2015. augusztus 20., csütörtök

Blog kódex


Pár napja Deszy blogger adta az ötletet ehhez a posthoz. 
Beszélgettünk a blogos lopásokról és hasonlókról. Tisztában vannak az illető személyek hogy ez nem helyes és akár büntetendő is? Nem érdekli őket vagy nem is tudják?

Egyre több az új könyves blog. Egyre többen vágnak bele e szép kis műveletbe.
Igen ám, ez szép és jó. De sajnos sokszor a ki nem mondott etikai részekkel nincsenek tisztában. Így most egy blog kódex 1*1 hozok nektek. Mint a Bibliai 10 parancsolat.
Akinek inge, vegye magára!

1. Ne lopj!
Azt hiszem ez a Bibliában is elég világosan fel van tüntetve!
Ha témát, képet, vagy akár szöveg részletet veszel "kölcsön" valakitől, kérlek jelezd a postodban és linkeld az illető elkövetőt. Vagy kérdezd meg, hogy felhasználhatod-e. 
De a Google kiadta. Az nem mentség! Valakinek munkája fekszik benne.

2. Ne kuncsorogj like-ot!
Ne fenyegetőzz, hogy nem írsz többet! 
Reklámozd bátran a blogod, de még elfogadható módon. Ha kiteszed 15 Facebookos csoportban még nem biztos hogy több látogatót lesz. Csak megrémíted azokat, akik az összes csoportban benne vannak. Erőszakos marketing, nem jó marketing.

3.Tiszteld blogtársaid, a kiadók és írók munkáját!
Nem tetszhet minden könyv és minden kiadó sem tartozhat feltétlenül az érdeklődési körödbe. Más bloggerek írása, kvalitásai sem biztos hogy neked megfelelnek. De ne légy lenéző! Ami nem tetszik, az finoman közöld(építő kritika), támadás, trágárság nélkül!
Ne pocskondiázd más munkáját! Attól még nem fogsz előrébb kerülni. Itt nincs ranglista. Nem lesz több olvasód ettől még.

4. Írj helyesen!
Ha már írsz, igyekezz ne szlenggel, rövidítésekkel és helyesírási hibákkal tűzdelten tenni!
Néha becsúsznak elgépelések és hasonlók. De amiben nem vagy biztos nézd meg a helyesírási szótárban. 

5. Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy!
A blogodon valótlant ne írj! Kivéve ha fanfiction blogod van:)
Csak ha végigolvastad a könyvet, akkor véleményezd. Olvasatlanul vagy két oldal után nem formálhatsz jogot egy könyv elbírálásához.


6. Ne káromkodj!
Kinek mi számít annak? A blog pár enyhébb kifejezést megenged, néha élek is vele! De nem szeretem a merőben trágárságokat tartalmazó blogokat! Nem tudhatod ki olvassa, így saját magad járatod le a leendő főnököd vagy tanárod, szülőd előtt.

7. Egyéb
 Linkcserék, játékok book-tagek tarkítják a blogod, de könyves értékelésed nincs. Most akkor bloggolsz vagy sem?
Mi régi motorosok( bár még tőlem is vannak bőven idősebb, matuzsálemi korú bloggerek) furán nézzük, hogy a mostani új generáció a könyvekről nem ír, hanem e módokon próbál népszerűsíteni. Jó olvasgatni néha, de ez kevés egy könyves bloghoz. Könyves blog könyvek leírását tartalmazza a saját szavaiddal! És nem pusztán fülszöveget vagy egy rövid átiratát. 

8. Ne engedd hogy befolyásoljanak!
Ha értékelést írsz, ne engedd, hogy más irománya befolyásoljon. Az már nem a te véleményed tükrözi. 
Ha megkér az író, netán az olvasói, hogy legyél szíves a neked nem tetsző könyv értékelését megmásítani(netán a kiadó), akkor mit teszel? Kijavítod a rossz könyv értékelését jóra? És ha valaki miattad kezdi el olvasni a kötetet és rájön, hogy kilóg a lóláb? Olvasót veszítesz vele. De ne állj le vitázni sem az ilyen kedves "kérőkkel"! Nem érdemes!

9.Ne spoilerez!
Ez egy érdekes pontja a bloggolásnak. Írj a könyvről, de úgy, hogy még érdemes legyen elolvasni! Ha lelövöd a lényeget és vele a gyilkost is, akkor minek olvassam el a könyvet? Már hiábavaló volt az ajánlásod!

10. Ezt behelyettesítheted a neked tetsző dologgal!


A Tízparancsolat, muranói üvegből, Kedumim Zsinagóga

Forrás: 
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%ADzparancsolat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék