2015. június 6., szombat

A szürke ötven árnyalata filmben és könyvben összehasonlítás





E. L. James: A szürke ötven árnyalata  elég vitatott. Sokan, sokfélét írtak róla. Nagyon megosztó sorozat.
Én is írtam a könyvekről postot, bár nem mostanában. Aztán ebből film készült, ami nem is oly rég jelent meg.
Persze nekem sem kellett több, meg kellett néznem.
A könyvek nálam a közepes szintet érik el. Jobb erotikus történet akadt már a kezemben ettől.
Bár jóval borzalmasabb is. 
A nyelvezete kicsit bugyuta, ismétlő.
Semmi extra. Kicsit túlértékelt és túlszidott. 
Bár a lányaimmal nem olvastatnám el legalább 20 évig még. 
És kicsit idegesít, hogy a mai fiataloknak ez lesz az etalon a párkapcsolatok terén.




A film számomra egyszer nézős, könnyen felejthető. 
A szereplőválogatás nagyon nem jött össze az én szememmel mérve. 
Teljesen más pasast képzeltem el Christian szerepére. 
Na és Ana karakterét játszó csajszival sem vagyok elégedett. Nem tudtam naiv, szerelmes lányként elképzelni.
A zenék teli találatok. 
A szexjelenetek kicsit szemérmesek, de ízlésesek.
Bár a szikra és az izgalom hiányzott.
Viszont néhol a könyv paródiájaként éltem meg.

De hát ez a jó. Mindenki máshogy éli meg a Szürke ötven árnyalata körül folyó hisztériát.
Ezen a ponton kíváncsi lettem, tőlem teljesen eltérő véleményekre is és pár molyt felkértem az eszmecserére.
Erősen Spoilert tartalmazhat!




Íme:


Szimirza elsőnek a sorozatot olvasta el, és szerette. Majd a filmet vette górcső alá.

Egy véletlen folyamán bukkantam rá a könyvekre, nem is tudtam, hogy miről szólnak. elolvastam a fülszöveget és megtetszett. Oly annyira, hogy az első könyvet alig tudtam letenni, mert kíváncsi voltam mi lesz, hogy alakul Ana és Christian története. A két főszereplőt nagyon hamar megkedveltem, habár mindkettőnek vannak kevésbé szimpatikus vonásaik is, például Ana naivitása és döntésképtelensége vagy Christian túlzott féltékenykedése és féltése. Kettejük közötti szenvedély, tapintható szexuális feszültség a teljes történetet egy más világba repíti, átformálja azt. 
Annak ellenére, hogy a trilógiában nagy hangsúly van fektetve a szexre, a dominanciára stb. , az alap történet is jó.Tetszettek benne a csavarok, például Christian múltjával kapcsolatban vagy éppen Ana elrablás, a Grey Enterprises elleni szabotázs. 
A könyvben a mellék szereplők sokkal jobban ki vannak dolgozva, sokkal karakteresebbek, mint a filmben, legalábbis ami az első részt illeti. 
A film nekem tetszett, igaz a szereplőválasztás kevésbé, de ez valahol érthető, mert szerintem mindenki kialakított egy kép a szereplőkről, a megjelenésükről, a viselkedésükről, mimikájukról és ezért nem biztos, hogy azt amit a színészek nyújtottak megegyezett az elvárásokkal. A film hangulatán nagyon sokat javít a zene, teljessé teszi a jeleneteket, intenzívebbé a pikánsabb részeket. 
Ha össze kell hasonlítanom a könyvet és filmet, akkor a könyvre szavaznék, mert részletesebb és sokkal nagyobb teret biztosít a saját fantáziámnak és elképzeléseimnek.




dik véleménye: Szürke ötven árnyalata könyv kontra film



Le szeretném szögezni, hogy nem vagyok rajongója ennek a műfajnak. Nem is akartam elolvasni a könyvet, csak az egyik kurzusomon jött elő a könyv, csak úgy beszédtémának. Akkori egyik évfolyamtársam akkor ezt a könyvet választotta a népszerű irodalom kurzus zárásának és a közelgő záróvizsgázna egyik tételének. A tanárunk nagyon le akarta beszélni erről őt. Na szóval így kerültem közelebbi kapcsolatba a könyvvel.
Könyvtárból kikölcsönöztem és azzal a lendülettel egy nap alatt el is olvastam és akkor még tetszett is, volt benne pár számomra fölösleges rész, ami idegesített, de nem számít, biztos kellett bele a hatásfokozás kedvéért. pl. Ana folyamatosan harapdálja a szája szélét az ugyan olyan csúnya szokás, mint a köröm rágás. Ez a se veled, se nélküled történet is agyamra ment a történet során (igaz nem pont az első könyvnél).
Tipikus Hamupipőke a 21. században a történet. Aranyos, és szívhez szóló egyben, némi nagyon pikáns elemekkel fűszerezve, de mondjuk a mai „siker könyvek”-nek ez az elen adja meg az alapját, sajnos más nem hajlandóak olvasni az emberek, ez az a téma, ami egy vagy két este alatt a végére lehet érni, nem kell elgondolkodni a mögöttes tartalmakról. DE LEGALÁBB OLVASÁSÁRA BIRTA AZ EMBEREKET! Ez a pozitív a könyv javára :D
Áttérek pár mondat erejéig a filmre, ami a könyv alapján készült. Vártam nagyon, minden előzetest megnéztem. Végére akkorát csalódtam, hogy mai napig nem tértem magamhoz. Férfi főszereplő nem szexi, csúnya (lehet csak az én véleményem) A nőivel nem volt különösebb problémám, csak hogy ennyire nem volt behódolt a könyv alapján Ana. Itt meg egy önállógondolattal nem rendelkező karaktert kaptunk.
Vászonra nem lehet vinni a könyvet egy az egyben, de ennél sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni, mert az alapanyag (könyv) nem volt ennyire pocsék, mint a film.




Mátyás_Varga rövid értékelése következik egy férfi szemszögéből, nyersen, szókimondón..




Nem vártam sokat a filmtől, mivel a nézettségi adatok szerint hihetetlen mennyiségű nézőt vonzott, sejtettem, hogy egy középszerű filmmel lesz dolgom. 
Tévedtem! A film életem második legrosszabb filmje volt. 
Az egész a mai fiatal nőket állítja a cselekmény középpontjába. Vágynak az elérhetetlenre, a pénzre a csillogásra. A hülye picsák. Már elnézést. Teljesen belehabarodik Greybe. A probléma ott kezdődik, hogy amikor meglátja a „játszószobát” nem fut el. 
Márpedig egy egészséges nő lóhalálában futott volna ki a világból. De ezt csak lehet én gondolom így. 
Ő azonban mégis marad. Miért? 
Mert hát Grey oooooolyan gazdag és csak néha megpaskolja a popsim. Maga a téma okés is lett volna. De a pajzán utalások és az „én nem dugok, hanem baszok” mondat nálam kiverte a biztosítékot. Na meg a fanszőrzet. Nőn egy pornófilmben ekkora őserdő. Tudom ez is csak saját vélemény, de akkor is durva. A film végén volt egy párbeszéd, ami tényleg jó volt. 
De sajnos már nem emlékszek rá. És nincs az az Isten, hogy csak azért a pár mondatért végigszenvedjem a filmet. Én összességében 2 pontot adtam rá. 
A legjobban az a tény kavart fel, hogy nők milliói igyekszenek megoldani azt, hogy a férfiakkal egy szinten kezeljék őket. Erre egy ilyen filmre, ahol a szó szoros értelmében egy játékszer a női főszereplő, meg rohannak. Az, hogy az írónő ebből gazdagszik meg pedig undorító. Tűzre vele!
http://akritizator.blog.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék