2011. április 10., vasárnap

Frédérick Leboyer:Gyöngéd születés


Frédérick Leboyer:Gyöngéd születésKicsit új a téma.De hamarosan szükségem lesz rá és most sok ilyen jellegű könyvet is olvasok a többi mellé.
Erről a könyvről feltétlenül írnom kellett ,mert kiemelkedik a többi közül.
Nem csak magáról a szülés menetéről szól.Több ennél.
A baba szemszögéből mutatja meg magát a szülést.
Nem csak az anyukán fájdalom és szenvedés a szülés,hanem a babának sem kellemes a megszokott jó meleg kuckójából kipottyanni a hideg,túl világos és zajos környezetbe.Egy kis empátia és kevés idő kellene és a babamegfelelő,kevésbé ijesztő környezetre születne.Természetesen csak akkor,ha nincsenek komplikációk.
És ami a meglepő,mindezt egy férfi,egy szülésorvos férfi írja meg.

Ami egyedül talán negatívum a könyvvel kapcsolatban,az az,hogy a szülő anyákat állítja be gonosznak,akik azt szeretnék hogy a baba a megszokott módon,sírva jöjjön a világra és nem érzik át babájuk félelemeit.
Szerintem ez nem így van.Nem mi szeretnénk fekve,leszíjazva,kitárulkozva, hatalmas lámpák kereszttüzében szülni.Ez az orvosi protokoll.Mint ahogy azt sem mi akarjuk így,hogy a babánál elsőnek rögtön elvágják a köldökzsinórt és elvigyék megmosdatni.Szerintem minden anyának fontos lenne az a pár perc szoros közelség,míg a köldökzsinór pulzálása elhal és a hasunkon lehet a kisbabánk,ismerkedhetünk vele.Ez is a protokollnak köszönhető.Manapság kevés olyan helyzet van,ahol az anyuka megszabhatja hogy hogyan szeretne szülni.Talán már nyitunk a gyengéd szülések felé,de még nem az igazi.És sajnos ebben látom az otthonszüléses pártiak egyre növekvő táborának okát.Ezért szeretnének sokan otthon szülni,hogy irányíthassák a saját szülésüket.
Ami sokszor tragédiába torkollik.

Mindenesetre nem szeretném tovább gerjeszteni az otthonszülők és a kórházban szülők között a vitát,csak a véleményem mondtam el.Nem is állnék egyik csapat térfelére sem.

A könyv nem túl vaskos.Néhol meglepő.Néhol képekkel tarkított.
De jól leírja,hogyan kellene szülnünk ahhoz hogy a babának is kényelmesebb legyen és nekünk is meghittebb.

Katalizátor kiadó:
http://www.katalizatorkiado.hu/
160 oldal
könyvtári
10/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék