2011. január 14., péntek

Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy


Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy



"Vajon erősebb, nemesebb-e az a lélek, amely a maga puhácska, védett kis otthonában, távol a kísértésektől, megőrzi ártatlanságát, mint az, aki magára hagyottan, ezerszer megkísértve, meg tud tisztulni bűneitől?
Egy gyengéd, tiszta lélek története ez a regény, egy kedves, szerencsétlen leányé, akiből nagy, önfeláldozó szerelmének tisztító tüze kiégeti a tisztátalanság porszemnyi salakját is, egy elveszett leányé, ki végül a pletykás, kíváncsi, kéjvágyó tisztességesek fölébe magasodik."

Körülbelül ilyen lehetett volna a kor ízlése szerint A kaméliás hölgy legelső francia kiadásának "fülszövege", azóta a "felmagasztosult rossz leány" eszméjét közhellyé változtatta a tömérdek irodalmi másolat, de ősképe, Gautier Margit bájosan érzelmes alakja a régi kedves fénnyel sugárzik.

Kicsit butácska, szerelemről, a régi időkről szóló könyv .
Ami érdekes, az az hogy nem vidám happy and a vége, mint a legtöbb könyvnek.

A kaméliás hölgy egy gyönyörű kurtizán, több lovaggal az oldalán. Megismerkedik egy fiatal emberrel,akivel egymásba szeretnek.
Pár rövid hónapig élik a szerelmesek gondtalan életét,majd megjelenik a fiú édesapja és elválasztja a szerelmeseket egy hírrel.
Margit a főszereplő megmutatja tud önzetlenül is szeretni , hogy a fiúnak és a családjának jó legyen.


Európa kiadó:
http://www.europakiado.hu/

267 oldal
könyvtári
10/7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék