2011. március 17., csütörtök

Colleen McCullogh:A gránitember


Colleen McCullogh:A gránitember


Olvastam már az írótól két könyvet is a Tövismadarakat,ami szerintem egy hihetetlenül jó családregény és a Missalonghi hölgyei című művét,ami viszont csapnivalóan rossz volt.
Így nagyon kíváncsi voltam a további műveire.Ekkor jött szembe velem a könyvtárban.
A vastagsága miatt kicsit meginogtam,de végül elhoztam.

Ez a könyv szintén családregény,ráadásul a vastagabb fajta.
Valamiért mégsem fogott meg.Talán azért mert inkább tragédia,sok jó nem történik a történetben.
Szegény főszereplő hölgyeményünket csak sújtja az élet.Néhol talán túlzásokba is esik az író ezáltal és túl sok.
A férfi főszereplő Alexander nem különösebben szimpatikus,annak ellenére hogy honnan hová küzdötte fel magát.Mégis önző marad,az élet nem tanítja meg, csak a pénzcsinálásra.

A történet tele van érzelmekkel,meg nem értéssel,egymás mellett elbeszéléssel,csapásokkal és szerencsével.Ami egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhető lenne.

Tipikusan az az élethelyzet,ahol a pénzért nem lehet a boldogságot megvenni.

A legjobban Alexander ifjúsága és törekvései kötöttek le,az a rész volt a legjobb a könyvben szerintem.Érdekes dolgokat tudhatunk meg az aranylázról,a bányászokról,kohókról,a gyári munkásokról az akkori életről,nehézségeikről.

A szerelmi háromszög nem különösebben tetszett.Alexander nem szerette Elizabethet szerintem,csak csalódást okozott neki,hogy ő nem hódolt be.Rubyt talán szerette,de akkor miért nem őt vette el,miért aljasította le a szerető státusszal?

Kedvenc főszereplőm Ruby volt a szókimondásával,okos döntéseivel,empátiájával,bár ő is hibázott mikor önzően ragaszkodott Alexanderhez.Talán máshogy alakult volna az életük ha kilép ebből a háromszögből.

Elizabeth egy gyenge nő,aki szintén nem lett a kedvencem.Nem tett semmit azért,hogy az élete jobb legyen csak mikor már eléggé késő volt.Nem volt szimpatikus ahogy a gyermekeivel bánt és őket büntette férje helyett.

A két kislány érdekes szereplő,őket kedveltem még meg.Sajnálom hogy Anna sorsa így alakult a végén.

A könyv vége Happy end Elizabeth szempontjából,mégis tragikus.Meg kell mondjam más befejezést szántam volna a könyv végére.

A történetről:
A tizenhat éves Elizabeth Drummond élete eseménytelenül telik egy skóciai városkában. Ellátja zsémbes, kérlelhetetlen presbiteriánus apját, Jamest, és besegít bátyja háztartásába. Ám egy napon, tekintélyes summa kíséretében, levél érkezik a távoli Új-Dél-Walesből. A jószerint ismeretlen unokabátytól, Alexandertől jött, aki megkéri Elizabeth kezét. Alexander annak idején sihederként megszökött otthonról, Londonban kitanulta a kazánkovács mesterséget, majd Amerikába ment szerencsét próbálni. A tehetséges, törekvő ifjú nagy vagyonra tett szert a kaliforniai aranymezőkön, majd áthajózott Ausztráliába, ahol az ország egyik leggazdagabb embere lett. Nem csoda hát, ha James Drummond elküldi hozzá a lányát. Elizabeth, nem lévén választása, elutazik a távoli földrészre, ahol Alexander rögvest nőül veszi, s magával viszi az általa alapított, virágzó városba. A tapasztalatlan lány rosszul érzi magát az idegen környezetben. A hatalmas házban a kínai szolgák jelentik számára a társaságot. Férjét képtelen megszeretni, s bár szül két lánygyermeket, reménytelenül boldogtalan. Alexander tovább építi birodalmát, ám hiába a gazdagság, a hatalom, ifjú feleségét nem tudja meghódítani. Szeretőjénél, a kétes múltú, szabad szájú Rubynál keres vigaszt, akinek félig kínai fiát, Lee-t sajátjaként szereti. Telnek az évek, az Alexander-Elizabeth-Ruby hármas életében egymást követik az események, s egyszer csak Elizabethben is kivirágzik a szerelem… .

Európa kiadó:
http://www.europakiado.hu

könyvtári
668 oldal
10/7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék