2018. június 2., szombat

Tillie Cole Ezer ​csók




Nagy felelősség előolvasónak lenni. Vagy akár, mint jelen esetben az első olvasók között lenni, még megjelenés előtt. 
Hogyan éreztessem a könyv nagyszerűségét anélkül, hogy "megvett", fizetett tartalomnak gondolnák a blogom olvasói? Hogyan adjam át az olvasóimnak a könyvet és érzelmeket, amiket kiváltott belőlem, anélkül, hogy ne lőjem le a poénokat, a könyv lényegi részeit? Hogyan érjem el, hogy ezt a nagyszerű könyvet minél többen olvassák?
Mert ez a helyzet. Recenziós, előolvasós könyv. Ám annyira fantasztikus történet, teli érzelmekkel, szép gondolatokkal, romantikával, tartalommal, hogy szeretném, ha sokan olvasnák! Ilyen egy igazi drámai, lényegi, zsigeri szerelem. Rózsaszín felhős, csillámpónis, néha hihetetlen. A szerelem, főként a fiatal kori, esztelen, csak szívbeli, zsigeri, meggondolatlan szerelem olyan, mint egy mérleghintán ülni. Egyszer fent, majd lent és újra fent. 
Ez a könyv pontosan bemutatja, milyen érzések kavarognak bennünk. Milyen csapdákat rejthet. Mennyire felemelő érzés. Aztán néha mennyire drámai. Mennyire meghatározhat, alakíthat minket. Alakíthatja a személyiségünk, gondolatvilágunk, az életünk.
És mennyire semmivé lesz egy pillanat alatt, ha úgy hozza az élet.
Nagyon fölkapták a Szürke ötven árnyalatát, mint romantikus könyvet. Az messze nem tartalmaz egy deka szerelmet sem. Megalkuvást, testiséget inkább. Itt nincs megalkuvás. Ez színtiszta barátság, majd az alakul szerelemmé, igazivá, mint a mesékben. Örökkön örökké.
Szerettem mindkét szereplőt. Kicsit klisések és kiszámítható a történet. De cserébe szépen, szívszorítóan, gyönyörűen van megírva az egész.
Visszatérve a szereplőkre, igazán szerettem őket. Poppy egy csupaszív, cserfes csajszi, akivel könnyű azonosulni. Olyan lány, akit mindenki szívesen a barátjának tekintene. Beragyogja mindenki életét. Igyekszik mindenből a legjobbat kihozni. Meglátni mindenben a szépet, a maradandót, a jót. Egy igazi napsugár. Fény.
Rune-t is ez a fény vonzza. Ő egy könnyen befolyásolható, könnyen sötétségbe, depresszióba eső fiú. Szüksége van arra a Poppyra, aki világít neki, beragyogja fényével a sötétségét. Ketten egy egészet alkotnak. Rune sokak számára talán kiismerhetetlen vagy rossz fiú. De szerintem nem. Próbál jó lenni és ez sebezhetővé teszi. Nem igazán érzem benne a rossz fiút. Inkább egy riadt kisfiú, aki próbál felnőni az élethez.
Imádtam, ahogy összenőttek, ahogy egymásra találtak örökkön örökké. Imádtam mind az ezer csókjukat. És az ötletet magát. A nagyiért külön irigység fog el. Na nem azért, mert én is imádom a mamám. Nekem van a legaranyosabb mamám a világon. De Poppyét nagyon csíptem volna.

A könyv tanít. Érzelmekre. Arra, hogy úgy éljük az életünk,  legyen mire emlékeznünk. Legyünk boldogak. Találjuk meg mindenben a szépet és a jót. Legyünk szerelmesek. Higgyünk és soha ne adjuk föl. Merjünk. Tegyünk. Éljünk!
Megtanít arra, hogy milyen a nem álságos, érdek nélküli, tiszta szerelem.
Hogy ne csak jót írjak azért. Kicsit sok. Túlontúl giccses. Aki nem bírja a szerelmes évődéseket, annak nem ajánlanám. Aki nem bírja a drámai helyzeteket és nem akar sírni, az is mellőzze a kötetet.
Mert van benne dráma, könny is jócskán. Erős vagyok, nem fakadok sírásra könnyen, romantikus történetek hatására. De bizony volt olyan, hogy hajnali kettőkor olvasás közben csendesen törölgettem a könnyeim, mikor senki sem látta, hallotta. 
Szép ívű történet, a kellő helyeken bonyodalommal, drámával. Eléggé szerelmetes, eléggé drámai, megfelelő stílusban, szép nyelvezettel megírt mű.
Szeretném hinni, hogy tényleg vannak ilyen szerelmek, amik tűzön-vízen át, örökkön örökké, míg a halál el nem választ...
Szeretném hinni, hogy nem csak mese, a fiatalon megtalált másik felünk.

A fordításért külön puszi Bozai Ágotának, mert remek volt minden egyes sora! Kellő finomsággal megírt fordítás.
Ajánlanám minden fiatalnak, aki érzelmekre vágyik, aki szerembe esne. Ajánlom a szerelmeseknek és az idősebbeknek is, akik újra felidéznék fiatalságuk szerelmét. A drámát kedvelőknek, akik bírják a sírást és nem utolsó sorban az élet igenlőknek is. 

A borítójánál viszont nem tudom ragozni. Szépséges. Imádom! Ha nem olvasnám a fülszöveget, akkor is a birtokomba szeretném tudni. Szerelem első látásra!

Köszönöm az élményt a Twister Média kiadónak!

Fülszöveg: 
Egy csók egy pillanat. 
De ezer csók élethosszig kitart.
Van egy fiú.
És van egy lány.
A szerelem egy pillanat alatt szövődik köztük, de egy évtized, míg kibontakozik.
Ezt a szerelmet nem képes felbontani sem a távolság, sem az idő.
Ez a szerelem örökké tart. Legalábbis ők így hiszik.
Amikor a tizenhét éves Rune Kristiansen visszatér szülőhazájából, Norvégiából az álmos georgiai kisvárosba, Blossom Grove-ba, ahol még gyerekkorában összebarátkozott Poppy Litchfielddel, a fiút egyetlen gondolat gyötri: a lány, aki lelki társa, aki megígérte, hogy hűségesen megvárja, amíg ő visszatér, vajon miért szakított vele mégis szó nélkül?
Rune szíve két éve összetört, amikor Poppy megnémult. Mire Rune megtudja, mi az igazság, rájön, hogy a legnagyobb szívfájdalom csak ezután éri majd…
Twister Média kiadó
Fordította: Bozai Ágota
464 oldal
Megjelenés időpontja: 2018. június 12.

3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék