2018. február 20., kedd

Gyerekek olvasóvá nevelése




Imádok olvasni. Egész kicsi koromban kezdődött e szerelem. Mindent elolvastam, legyen az tejes doboz, újság vagy könyv. Igazi betűfaló lettem, mikor megtanultam a betűket. Valahogy ez volt természetes. Pedig otthon csak a látogatatlan könyvespolcokat láttam. Szegények ott árválkodtak. Nem volt előttem látandó példa. Utólag azért kiderült, hogy nagymamám volt nagy olvasó és anyukám, mikor velem volt várandós.
Lehet már a pocakban magamba szívtam.

3 gyermekem van. Szeretném, ha ők is olvasók lennének. Fontosnak tartom minden szempontból. Itt fölsorolhatnám, hogy szókincset fejleszt, színesíti a képzeletet, helyesírást javít...
De ezt ti is tudjátok szerintem. Hiszen olvastok. Jelenleg is. Ha más nem, engem például.
Inkább felsorolás, praktikák következnek, hogyan neveld olvasóvá gyermeked. Hiszen van olyan gyerek, aki rögtön rákattan a könyvekre, olvasásra, mást a jó példa vezeti rá, míg van gyerek, akit hét lóval sem lehet a könyvek elé vontatni. De hátha mégis. 
Ha nem olvas a gyerek egyáltalán, akkor még mindig van egy kiskapu. Olvass te neki. 
A nem olvasásnak is millió oka lehet. De ez már egy másik post témája lesz...
Hogy maradjak az eredeti témánál, hogyan neveljük a gyermekünk olvasóvá?

-A legnagyobb és legjobb dolog, amit tehetsz a gyermeked olvasóvá nevelése érdekében, hogy te magad is olvasol. 
A kicsik alapvetően utánzók. Így ha azt látják tőled, hogy rendszeresen könyvet veszel a kezedbe, akkor ők is fognak.

- Kicsi korban kis lapozgatók vásárlása, ajándékozása nagyszerű bevezető. 
Lehet, hogy kezdetben szétrágja, összefirkálja, megtépkedi. Tudom, ilyenkor sajog a szíved. Ráadásul nem olcsó manapság egy könyv. de legalább a kezében van, ismerkedik vele, még ha nem a legfelelőbb módon is. 

- Közös könyvtár és könyvesbolt látogatás kicsi korban elkezdve. 
Nálunk a könyvtárlátogatás hamar be lett vezetve, mert babakörre, babafoglalkozásra jártunk, aminek a könyvtár adott otthont. Így megszokta a sok könyvet, a légkört. De ha nem adott, akkor egy rövid kis kirándulás az adott gyermekkönyvtárba kíváncsiságot ébreszthet gyermekedbe. Nem muszáj rögtön beiratkozni és könyvet kivenni. De szerintem egy könyvtár is olyan dopping a gyerekeknek, mint a cukorka bolt. Látják a sok szép, megkaparintható könyvet és elvarázsolódnak.
A könyves bolt már kicsit nehezebb tészta. De egy rövid betérés szerintem szintén megoldható. Lánykáimmal csakis akkor megyek be könyvesboltba, ha választhatnak valamit. Mert bizony ezt (is) imádnak vásárolni.

- Közös olvasás, mesélés. 
Napközben, de egy esti levezetésnek is tökéletes a közös összebújós, mesekönyvből olvasás. Kicsiknél még ne számíts órák hosszat tartó olvasásra. Lehet, hogy csak lapozgatni szeretné veled közösen a könyvet. De jó kezdet ez is.

- Engedd, hogy ő olvassa neked kitalált történeteit. 
Fejleszti a kis képzeletét ezáltal. A képek alapján, a saját szókincsével vagy baba nyelvével mesél neked. Nagyon cuki kis elfoglaltság. Máskor is szívesen a kezébe fog venni könyvet.

- Képregények. 
A nagyobb gyerekeket már kicsit nehezebb olvasóvá formálni. Amikor még alig tudnak olvasni, hamar elfáradnak. Ilyenkor a képek írással történő kombinációja megfelelő útnak tűnik. Ki nem szereti a kis buborékok olvasgatását? Nem megterhelő. Nem hosszú. Sok képregény vicces. Az ismert, népszerű figurák történeteit meg szeretik a gyerekek, mint a Pókember, Batman... És bizony van már nem csak szuperhősös képregény is gyermekeknek. 
Járható útként, ötletként el tudnám képzelni, hogy szépirodalmi, iskolai versek, kötelező olvasmányok is képregény formátumot kapjanak. Tudom, kicsit szentségtelen dolognak tűnik. De ezeket a történeteket azért írták egykor, hogy olvassák a gyerekek. Hogy olvassanak. Ha ezt ilyen formában teszik csak, akkor így. A lényegen semmit sem változtat. Olvassanak. Eljusson hozzájuk a történet, vers.

- Jó irodalom, olvasó tanár.
Nagyon fontos, hogy sikeresen megtanuljanak értően olvasni a gyerekek. Manapság talán egyre kevesebben tudnak jól, értően olvasni. Olvasnak, csak nem igazán fogják föl, mit olvastak. Ez baj. Ekkor csak betűk halmaza lesz egy-egy történet. Nem állnak össze a szereplők, mesék, a világ. Így mindenkinek elmenne a kedve az olvasástól. 
A betűket kezdetben kell megszerettetni a gyerekekkel. Ez a sikeres olvasás kulcsa. A pozitív megerősítés. ha kudarcként élik meg már a betűk tanulását is, akkor bizony sosem fognak szeretni olvasni. Későbbiekben, nagyobb korban is sokat számít, hogy milyen az oktató, tanár. Megszeretteti a gyerekkel az olvasást vagy túl nagy elvárások közepette, túl sok teherrel, nem jól magyarázva, unalmasan előadva, folyton piszkálgatva, túl sok kötelező olvasmányt leadva, nem az ő korosztályuknak megfelelő történettel sokat lehet rontani a már olvasni szerető gyereken. Ezért nagy hangsúlyt fektetnék az olvasás és irodalom órákra. Kevesebb tananyag, de az releváns legyen, életkornak megfelelő, nem kapkodós. 

- Pozitív visszacsatolás az olvasásra.
Dicsérd bármikor, ha könyv van a kezében és éppen nem csócsálja, firkálja azt. Dicsérd két oldalért is. Dicsérd a képeskönyvek nézegetéséért is. 

- Jutalmazd, ha olvas. 
El tudom képzelni, hogyha az önmaga felé támasztott elvárást sikeresen teljesíti, akkor kapjon valami kis jutalmat. De ne te támassz követelményt elé. Tűzze ki ő a célt!

- Film-könyv.
Egyre több könyvből készül film. Nézzétek meg a filmet. Ha tetszett neki, add a kezébe a könyv változatát is. Hiszen sokszor a könyv kicsit máshogy tárja elénk a történetet. Hozzáad. És az ismerős, szeretett világban jó lehet újra létezni, ha betűkkel is. 

- Reklámozott, csapból folyó könyvek.
Te is szeretsz olyan mosóport, gyógyszert, joghurtot választani, amit láttál valahol egy reklámban. Ne is tagadd! Bizony ez az olvasásnál is jó lehet. Hány gyerek kezdett el olvasni az ismert, sokat reklámozott Harry Potter miatt! Nem szépirodalom. Na és? A lényeg, hogy elkezdjen, szeressen olvasni. Egy sokak által beszélt könyv vonzóbb lehet, mint egy kötelező olvasmány. Aztán ha beszippantja az olvasási vágy, még megtetszhet neki a szépirodalom, a kötelezők és kevésbé ismert történetek is.

- Releváns kötelező olvasmányok.
Bizony-bizony. Azt hiszem elégszer írtam már, hogy az Egri csillagok című könyv a nagy kedvencem. Ennél a kötelező olvasmánynál váltam elkötelezett olvasó, szépirodalom és kötelezőolvasmány kedvelő. Nagy szívügyem is. 
Sajnos eléggé le vagyunk maradva. A régi nagy irományokat már nem biztos, hogy megértik a gyerekek. Meg kéne reformálni a kötelezők sorát. Sokszor nem az életkornak megfelelő. Nem értik a nyelvezetet. Nem értik a sorok mögött megbújó iróniát, társadalmi problémákat, hisz nem ebben élnek már. Nem mondom, hogy vonjuk ki őket teljesen. De egy kis reform nem lenne rossz. Erről azt hiszem, oldalakat tudnék megtölteni. Sokszor, sokan megírták már. Így most nem teszem.

- Elérhető könyvek.
Az, hogy a kis kuckójában és nálad is van egy vaskos könyvespolc, tele mindenféle témájú könyvvel, az is nagyban támogathatja az olvasás szeretetét. Bizony én lopva végig olvastam anyuék könyvespolcát, sokszor nem az én életkoromnak megfelelő könyvekkel. De olvastam. Megszerettem. Mert ott volt az orrom előtt az a rengeteg könyv. Kíváncsivá tett.

Mert olvasni jó!

Szívesen várom a további ötleteket, hogyan lehet egy gyermeket olvasóvá nevelni, megkedveltetni vele a könyveket.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék