2011. június 26., vasárnap

Ken Follett:A titánok harca


Ken Follett:A titánok harca


Ez a könyv nem csak a Titánok harca volt,hanem az enyém is.
a könyv vastagsága és nehézsége borzasztó.Sokszor azért hagytam abba az olvasást,mert megfájdult a kezem a tartogatás közben.
Szerintem jobb lett volna inkább két kötetben kiadni,mint így.
Ken Follett belopta a szívembe magát a Katedrálissal,ezért feltétlenül el akartam az új könyvét olvasni.
Sajnos annak ellenére hogy tetszett a könyv,azt a szintet nem tudta elérni szerintem.
Lehet ebben az is közre játszik,hogy ott szerethetőbbek voltak a szereplők és az a kor lényegesen jobban érdekelt mint az Első Világháború.Már a kedvenc történelem óráimon sem tudott érdekelni.

A könyv mesteri munka.Rengeteg szállal,amit jól kézben tart az író.
Történelmi könyv,de mégsem az.Néhol túl sok volt az információ,néhol pedig túl kevés a háborúról.
Viszont kiválóan érzékelteti hogyan csúsznak bele a különböző országok a hatalmas háborúba,hogyan éreznek a kisemberek és a hatalmasok.

Kedvenc szereplőm a mesébe illő történetű Ethel lett,nyíltságával,szerethetőségével.
Egy bányászvárosi lányból cseléd,majd később képviselő lett.

De hasonló sorsokat tapasztalhatunk még a könyvbe.A szegény,egyszerű emberek hogyan emelkednek fel magasabbra és a gazdag nemesség hogyan esik le a magasról.
Fritz és Lev Peskov,Ottó von Ulrick volt az a szereplő,akit legszívesebben felpofoztam volna.Ők testesítik meg a gonoszt a könyvben a háború mellett.

Amit nem értettem az az,hogy ennyi szereplővel,ennyi vérontással járó háborúban hogyhogy egyik szereplőnk sem halt meg,nem sérült meg jelentősen?
Szerintem növelte volna a könyv értékét legalább az egyikük halála.

A könyv fő vonzereje az,hogy egyik háborús fél mellett sem tör pálcát vagy áll mellé.Mindegyikük szerepét leírja,az érzéseiket,a veszteségeiket,mit cselekedtek jól vagy mit sem.
Általában a könyvek az egyik fél mellé állnak és a másikat állítják be rossznak.De ez a könyv nem.

Ami még zavart hogy volt olyan szereplő akiről sokáig nem tudhattunk semmit.
Volt egy-két előre kiszámítható dolog is,bár nem zavart.
Továbbá hiányoltam a Japán-Szerb-Belgium-Török-Lengyel-Olasz-Magyar felet a háborúból.
Nem kaptunk szerepet,pedig jelentősen benne voltunk mi is.
Talán a szerző nem tartotta fontosnak,vagy nem volt külső segítsége.Esetleg ennyi szálat nem akart elkezdeni,mert így is jelentős volt.
De azért megemlíthetett volna minket is.:)

A borítója szerintem szépre sikerült!

A történetről:
A titánok bukása a század történelmének első húsz, felkavaró éve, amely nemzetek bukását és felemelkedését hozta. A cselekmény középpontjában egy angol arisztokrata, Fitzherbert gróf áll, akinek Elisaveta orosz hercegnő a felesége. Miközben a gróf a walesi szénbányákban szipolyozza ki a bányászokat, kastélyában uralkodókat és diplomatákat lát vendégül.
Ezen diplomaták egyike a rejtélyes Walter von Ulrich gróf, a német követség attaséja, aki beleszeret a gróf szabadgondolkodású húgába. A vendégek közt több különös alak is felbukkan. Egyikük Wilsonnak, az Egyesült Államok elnökének személyi titkára. Amerikában pedig él egy orosz üzletember, Vyalov, akiről mindenki tudja, hogy a szesztilalmat kihasználva tett szert roppant vagyonára. Vyalov szolgálatába szegődik, majd elcsábítja annak lányát Lev Peskov lovász, aki hamis útlevéllel vándorolt ki Petrográdból. Bátyja, Grigorij Peskov öntudatos munkás, a kommunista vitakör tagja, majd az 1917-es oroszországi forradalom egyik vezetője. Lenin és a bolsevikok győzelme után komisszárként a Kreml egyik elegáns lakásába költözhet be családjával.
Ezeknek a világ különböző részein élő családoknak a sorsa a nagy történelmi események, elsősorban a világháború során egymásba kapcsolódik.

A könyv Libri aranykönyv nyertes lett!

A könyvet köszönöm a Gabo kiadónak!

Gabo kiadó:
http://www.gabo.hu/


saját,recenziós
10/9
972 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék