2011. augusztus 4., csütörtök

Lisa See:Hóvirág és titkos legyező


Lisa See:Hóvirág és titkos legyező


A könyv borítója nagyon szép,már ezért érdemes kézbe venni a könyvet.

Egy kedves blogos barátnőm ajánlotta nekem ,mert tudta hogy érdekelnek a különböző kultúrák.

A könyv könyvtári,így lehet hogy csak azért,de borzalmas állapotban hoztam ki,a lapok szana-szét kiszakadva,darabokban az egész könyv.Így vagy kötési hiba vagy túl gyakran lett olvasva.

Alapjában véve tetszett,de főként megdöbbentett.Ismerem valamennyire ezt a kultúrát,de a könyv tudott újat mutatni.
Néhol érzelmes,már-már fájdalommal teli a könyv,néhol viszont elborzasztottak a nők körülményei.
A lábelkötésről eddig is tudtam,de ez a könyv az elejétől a végéig elmeséli,hogyan végezték el,mennyi szenvedésen megy keresztül egy lány a vágyott méret és forma kedvéért.
Nehéz lehetett az élet ott akkoriban.

Nehéz megérteni és elfogadni egy másik kultúra másságát,de próbáljunk meg toleránsak lenni ennek ellenére.A mi szemünkben szörnyűség,gyalázat,amit a nőkkel tettek,nekik pedig ez volt a természetes.
Nekem is nehéz elfogadni,hogy volt aki így él.
Amit a legnehezebben értettem meg,hogy leggyakrabban az édesanyák csinálták meg a lányuk lábelkötését.Látták nap,mint nap hogy szenved.

Igaz már nem kötik el a lábfejüket,de számos szokás megmaradt mára is.Kíváncsi lennék,hogy jelenleg is ennyire szigorúak-e a szabályok,vagy azért enyhültek már a nők részére.

Többen fejtegették már,hogy miért volt erre szükség.Szerintem a férfiak birtoklási vágya miatt.Így az asszonyok nem tudtak elmenni,elcsatangolni semerre.

Nem romantikus könyv,inkább a barátságról,az odaadásról,a hűségről szól,na meg a nehézségekről az életben.Két szereplőnk barátságát mutatja be.És az akkori életet.
Két szereplőnk közül nekem Liliom volt a kedvencem.Ő földhözragadtabb,őszintébb.Hóvirág szárnyaló lelkét nem mindig tudtam megérteni.

A másik dolog ami megdöbbentett,hogy minden egyes tevékenység,legyen szó evésről,házasságról,öltözködésről,szülésről,mennyire szokások közé van szorítva.
Ami a vallásukon alapszik,vagy a szokásjogon.
Néha már-már a szokás nevében akkora butaságokat követnek el,hogy felháborító.
Viszont van amit tiszteletet ébresztett bennem.Például a betegek odaadó ápolása,a temetések elrendezése.


A könyvben nagyon sok a szép mondás,idézet.Sok kedvencem lett közülük,így nem emelnék ki egyet sem inkább.

Végezetül minden nőnek egyszer el kellene olvasnia legalább.Így könnyebben vészelnék át a napi apró-cseprő bosszúságunkat,látva más ők helyzetét.
De csak erős idegzetűeknek és gyomrúaknak ajánlanám.
sokszor úgy voltam vele,hogy leteszem a könyvet és nem olvasom tovább a sok szenvedést,amit az asszonyokra,kisgyerekekre mértek.

A történetről:
Egy laotong szövetség legalább olyan fontos, mint egy jó házasság A laotong kapcsolatot szabad választás alapján kötik, a szívbéli barátság és az örök hűség szándékával. A házasságot tudatosan eltervezik, és egyetlen célja van: fiúk nemzése.
Két élet, két női sors lenyűgöző krónikája a regény s a Kínában életre hívott titkos női civilizációé. Két kislány hat éves korától egymásban találja meg azt az esélyt, amit máskülönben megtagadott volna tőlük az élet. Kapcsolatuk meleg, szívderítő, felkavaró és drámai, szinte erotikus. Az erős kötődés a házasságuk után, az anyaság örömei és tragédiái közepette is megmarad, mígnem közéjük áll egy félreértés.
Fájdalmasan gyönyörű történet szeretetről, bánatról, barátságról, egy letűnt titkos világról.


könyvtári
10/8
327 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék