2012. szeptember 13., csütörtök

Peter Mayle: Még mindig Provance


Olvastam már az írótól, akkor magával ragadott.
Most sem volt ez másképpen.

Hogy miről szól a könyv?
Az égvilágon semmiről és mindenről.

A könyv inkább hangulatot, illatokat, ízeket közvetít.
Mesél és mesél.
Bele pillanthatunk a helyi gasztronómia  életébe, a piacok sokszínűségébe, a különös francia szokások és mentalitás összevisszaságába.
De hasznos tippeket kapunk az olívaolaj,a fekete paradicsom, a szarvasgomba felhasználásairól.
Dugóhúzó és kések, táj és ehető kertek elkészítéséig bámiről szó esik.
Mintha az író ülne egy asztalnál és mesélne nekünk .
Francia szavakkal és mondatokkal nyomatékosítaná mondanivalóját, amiből egy kukkot sem értünk.
szebbé, érdekesebbé teszi a könyvet, viszont a fordítás hiánya, akár egy függelékbe megnehezíti az olvasást.

Kapunk borválasztási , piacozási és étterem kalauzt is a könyvhöz.

Bár egyszer eljuthatnék arra a tájra.

"Milyen kár, hogy a fényképezőgép nem képes megörökíteni az illatokat, mert egy remek, forró nyári nap Haute Provence-ban minden ízében van olyan emlékezetes, mint a napfénybe olvadó levendula- és zsályamezők látványa. Szikkadt föld és szikla, a gyógyfüvek fanyarsága, a meleg szellő, a fűszeres forróság illata – a táj lepárolt esszenciája."

Tökéletes nyári olvasmány.
Gyorsan haladtam vele.
Ami a mellékhatása, hogy folyton éhes voltam tőle.
Szóval szigorúan csak teli pocakkal olvasandó!

A borítója is hangulatos, hűen tükrözi a belbecset.

történet::10/9
 helyszín:10/10
szereplők,karakterek megformázása,hitelességük:10/8
érzelmek,romantika:10/8
a könyv hangulata:10/9
a történet párbeszédei,tájleírás,metaforák,nyelvezete:10/8
a borító :10/9

Ulpius kiadó
256 oldal
saját
Fordította: juhász Viktor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék