2015. október 1., csütörtök

Mikor olvassunk?




A "Lopott órák, lopott percek" című postom folytatása következik, ahol adok pár tippet, honnan tudtok lopni perceket az olvasáshoz.
Tudom sokan úgy vannak vele, mint én, hogy nem szeretnek egy vagy két oldalt elfogyasztani csupán. De ha máshogy nem megy, akkor úgy, de olvassunk!
Remélem legalább egy, vagy két ötletem meg tudod fogadni. Vagy mind evidens lesz neked és újat nem mondok, csak használni nem használtad eddig.
Ha semmit sem segítettem, akkor sorry. Megpróbáltam azért.

A nap szalad és egy sort sem olvastál még, de szeretnél? Akkor szuszakolj egy kis plusz időt az olvasásra. Nem mindenkinek, és nem minden élethelyzetben tudod megfogadni azért...
Tudom, nem én találtam fel a spanyolviaszt sem! De hátha...
Nézzük a napi teendőket és a szerint bontsuk fel.

- Reggel felkelsz és nem sietsz suliba, dolgozni, a gyerekek nem nyaggatnak vagy éppen éhesek? Akkor nyugodtan, kényelmesen reggelizz meg és olvass pár oldalt.

- Kelj mindenkinél hamarabb egy fél órával és olvass!

- Utazol a munkába, suliba(és persze nem te vezetsz, bár utóbbira vannak kitalálva a hangoskönyvek), akkor bátran vedd elő a könyved/olvasód, míg oda nem érsz.

- Kicsi babád van, aki aludni, olvasni nem hagy sok időt?Erre is van ötletem. Szopizás közben is lehet, ha nem zavar és a babádat sem. Jó gyönyörködni benne és elszakadni tőle nehéz. De van, aki ilyenkor szívesen olvas.

- Ebédet főzöl? Készíts tepsiben elkészíthető bedobálós ételt és egy gyors levest, mely fölött nem kell órákat állni kevergetni, pucolni és hasonlók. Azért vigyázz, mert nem mindig veszélytelen-e művelet. A családod kiakadását eredményezheti(Már megint rakott krumpli van?) és konyhai katasztrófát is(égettem le borsófőzeléknek valót, mert túl jó volt a könyv...).

- Unod vagy nem szereted a mosogatást?Vegyél mosogatógépet/kérj férjedtől, családodtól. Helyette is olvashatsz! És különben is, sok vizet megtakaríthatsz ám vele:)

- Takarítani mindig kell! Sokszor használod a porszívót, seprűt és társait?Vegyél fel takarítónőt! Na jó, ez vicc volt csak. Itt is mehet a hangoskönyv, megszokod hamar.

- Az iskolai szünetekben unod magad? Jó, ha éled az életed is, barátkozol, sétálsz, szaladgálsz, kitombolod magad. De néha egy-egy szünetet elcsíphetsz az olvasásra. Ráadásul jó társalgási alap is. Hátha más kedvet kap az aktuális könyvedhez vagy éppen meg tudod valakivel beszélni az olvasottakat.

- Ebédidő otthon vagy máshol? Néha itt is el tudsz csípni pár percecskét egy könyv elővételéhez.

- Hivatalos ügyintézés vagy a váróban üldögélés, sorban állás? Siralmas és rendszerint hosszadalmas. Ahelyett hogy percenként az órádra pillantanál, olvass! Mondjuk ne feledkezz bele annyira, hogy lemaradj vagy elfelejtsenek.

- Este igyekezz hamar elkészülni a napi rutinnal és mikor elcsendesedett a lakás, akkor a Tv bámulása helyett olvass!
Bővül a szókincsed. Lemaradsz ugyan a hírekről, de legalább a vérnyomásod nem lesz az egekben. 
Nem fogod tudni, ki az újdonsült üdvöske, de holnapra úgy is elfelejtenék őt is. A könyv mondanivalója megmarad.
Nem fogod tudni, ki a legnagyobb celeb és mivel tűnt ki, de ő is eltűnik egyszer...
Nem fogod tudni, melyik főszereplő halt meg vagy házasodott/hazudott/szült meg. De egy olyan világ kárpótol érte, amiért érdemes elcserélni a két dolgot.

- Szeretsz korán ágyba kerülni, hogy frissen ébredj, kipihenten?
Szokták mondani, hogy "ki sokat alszik, keveset él"!
Helyette fél óra-óra olvasás kikapcsol, elvarázsol, megnyugtat!
Éjszaka forgolódsz, nem tudsz aludni, lesed az órád és számlálod a perceket, pörögnek a napi események az agyadban? Akkor inkább vegyél elő egy könyvet, míg el nem álmosodsz.

- Hétvége, buli, Fanta és nyár?
Nem kell mindig bulizni menni. Nem kell mindig hétfogásos vasárnapi ebéd. Kapcsolódj ki olvasással!
Nyaralásra is vihetsz könyvet magaddal. Aztán vagy elfoglalod magad a társasággal, a látnivalókkal, emlékgyűjtéssel vagy olvasol, ha ahhoz van kedved!
De legalább megadod az esélyt neki.

- Nincs is jobb nyáron a hűsben ülni és olvasni. 
Vagy télen egy jó meleg szobában, egy kényelmes fotelban olvasni.
Ősszel egy hangulatos parkban elővenni a könyved. Tavasszal pedig nem a szépséges, színes levelek között, hanem a finom, zsongó-bongó virágzás, szorgos méhecskék hangja mellett olvashatsz.



Munkahelyen, órán, a kisgyereked, babád, férjed, párod, szüleid, családod, barátok, sport helyett azért ne olvass! Van, ami fontosabb az olvasásnál is, és elsőbbséget élvez!
De ezt nem én írtam! latagadom, ha rákérdezel:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék