2015. január 27., kedd

Az év legjobb könyves helye











Szerintem minden olvasni szerető ember elfantáziált már arról, hogy nyit egy könyvesboltot, ahol lehet egy csendes zugban teázva olvasni. Vagy egy hasonló könyvtárat.
A legtöbb ember jó kapcsolatot ápol a könyvek és tea vagy kávé kapcsolatával, egy kis nasival megspékelve.  Béky Ildikó és Szalay Gábor ezt tovább gondolta és a könyveket, az olvasást összekötötték az ételekkel. Egy olyan szuper helyet hoztak létre, ahol bármelyik könyvmoly szívesen megfordulna.
Szerintem nincs olyan olvasó, aki ne kapta volna fel a fejét az új étterem cikkét olvasva.
Persze az én fantáziám is beindult, így Ildikót kifaggattam nektek és persze nekem is.:)
Első sorban köszönöm, hogy ilyen rövid határidővel vállaltad az interjút, pedig igencsak sok a teendőd. És akkor jöjjenek a kérdések, amik mindenkit érdekelnek.

- Baráti összejövetelként, majd lakásétteremként kezdtetek. Nem féltetek bele vágni egy még nagyobb vállalkozásba? Gondolom nem kevés munka, elkötelezettség és előfinanszírozás kellett hozzá. Családi vállalkozás egyébként?
Családi és baráti.Szalay Gábor a szakács. Az üzletvezető egy barátunk. A pincérek természetesen alkalmazottak.
 A RestaurantDay szervezésében negyedévente nyíló lakáséttermek között nyitottunk először ismeretlenek felé. Korábban a komoly méretű családunkat lakattuk jól rendszeresen – így próbálgattunk recepteket. Ami a munkát és az anyagiakat illeti, azt szoktam mondani, hogy ez egy rendkívül idő- és pénzigényes hobby.

- Honnan jött az ötlet, hogy összevonjátok a könyvekkel, az olvasással az éttermet?
Teljesen véletlenül: éppen a legközelebbi lakáséttermi nyitásunkat próbáltuk tervezgetni és eszembe jutott, hogy mi lenne, ha ezúttal könyvek által ihletett ételeket főznénk meg. Minél többet gondolkodtunk rajta, annál több és több könyv és étel jutott az eszünkbe, míg végül úgy döntöttünk, hogy erre az ötletre a régóta vágyott éttermünket is lehetne építeni.

- Van kifejezetten egy olyan könyv, ami az alapötletként szolgált? 
Hááááát, elsőként nekem a Harry Potter könyv különös ételei ugrottak be.

- Melyek a kedvenc könyveitek? 
Erre így nem tudok válaszolni. Az életünk folyamán mindig újabb szerzőket, műfajokat fedezünk fel. Gábor elsősorban a „fiús könyveket” szereti: a kalandos, fantasztikus regényeket, de fiatalon Fekete István műveit falta. Nekem most a kortársak közül Murakami Haruki az egyik kedvencem, de szinte mindenevő vagyok. Most az étterem miatt újra olvasok sok fiatal fejjel kiolvasott könyvet és egészen más szemmel látom már azokat.

- A nálatok dolgozó emberek is szívesen fognak könyvet a kezükbe? Alapfeltétel a felvételnél, hogy szeressenek olvasni?
Nem alapfeltétel a sok olvasás, de az aktuális könyvajánlatunkat minden dolgozónak ismernie kell.

- Milyen gyakorisággal váltakoznak majd a könyves hetek? 
Hetente fog változni egyenlőre.Néhányszor eltérünk majd a tervezettől valószínűleg. Az elején aki lemaradt, az majd újra  kóstolhatja. Ez a terv...
És előtte akkor minden pincér/szakács elolvassa majd az adott művet?
 Nem. Természetesen az túl sok terhet jelentene a dolgozóinkra. Ha elolvassák, az jó. De egyfajta mankóként összegezzük nekik, választ adunk előre, a felmerülhető kérdésekre.

- A baráti társaságotok is olvasós? Van olyan, aki kifejezetten nem szeret olvasni?
Nem jellemző. Vannak akik olvasnak és olyanok is, akik nem. A barátainkat nem ilyen alapon válogattuk össze

- Csak az olvasni szerető embereket várjátok vagy természetesen mást is?
Természetesen bárki mást is. Volt olyan, hogy az étterem előtt állt két lány, akiknek nagyon tetszett a hely, de nem mertek belépni, mert nem szeretnek olvasni. Beinvitáltuk őket és boldogan fellélegeztek, hogy itt nem csak a könyvmolyok kapnak enni, hanem az „átlagember” is.

- Szerintetek az ételeket megkóstolva lesz olyan ember, aki kifejezetten ezért kezd el olvasni vagy pont az épp aktuális menü alapját szolgáló könyvbe belekezdeni?
Ezt szeretnénk remélni. A megfőzésre váró könyvek többsége a mindenki által ismert kategóriából kerül ki, de tervezzük olyan művek feldolgozását is, amelyek kevésbé közismertek. Reméljük, hogy az ételeink (és a pincérek által mesélt néhány alapinformáció az adott könyvről) felkeltik majd az érdeklődést az eredeti művek iránt is.

- Az étterem dekorációja is könyvek hada. Saját könyvek? Az olvasókat foglalkoztatja, hogy ott helyszínen bele lapozhatóak-e vagy csak dekorációk?
A könyvek elsősorban családtól, barátoktól, ismerősöktől és a saját könyvespolcról kerültek az étterembe, de egy antikváriumtól is vettünk közel kétezer darabot. Természetesen a könyvek helyben levehetőek, olvashatóak.



- Mely könyves tematika hete volt eddig a legkedvezőbb?
Mivel még csak két könyv került megfőzésre, erre a kérdésre nehéz válaszolni. Ráadásul teljesen különböző művekről van szó, hiszen egy vidéki, múlt századi magyarországi regényt, ill. egy ízig-vérig erotikus, modern regényt nehéz összehasonlítani. Természetesen az ételek is nagyon különbözőek – mind alapanyag, mind elkészítés tekintetében.

- A nagy újdonságokat az ételekben hogy fogadta a közönség?
Eddig nagyon jól! Az Indul a bakterház-menüben sokan rendelték a ténsasszony levesét cipőpertlivel, mert kíváncsiak voltak rá, hogy hogyan valósítottuk meg…

- Mely az a könyv, ami sosem fog felkerülni az étlapra?
Erről még nem tudok semmit mondani. Van olyan könyv, amit én mérhetetlenül rútnak tartok, mégis remekül meg lehet főzni. Egyik barátnőmmel beszélgettünk róla, hogy vajon az ilyen könyveket feldolgozzuk-e, hiszen egy vendég nem feltétlenül szeretné, ha egy könyv nehéz, fájdalmas pillanatait idéznénk fel az ételeinkkel. Ezt még át kell gondolnunk.

- Hogyan választjátok ki, hogy épp mely könyv ételei legyenek az aktuálisak?
Ez sok szempont alapján kerül kiválasztásra. Igyekszünk törekedni rá, hogy a magyar és a külföldi szerzők egyensúlyban legyenek, de pl. az ismertebb és kevésbé ismert könyvek arányára is ügyelnünk kell. Nem utolsó szempont, hogy az alapanyagok beszerzése mikor egyszerűbb.


- Tervezitek esetleg az ételkiszállítást, bővítést vagy máshol is megnyitni hasonló szellemű éttermeteket, hogy ne csak a Pesti közönséghez jusson el?
Egyenlőre sokat dolgozunk, sok az ötlet, de időhiányban szenvedünk. Elképzelhető majd későbbiekben. 


- Végezetül hol találhatjuk ezt a csoda éttermet, mikor nyitottatok, milyen közönséget vártok elsősorban, mik a vágyaitok a jövőre nézve?
Az étterem a belvárosban található, a bulinegyed peremén. Ez számunkra különösen jó, hiszen nem olvadunk bele a romkocsmák sorába, de közel vagyunk az éjszakai élethez. 
Címünk: 1072, Bp. Dob u. 45.
Az éttermet január 8-án nyitottuk meg hivatalosan (stílusosan az Indul a bakterház-menüvel). A célközönségünk elsősorban az olvasni és enni kedvelők társasága, de szívesen várunk mindenkit, aki kellemes, otthonos környezetben szeret étkezni, nem riasztja vissza a könyvek társasága és elég nyitott szellemű ahhoz, hogy érdekelje az újszerű koncepció.

Ami a vágyainkat illeti: elsősorban azt szeretnénk, ha ez a hely sokak számára A HELY lenne, ahol valóban jó ételek, jó élmények és jó könyvek várják. További ötleteink is vannak persze, de azokat még nem szeretnénk elárulni.



Az étterembe érdemes előre asztalt foglalni, amit megtehettek:

Tel szám: (20) 922 7027
http://konyvbar.hu/
E-mail: booking@konyvbar.hu
https://www.facebook.com/konyvbar?fref=ts


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék