék