2015. december 17., csütörtök

Olvasás gyorsasága




Egy újabb engem érdeklő téma. Kíváncsi vagyok, hogy mi a véleményetek róla.
Szerintetek mitől függ hogy egy könyv milyen gyorsan olvasható?
A témaválasztás? Vagy a nyelvezete nem mindegy? A stílusa vagy az irodalmi besorolása?
Érdekes módon sokszor egy 100 oldalas könyvet lassabban olvasok el, mint egy 500 oldalast. És itt nem a rá fordított időt gondolom. 
Talán egy egyszerű  nyelvezetű romantikus történet könnyebben emészthető, mint egy aprólékosan megformált, míves nyelvezetű szépirodalom. De szerintem más is befolyásolhatja a dolgot.
Mitől függ, hogy egy olvasó ember milyen gyorsan olvas? Sokan kérdezik, hogy tudok ilyen gyorsan végezni egy könyvvel. Ez adottság? Vagy valaki minél többet olvas, annál gyorsabban sikerül neki, mert gyakorlottabb?
Ez jó kérdés. Én rettentő gyorsan olvasok úgy, hogy meg is maradnak apró részletek a fejemben, sokszor hónapokig emlékszem a könyv cselekményének részleteire, nem csak nagy vonalakban. Más pedig ugyan azt a könyvet hetekig érleli és rögtön kiröppennek a fejéből az olvasottak.
Ti gyorsan olvastok? Meddig maradnak meg az apró részletek?
Szerintetek mitől függ, hogy egy olvasmány gyorsan kivégezhető-e vagy hosszú idő kell rá?
Hogy olvastok konkrétan? A mondatokat alaposan megrágjátok, ízlelgetitek, többször is visszaolvassátok, lerójátok a kedvenc sorokat vagy gyorsan, tempósan haladtok vele, utólag végiggondolva a történéseket?
Én hol így, hol úgy.
Van olyan történet, amit csak nagyon lassan élvezek ki. Míg másokat haladósan, mert hajt a tudat, hogy megtudjam, mi a vége a történetnek, a szereplők sorsa.

3 megjegyzés:

  1. Én is szoktam ezen merengeni és szerintem az is közrejátszik, hogy mennyire élvezzük az adott könyvet, mert például idén sokkal gyorsabban haladtam a 738 oldalas Battle Royale-lal - amit élveztem és érdekelt-, mint a 438 oldalas Metróval -amit csak a könyvklub miatt nyomtam le a torkomon-.

    Arra tippem sincs, hogy egy-egy sztori miért röppen ki gyorsabban a fejemből, de néha ránézek egy az Olvasmánylistámra és "Jé, ezt idén olvastam? Miről is szólt?", más könyveket meg mintha a múlt héten tettem volna le, pedig évekkel korábbi élmények. :)

    VálaszTörlés
  2. Ráadásul azt vettem észre, hogy e-book olvasón gyorsabban haladok, mint a sima könyvvel.

    VálaszTörlés
  3. Én is ezt vettem észre magamnál! :) De azért még mindig jobban szeretem a fizikai könyvet. :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék