2013. július 13., szombat

Megan Crewe: elSZIGETelve






Ez a könyv a rejtélyes címével keltette fel a figyelmem, és persze a fülszövege is jól hangzott.
Így nekem el kellett olvasnom. Viszont már nem friss olvasás. már több mint egy hete ülök a bejegyzésen. Egyszerűen nincs kedvem írni, vagy valami közbejön mindig. Így már kicsit koptak az érzelmeim. De megpróbálok azért kisajtolni magamból valamit nektek.

Fülszöveg:
Egy kanadai szigeten él Kaelyn és családja. Az álmos hétköznapokból egy rejtélyes kór felbukkanása rázza fel a lakókat: egyre többen tüsszögnek, köhögnek és vakaróznak, majd furán kezdenek el viselkedni, majd belehalnak a fertőzésbe. 
A sziget hamarosan teljesen elszigetelődik: a kormány elrendeli a karantént, majd leáll a telefon- a kábeltelevízió és az internet szolgáltatás, aztán már áram sincs. Egyre több a halott, Kaelyn apja, a kutatóintézet munkatársa pedig nem találja meg az ellenszert a bajokra… 
Kaelyn naplót ír, amelyben megörökíti azt a kilátástalan harcot, amelyet nemcsak a sziget, hanem a föld élővilágának védelméért folytatnak, miközben ő maga is megfertőződik… 
Mi következik, ha pár fiatal áll egy halálos, gyógyíthatatlan vírussal szemben? Megküzdenek-e vele vagy hiába kockáztatják az életüket?


Mindig minden bajom van. Rengeteg apróság kiborít a napok folyamán. Aztán jön egy ilyen könyv, aminél rádöbbenek, hogy nekem nincs is túl nagy bajom, ehhez képest. Mert mi lenne, ha én kerülnék hasonló szituációba. Berezelnék, de biztos, hogy vigyáznék, hogy ne kapjam el. Mert itt egy hatalmas vírus a főszereplő, aki szedi áldozatait.
Egy hatalmas téma. Izgalmas vírus elszabadul a szigeten és a sziget karantén alá kerül. Az ott lakóknak maguknak kell megoldaniuk mindent. A kezdeti fejetlenség és káosz után éledezik némi remény. Ilyenkor az emberi természet rettentő sok buktatót rejt és itt  ki is bújt a szög a zsákból sokszor.
Borzalmas, hogy mikre nem vagyunk képesek a túlélésért. Vagy a hatalom megszerzéséért.
De mégis számomra nem volt elég sötét vagy drámai.
Ez mellett rettentő keveset tudunk meg magáról a vírusról, terjedéséről, amiért létrejött vagy akik létrehozták,  amit sajnáltam. Hiányzott a megszokott kutatónő vagy riporter, aki mindig a legjobb helyen kutakodik. Kiderít apró dolgokat.
Vágytam a főszereplő Kaelyn helyett, édesapja nyomába szegődni, hogy benne legyek a sűrűjébe.
Ehelyett egy tini gondolatait, első szerelmét, kaptam, némi jellemfejlődéssel körítve és az ő fájdalmát mérsékelten, tompán, elnyomva.


Napló jellegű, amit én kifejezetten kedvelek. De valahogy a főszereplő mégsem került a szívem csücskébe. Sokszor idegesített. Önző tyúk, főleg az elején. 
Nincs túlságosan kidolgozva, talán az zavart annyira benne még. Hiányoznak az igazi, hiteles érzelmei. Pedig a napló jelleg megadta neki ezt a lehetőséget és mégsem élt vele. Mindent csak tudomásul vesz, pedig összedől a világ körülötte. Néha kiszámítható. Néhol pedig rettentő naiv és olyan megmozdulásai vannak, hogy a falnak csaptam volna a fejét. Semmi elővigyázatosság, de még a felelős felnőtteknél sem. Ez kiborított!
A többi szereplő olyan közepes volt. Senki sem fogott meg igazán, de legalább nem idegesítettek, mint Kaelyn.
A romantikus szál eléggé eseménytelen. Nem is igazi szerelem. Pedig sok lehetőség volt benne. Mintha az író félt volna kibontani igazán. Nem ez volt a történet fő szála, de akkor minek is kellett bele?

Tudjátok mi a fura? Maga a világ szépen fel volt építve, de unos-untalan mindig bakikat kerestem és sajnos találtam. Nekem nagyon fontos a háttér, az összefüggések. Itt nagyon sok apróság nincs elrendezve.

Egy reménységem van a fura befejezés után.
Mégpedig Kaelyn tesója. Remélem, megmenti a második részt majd! 
Mert nem volt rossz könyv, de annyi kiaknázható dolog kimaradt és azok a fránya logikai bukfencek ne lettek volna még benne.







A könyvet köszönöm az Egmont kiadónak!

1. a történet: 5/4
2. a létrehozott világ: 5/3
3.  helyszín: 5/4
4. szereplők, karakterek megformázása, hitelességük: 5/3
5. kedvenc szereplő: -
6. akit a legjobban utáltam: -
7. érzelmek, érzések,romantika: 5/3.5
8.  erotika: -
9. dráma, drámaiság: 5/4
10. a könyv hangulata: 5 /4
11. legjobb jelenet: -
12. legrosszabb jelenet : -
13. a történet párbeszédei, tájleírás, metaforák, nyelvezete : 5/4
14. misztikum: -
15.  humor:5/4
16.  kedvenc idézet : -
18.  fülszöveg: 5/4
19. a borító: 5/4
20. összességében: 5/3.5

Egmont kiadó: http://www.egmont.hu
344 oldal
saját, recenzió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék