2011. január 19., szerda

Waris Dirie:A sivatag lányai


Waris Dirie:A sivatag lányai

Csak olyannak ajánlom a könyvet,akinek erős az idegzete!

Ez a könyv már nem az első könyve az írónak.de sajnos ezt tudtam csak a könyvtárból kihozni,a többi nincs meg nekik.
A könyv egy Szomáliából elszökött lány története,aki modell lesz és elkötelezett szószolója az(infibuláció)női nemi szerv csonkítás eltörlésének.
Fájdalmas,borzalmas,barbár,ijesztő szokás.
Csak a nő ellen irányul.Ezzel akarják elérni hogy a nő szűz maradjon,ne is gondoljon a szexre,fájdalmas legyen neki,ezért megőrzi magát leendő férjének tisztán,továbbá nem csalja meg őt később.
Egy megalázó rítus!
A könyvben több beszámoló,visszaemlékezés is van egy-egy ilyen "műtétről"!

Infibuláció:A mohamedán területek kulturális (nem vallási) beavatkozása, amelynek során a serdülőkort még el nem ért lányok szeméremajkait, csiklóját levágják, majd a szüzesség megóvása érdekében a megtartott nagyajkakat összevarrják. Csak a havi menstruációs vérzésnek hagynak egy kis rést. Házasságkötéskor felvágják, hogy a férj számára elérhető lehessen a gyönyör.
A női körülmetélés lényege az, hogy a csikló- és a kisajkak mindkét oldalának megcsonkításával a szüzességet meghosszabbítják és az orgazmus-készséget jelentős mértékben csökkentik. A WHO négy osztályba sorolja az infibuláció módjait. Az első típus azt jelenti, hogy a csikló makkját vagy teljes egészét távolítják el. Kettes típus esetén a clitorist teljesen eltávolítják, emellett a kisajkakat teljesen vagy részlegesen metszik le. A harmadik típusban a külső szeméremajkak, csikló részleges vagy teljes eltávolítása mellett a hüvely bemenetet összevarrják, vagy a szeméremnyílást úgy lekeskenyítik, hogy csak a vizelet és a menstruációs vér tud kijutni egy kis nyíláson át. A negyedik, nem osztályozható módszer szerint a clitorist és a szeméremajkakat kegyetlen próbatételeknek (átszúrás, nyújtás, stb.) vetik alá, majd a csiklót leégetik a környező szövetekkel együtt. A műtétet legtöbbször a rangidős asszonyok végzik el úgy, hogy egyikük háttal a földön fekve átkulcsolja a szenvedőt, másik négy segítője pedig a fejet és a végtagokat rögzíti, a javasasszony pedig lemetszi. Nehéz elképzelni azt az eszement fájdalmat, amelyet évente körülbelül kétmillió fiatal lánynak kell elszenvednie.Fájdalmas szövődményekkel jár!
További érdekességek:
http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=8776

Már olvastam a modellről és elkötelezettségéről,mégis megdöbbentett a könyv.
Miközben olvastam az agyamban egyfolytában kérdések cikáztak.
Legfőképpen az,hogy MIÉRT?
Vajon miért tehetik meg egyes emberek,hogy kislányokat,serdülő gyermekeket szexuálisan megcsonkíthatják egy vallás,nem leírt törvényei alapján?
Miért teszik ezt az emberek?Még csak benne sincs egy vallásban sem(pl a Koránban sincs ilyen kitétel),hogy a nőket csonkítsák meg.
Miért bújnak egy vallás mögé?
Miért teszi ezt egy apa a gyermekével,akit szeret.Márpedig ha létre hozta,szeretnie kell.
Miért várja el egy leendő férj,hogy felesége szenvedjen a csonkításkor,amikor együtt vannak,vagy amikor közös gyermeküket szüli meg?
Az anyák,nagymamák akik szintén átestek ezen,miért teszik meg saját,szeretett gyermekükkel?
Az orvosok miért segítenek ebben?
A kormány miért nézi ezt el és a vallási segítők is miért nézik ezt jó szemmel?

Megdöbbentett hogy Európában is van női körülmetélés,itt is megteszik az ilyen közösségek!
Megdöbbentett hogy az orvosok segítenek,vagy nem szólalnak fel ellene,nem ellenzik!
Magyarország csak 1993-ban csatlakozott ahhoz az állásfoglaláshoz, mely szerint a női nemi szervek megcsonkítása elítélendő cselekedet

Évente körülbelül 3 millió nő nemi szervét vágják le, nem egészségügyi probléma miatt.

Nem találtam adatot hogy Magyarországon hány kislányon végzik el ezt a szörnyű rítust illegálisan.
Infibuláció:A mohamedán területek kulturális (nem vallási) beavatkozása, amelynek során a serdülőkort még el nem ért lányok szeméremajkait, csiklóját levágják, majd a szüzesség megóvása érdekében a megtartott nagyajkakat összevarrják. Csak a havi menstruációs vérzésnek hagynak egy kis rést. Házasságkötéskor felvágják, hogy a férj számára elérhető lehessen a gyönyör.
A női körülmetélés lényege az, hogy a csikló- és a kisajkak mindkét oldalának megcsonkításával a szüzességet meghosszabbítják és az orgazmus-készséget jelentős mértékben csökkentik. A WHO négy osztályba sorolja az infibuláció módjait. Az első típus azt jelenti, hogy a csikló makkját vagy teljes egészét távolítják el. Kettes típus esetén a clitorist teljesen eltávolítják, emellett a kisajkakat teljesen vagy részlegesen metszik le. A harmadik típusban a külső szeméremajkak, csikló részleges vagy teljes eltávolítása mellett a hüvely bemenetet összevarrják, vagy a szeméremnyílást úgy lekeskenyítik, hogy csak a vizelet és a menstruációs vér tud kijutni egy kis nyíláson át. A negyedik, nem osztályozható módszer szerint a clitorist és a szeméremajkakat kegyetlen próbatételeknek (átszúrás, nyújtás, stb..) vetik alá, majd a csiklót leégetik a környező szövetekkel együtt. A műtétet legtöbbször a rangidős asszonyok végzik el úgy, hogy egyikük háttal a földön fekve átkulcsolja a szenvedőt, másik négy segítője pedig a fejet és a végtagokat rögzíti, a javasasszony pedig lemetszi. Nehéz elképzelni azt az eszement fájdalmat, amelyet évente körülbelül kétmillió fiatal lánynak kell elszenvednie.Fájdalmas szövődményekkel jár!
További érdekességek:
http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=8776

Partvonal kiadó:
http://partvonal.hu/

könyvtári
10/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék