2018. november 30., péntek

Interjú Hidasi Judittal

Nemrégiben olvastam Hidasi Judit könyvét, az Elveszve című krimit.
Mély nyomokat hagyott bennem, így nem volt kérdéses, hogy Juditot meginterjúvolom. 

Az írónő egy olyan könyvet írt, ami az anyaság egyik legnagyobb rémálmát állítja középpontba. Ráadásul ennél még mélyebbre megy. A női szerepvállalás témáját is igyekszik érinteni, egy erős női karakter szemszögéből. Fogadjátok sok szeretettel a beszélgetésünket. Itt olvashatjátok a könyvről a beszámolómat. 





- Hányadik könyvet olvashatjuk jelenleg?
Ez a 6. könyvem, ha beleszámoljuk a novellás kötetem is.
Rozéfröccs, Kilenc, Áprilisi út, Gondolatmappa, Szerelmem lapjai, Elveszve és hamarosan érkezik ennek a folytatása is.

- Az eddigi írásaid főként romantikus történetek. Mi az éles váltás oka?

Már régóta szerettem volna krimit írni. Bár ebben is vannak érzelmek, romantika bőven, de ez egy kicsit más. Kihívás volt számomra.

- Milyen nagy krimi írók inspiráltak? Van olyan író, akit megemlítenél?

Elsősorban Agatha  Christie-t mondanám, aki zseniális női krimiíró. Ő kikerülhetetlen ebben a témában. Számos könyve megjelent, filmek dolgozták föl munkásságát. Izgalmas karakterei megunhatatlanok. Vagy említhetném még Vavyan Fable-t, aki a kortárs magyar írók közül kiemelkedő. A Sherlock Holmes történetek vagy Stephen King szintén olyan írók, regények, akiket nem érdemes olvasni, hanem kell, ha a krimi szóba esik!

-A témaválasztás elég erős. Kifejezetten a női szerepvállalásra, a nők helyzetére, a társadalomban elfoglalt helyükre, az anyára helyezi a hangsúlyt. 

Nagyon fontos téma számomra. A 21. századi nő nehéz helyzetben van. Jelentős a nyomás a társadalomtól, hogy légy nő, anya, dolgozz, ne dolgozz, mennyire építs karriert vagy mennyire ne. Ki a rossz anya? Aki csak a gyermekével van otthon, lemond a munkájáról, frusztrált lesz vagy az, aki dolgozik a családja mellett is? Ki mondja meg, mi a jó és mi nem? 



-A főszereplőd is igen erős női karakter, ráadásul újságíró, mint te. Tudatos volt? 

A főszereplő, mint a történet többi szereplője is, fikció. Csak ennyi a hasonlóság közöttünk, a munkánk. Nem tartom korrekt dolognak, ha másokról mintázok, felismerhetik magukat benne. Valakit nagyon rosszul is érinthet. Erre nagyon oda figyelek. A Rozéfröccs, az első regényem sokkal önéletrajzibb volt, ma már nincs szükségem ilyen mankóra. Illetve itt a fő momentum, hogy a kisfiú egy játszótérről tűnik el, az, ami saját ihletésű. Megtörtént velem is, ami a főszereplővel, csak a miénk szerencsésen végződött. Ez fészkelte be magát az elmémbe és 3 év után jött elő, a könyvem írásakor. Melyik anyának ne lenne az a legnagyobb rémálma, hogy nem figyel pár másodpercig és a gyermeke eltűnik a játszótérről? 

- A történet inkább krimi némi romantikus szállal vagy romantikus krimi?

Az Elveszve alapvetően krimi, de jelentős a romantikus szál is benne. Fontosak az érzelmek, a romantika, a karakterek kapcsolata, ami hajtja előre a könyvet. 

- Nagyon szépen fölépített a cselekményszál. Mesélnél róla?

Úgy írtam meg, hogy a feszültség nőjön, derengjen a vége az olvasónak, legyen sejtése, de ne legyen az olvasó biztos a végkifejletet illetően. Szóljon nagyot a vége. Önállóan olvasható kötet, de vannak benne megoldatlan dolgok is,n mert bizony most jön a legjava! Már előjegyezhető a folytatás is.

- Hogyan képzeljük el nálad az írást, az alkotás folyamatát?

Kicsit kutatok, utánaolvasok a fő témának, majd írok előre egy vázlatot. Mikor megvan a fejemben nagyjából a történet, akkor egy más állapotba kerülök. A szereplőimmel élek, létezek, benne vagyok a történetben és addig írom, még nincs meg a VÉGE szó. Nem szeretem húzni. Még aludni sem érek rá nagyon. Ilyenkor más történetbe sem kezdek bele, csak erre koncentrálok. Az Elveszve első verziója 6 hét alatt lett kész és szerintem a folytatás sem fog sokkal tovább tartani, mert sok izgalom várható, és én is szeretném tovább göngyölíteni a történetet!





Ami már elő is rendelhető itt. Én nagyon várom már a folytatást, hiszen az első könyv is megragadott és nem eresztett jó sokáig, akkor milyen lesz a következő!
Ha egy izgalmas történetet szeretnél olvasni, nosza, rendeld meg!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék