2016. november 10., csütörtök

R. Kelényi Angelika Szulejmán ​és a magyar udvarhölgy




Gyermekkorom nagy kedvence az Egri csillagok. Ezerszer elolvastam. 
Ezért nem volt kérdéses, hogy elolvasom Angelika könyvét, ami pont ebbe a korba kalauzolja el az olvasókat. Nagy izgalmakkal és rengeteg előítélettel vágtam bele az olvasásba.

Örültem az ismerős momentumoknak, neveknek, helyeknek. 
Viszont az írónő érdekes ötlettel csavarta meg a történetet. Egy kémhálózattal, erős és bátor, önfeláldozó, harcoló nőkkel, ami abban az időben ritkaságszámba ment. 
Talán ez a szál volt a legérdekesebb és tette kevésbé feledhetővé a romantikus könyvecskét. Nagyon olvastam volna még bővebben kifejte róluk. 
Mutatja az udvar hangulatát, etikettjét, minden hátulütőjét, a konfliktusokat és esetleges örömkereséseket, az udvarhölgyeket, királynét és sok apró érdekességet a belső világból. 
Ugyanakkor az "ellenséges" tábor, a törökök világába is elkísér minket. Itt sajnos keveset időzünk, pedig erre a részre is nagyon kíváncsi voltam. A háremek világa, egy leigázás momentumai, hogyanjai, mind olyan dolgok, amik igazán izgalmassá tették volna még jobban az egészet, és nem csak az apró morzsák.
Olvastam volna még és még. Igaz akkor már nem romantikus kategóriába estünk volna bele, hanem erősen történelmibe.

A hangsúly inkább a karaktereken és a romantikán van. 
Talán ezt utóbbit élveztem a legkevésbé. Túl gyorsan történik minden és a fokozatosság híján van. Egyik percben hősnőnk még munkafeladatnak tekinti a deli legényt, majd már szerelmes lesz. Nem volt kibontva teljesen ez a rész. De amit olvastam, az szimpatikus volt. Nem túl rózsaszín és nyálas, a megfelelő mederben terelgette a szerző, hogy érdekes legyen. Csak a fokozatosság és hogy miért, hogyan jutottunk el odáig maradt el.

A karakterek érdekesek voltak. 
Adott egy Anna nevű lány, aki nem hozza a tipikus sztereotípiákat. Meglepően megkedveltem harcias, szókimondó énjét, küzdelmét önmagával és a feladatával. Izgultam érte, mi lesz a sorsa. 
Demír igazán megragadó férfi főszereplő. Szegényt az orránál fogva vezetik, de mégis emberséges és igaz szívű embernek tűnik. Kíváncsi leszek az élet még mennyire ráncigálja meg és a helyzet, amit az élet állított elé. Szerethető fajta pasi, nagyképűség és felsőbbségrendűség nélküli. 

Hitelesnek éreztem, történelmileg hűnek a történetet. Megfelelően ötvözi az izgalmakat, a történelmi részeket és a körítést, hogy ne legyen száraz és unalmas. Élvezhesse az is, aki nem kedveli annyira a történelmet. Talán pont ez a könyv fogja rávezetni erre a stílusra.

A borítója koncepciója izgalmas, jó színekkel is dolgoztak.

Angelika összes könyvét sorra fogom venni, mert felkeltette az érdeklődésem az írásmódja, ahogy a sorokat fonja egymásba. 
Nem mondanám hibátlan könyvnek, de stílusos, izgalmas, megfelelőek a stílusjegyei, jó karakterekkel operál és izgalmasan sodró, lendületes a története. A többi is hasonló lehet. Így még 6 izgalmas kötet vár rám a közeljövőben.

A könyvet köszönöm az Álomgyár kiadónak és az írónőnek!

Fülszöveg:
Izgalom ​​és romantika Szulejmán udvarában. 
Szulejmán 1541. augusztus 29-én elfoglalja Buda várát. Ezen a napon nemcsak a magyar történelem, hanem egy fiatal lány élete is hatalmas fordulatot vesz, amikor uralkodói utasítására ő kíséri a gyermek János Zsigmond királyt a szultán táborába. A húszéves Illésházy Anna csak külsőleg tűnik egyszerű nemes lánynak, valójában egy különleges udvarhölgy, rendkívüli tudással és kemény feladattal, mellyel Izabella királyné és a király gyámja, a furfangos diplomáciai zseni, Fráter György bízta meg. Mindent megtesz, hogy maradéktalanul teljesítse a megbízatását, ezért kalandos úton beépül a szultán háremébe. 
A bátor magyar lányt nap mint nap új feladatok elé állítja a sors, és döntenie kell, hogy a rá rótt kötelesség, vagy az igazság és a szerelme fontosabb-e számára. 
A Szulejmán és a magyar udvarhölgy R. Kelényi Angelika első történelmi eseményeken alapuló romantikus kalandregénye. Hazugság, gyilkosságok, nőrablás, intrika és halálos szerelem a török félhold árnyékában, a magyar történelem vérzivataros időszakában.


Idézet:
A szeretet és a gyűlölet oly közel áll egymáshoz, hogy egyetlen pillanat alatt felcserélődnek az ember szívében. S míg az egyik teremt, a másik öl.

Álomgyár kiadó
348 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék