2015. augusztus 11., kedd

Könyvek nagy hibái 2. Történelmi

A rovat második cikkével jelentkezem, amiben a történelmi jellegű könyvek általános hibáira hívnám fel a figyelmeteket.
Első cikke az új rovatnak az erotikus könyvek buktatót, hibáit járta körbe.
(íme: http://adrikonyvmoly.blogspot.hu/2015/07/konyvek-nagy-hibai-1-erotika.html)

Sokszor simán történelmi könyvet nem találunk, ami regény formátumú. Valamivel mindig összeházasítják. Hogy miért? Ki tudja? Talán, hogy ne legyen unalmas. Legyen szó romantikáról vagy fantasyról, de legfőképpen krimiről. Élesen nem is tudjuk szétválasztani szerintem, hogy mikortól csak történelmi egy könyv. Nem is teszem görcsösen. Így az ajánlóm majd nagyon vegyes lesz a post végén.




Nézzük akkor azokat a hibákat
- Unalomba fullad a túl sok történelmi utalás miatt. Kell egy történet, egy személyiség is, nem csak a történelem. Mert anélkül száraz és nagyon nehéz átrágni magunkat rajta.

-Totálisan millió évszám, ezer utalás régebbi történelmi dolgokra, amit természetesnek vesz az író, hogy ismerünk. Nem vagyok történelmi analfabéta, de mindenre nem emlékezhetek, pedig jó voltam a tárgyban. Hát akkor az, aki nem? Az hogy boldoguljon? Tartson egy lexikont a könyve mellé és folyton keressen? Mert bizony sokszor lábjegyzetek is hiányoznak, ami kicsit felhomályosítana minket legalább.

- Történelminek van aposztrofálva, de nem igazán van benne történelem. Csak nyomokban tartalmazza. Legjellemzőbb, mikor keverik romantikussal. Ami akár jó is lehet, de ráaggatják a történelmi jelzőt, mikor nincs benne csak egy régi idősíkon való elhelyezés és slussz.

- Hibás, nem a kornak megfelelő párbeszédek, tárgyak, évszámok, helyszínek, cselekvés, stílus. Ha már történelmi könyv és egy bizonyos korban játszódik, akkor figyeljünk a korhűségre is és járjunk után! Talán ez is a legnagyobb hibájuk ezeknek a könyveknek.

- Az unalomig ismételt nevek. Nektek is feltűnt, hogy minden nő szinte Emma? Vagy a családi nevek is sokszor ismétlődnek. Ne hívjanak minden könyvben ugyan úgy mindenkit!

- Mindig ugyan azok a karakterek játszanak, mint a neveknél. A szende hölgy, akit meg kell menteni. Az elveszett fiatalember, aki naiv és folyton becsapják. A vénlány, aki végül férjhez megy. A nő, aki kézzel-lábbal kapálózik a házasság ellen, ám mégis férjhez adják. Kicsit többszínűséget, árnyaltabb szereplőket szeretnék.

- A borítók. Talán a történelmi könyveknek van a legförtelmesebb borítója legtöbbször. Semmitmondó, unalmas, giccses...És még sorolhatnám. Direkt? Még jobban elrettenjen az olvasó, ha kézbe veszi?

- Mikor totális katyvasz van. Keverjük a történelmet az össze nem illő egyéb formákkal. Például? Zombik és a történelem?Jaj ne! 
Nem mondom néha nagyon jól el is sülhet a dolog, de ritka, mint a fehér holló!

Hirtelenjében ennyi jutott eszembe. De ha nektek van még ötletetek a lista bővítésére, írjátok meg nyugodtan.

Ezek ellenére szeretem a régi korokban játszódó történeteket. Sőt! A szárazabb, életrajzszerű könyvek is gyakran kezembe kerültek. Régebben. Most, hogy az ajánlóhoz kerestem nektek könyveket, feltűnt, hogy bizony nem nagyon került a kezembe ilyen jellegű könyv mostanában. Nagy hiba! Orvosolandó!
Egyébként a lovagi korban játszódók voltak a kedvenceim. az a kor valahogy úgy vonz, bár nem élnék ott azért!

Végezetül pár történelmi könyv, amit az elmúlt időkben  olvastam és szívesen ajánlom:  

Ken Folett: Katedrális, Az idők végezetéig 

Tőle még a Titánok bukása sorozat is kiemelkedő

Gabi Gleichmann: A halhatatlanság elixírje

Trux Béla: A templomos lovag

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Baráth Katalin: A fekete zongora és a sorozat további részei

Farkas Péter: Johanna

Robin Maxwell: Signora da Vinci

Molnár János: Sebzett turul

Victoria Holt könyvei is nagy részt jók szoktak lenni. Na nem mind.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék