2019. január 25., péntek

Máté Brigitta: Ötlettől a megvalósításig




A tavalyi év utolsó és az idei év első olvasmánya is ez a könyv volt(igaz több másik könyvvel karöltve). Viszonylag lassan haladtam vele az ünnepek, betegségek és hasonló visszatartó tényezők miatt. 
Mindig nagyfokú felelősség, ha olyan ember könyvét olvasod, akit ismersz, kontaktban vagy vele valahogy, eljuthat az irományod hozzá, amivel megbánthatod, még talán jobban is, mintha egy ismeretlen írt volna a könyvéről. Az olvasó, könyves blogot vezető ember hajlamos óvatosabban fogalmazni ilyenkor. De dupla öröm is, hiszen ismered azt, aki írta a könyvet. Drukkolsz neki, hogy sikeres legyen, vigyék a történetet, mint a cukrot. Büszke is vagy rá, hiszen összehozta. Egy igazi, kiadott könyv nagy szó.
Szóval így vettem kézbe Brigi könyvét. 

Ígérem, igyekszem azért objektív lenni de kíméletlen is, ha kell. 

Inspiráló. Ez az első szó, ami eszembe jut a kötetről. A nem túl hosszú, könnyen kiolvasható könyvecske egy kis önbizalomnövelő, jövőtervező, személyes írás. Egy szuszra talán tömény, inkább mint  a jó bonbont, falatról falatra, fejezetről fejezetre faljuk fel, haladjunk és tartsunk szünetet néha, emésszük, végezzük el a feladatokat és utána vessük bele magunk ismét az olvasmányba. Bevallom én végigolvastam egyben, az elmélkedést és feladatokat kihagyva, első körben. Másodjára bölcsebb leszek, betartom a magam állította sorrendet, becsülettel elvégzem a kirótt penitenciát.

Van a könyvben az írónőből. A stílusából és az életéből is merít, ezt nagyon szerettem benne. Személyesebb, ember közelibb, szerethetőbb így az egész.
Viszont aki száraz, adatokkal teli marketing könyvre vadászik, az ne ezt válassza olvasmánynak, még véletlenül sem.
Személyessége mellett gyakorlatias könyv, példákkal, történetekkel, útmutatóval, feladatokkal kézen fogva vezet és rádöbbent dolgokra. Az írónő a szavaival olyan részekre is rámutat, melyekre nem is gondoltam volna -önmagammal és az én kis "munkámmal" kapcsolatban-.
Könnyen, jól tagoltan, nem száraz stílusban segít fejezetről, fejezetre, oldalról, oldalra. Épít. 
Rengeteg kérdést tesz fel az író az olvasónak, szinte személyesen hozzád szólva ... Az elején érdekes, fura élmény, de megszokható.

Marketingterv, kommunikáció, tervezés, stratégia, időbeosztás...
Csak pár fejezetcím mutatóban, hiszen Brigi mindent belerakott, ami egy induló vagy haldokló vállalkozáshoz elengedhetetlen lehet, talán még többet is. De ne várd, hogy megmondja a tutit neked! Nem fogja megmondani, hogyan csináld. Segít a kezdésben, mi a fontos, mire figyelj, milyen hibába ne ess, de nem áll elő kész megoldásokkal neked. Azt neked kell szívvel-lélekkel bele tenned, a saját vállalkozásod megtölteni élettel, számokkal. A "megvalósítás kulcsát, eszköztárát" átadja, de csak képletesen, neked kell dolgoznod vele.

Tetszett, hogy különböző színekkel elválasztott, még textúrájában is más lapokkal különülnek el a fejezetek. Átláthatóbb tőle az egész, könnyen visszakereshető. 

Összességében tetszett a nyelvezet, a séma, a segítő, mankó jellegű kidolgozás. Hogy nem akarja megmondani a tutit, hogyan csináld, hanem csak lépésről lépésre vezet. A témák nagyszerűek. a kérdéssorok jól kidolgozottak, a könyv jól felépített. Nem száraz, nem unalmas. Jó, hogy a könyv sémáját rá lehet húzni egy kézműves vállalkozás, egy induló kozmetikus vagy akár tartalomgyártó területére is. 
Nekem valamiért mégis hiányérzetem maradt. Talán a számok hiányoztak, több útmutató, a végső megvalósítás, hogyan jutott el ő maga oda, ahova. 
Nem tudom. Lehet, hogy csak a rövidsége miatt éreztem ezt és azért, mert túl gyorsan elolvastam, nem elvégezve a feladatokat. Nagy valószínűség szerint ez lehet a gond. Vagy el vagyok kapatva és megszoktam, hogy az ilyen jellegű könyvek pontosan megmondják, mit csináljak, ez a kötet meg hagy szabadon gondolkodni, hagy szárnyalni.

Mindenesetre újra olvasom. Köszönöm a lehetőséget és hogy annyi mindenre ráébresztett magammal kapcsolatban.

A könyvet köszönöm az írónak!

Fülszöveg: A könyvvel a saját eszköztáram, és a megvalósítás kulcsát adom át neked, hogy használd és változtass, és hozd létre magadnak minden idők legjobb vállalkozását! 
Ehhez kellesz Te, a szakértelmed, a motivációd, és a kitartásod. E mellett egy jó stratégia marketinggel fűszerezve, valamint önmagad nagyfokú ismerete, azaz, hogy addig menj, ameddig tudsz, és egyáltalán ráébredj, hogy ez mit takar számodra. 
A fejezetekben erre találsz vonalvezetőt, valamint rajtam kívül négy fantasztikus ember mondja el azt, ő hogyan tudta megcsinálni, amikor erre semmi remény nem volt.



ABC kiadó
186 oldal
recenzió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék