2016. január 12., kedd

Alexandra W. Müller

      






Az év első interjúja egy nem éppen első könyves írójé, de azt hiszem érdemes őt bemutatnom nektek és a munkásságát. Ő pedig Alexandra W. Müller.







 Mióta foglalkoztat az írás és mi indított el e döcögős, ám szép elhivatottság felé?
Bár a gondolattal már régóta játszottam, gyakorlatban írni úgy kb. 5 éve kezdtem csak el. Be kell vallanom – anélkül, hogy túlzottan szirupos akarnék lenni – hogy a 7 év után c. regényem alapötlete egy álomból született. Intenzív álmodó vagyok és ez a sztori egyszerűen megbabonázott, nem hagyott nyugodni. Egészen addig, míg meg nem adtam magam, laptopot fogtam és az alapötlet köré elkezdtem felépíteni a teljes történetet. Abba sem tudtam hagyni 700 oldalig. Heuréka élmény volt megtapasztalni, mekkora gigantikus örömet okoz ez a tevékenység.

  Magán életedben, az íráson kívül mivel foglalkozol?
Inkognitóban két kisgyereket, egy férjet plusz háztartást boldogítok és e tevékenység mellett az írás hasznos módon tartja életben az agysejtjeimet.   

  Van olyan könyv, ami inspirált a történeteidben vagy az írás elkezdésében?
Tinédzserként megszállott módon olvastam Alexandre Dumas kalandregényeit és imádtam Victor Hugo romantikus hőskölteményeit. Hogy most is ez inspirálna amikor saját könyvet írok, azt nem állítanám, de az olvasás szeretetét bizonyosan belém ültette. Az utóbbi időben – már csak az okulás és összehasonlításképpen is – valóban több romantikus témájú könyvet olvasok.

  Fontosak a visszajelzések egy-egy könyved után? Mi az, amit megfogadtál vagy éppen ellenkezőleg?
Mint minden alkotó, aki valamilyen munkát ad ki a kezéből, én is arra vágyom, hogy az emberek szeressék a könyveimet. A negatív kritikák – különösen a kezdetekben, amikor az ember még nincs hozzászokva az ilyesmihez – kétségtelenül nagyon meg tudják bántani az írót. Egy-egy rosszindulatú, pocskondiázó vélemény szíven szúrás egy szerzőnek. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy bőven van még mit tanulnom a könyvírásról. Remélem, hogy minden egyes új regényemmel előre haladok a fejlődés útján. Azt se felejtsük el azonban, hogy a könyvkritika azért borzasztóan szubjektív dolog. Nem tetszhet minden mindenkinek. Aki például rajong az ízeltlábúak étkezési szokásait taglaló természetkönyvekért és zéró igénye van a szentimentális fikcióra, azt nehéz lesz boldoggá tenni a romantikus műfaj ajánlataival.

  Szerinted mire figyeljen oda egy író a legjobban?Kell az olvasók felé nyitni? Mennyit fogadjon el a kritikából? Mit tegyen a nagyon negatív, sértő kritizálásokkal?
Van hasznos, megfontolandó kritika is, amelyen érdemes elgondolkodni. Magam is beláttam például, hogy egy könyv kiadás előtti nyelvtani lektorálása nélkülözhetetlen. Nem szabad kihagyni még akkor sem, ha a magánkiadás összes költsége mind az írót magát terheli. Azonban azt is gondolom, hogy mindenkinek ragaszkodnia kellene a saját útjához, stílusához (ami aztán az évek folyamán úgyis alakul, változik velünk együtt).

  Szépek a megfogalmazásaid, a metaforáid. Ezt a rengeteg érzést, hangulatot magadból írod ki? Az éppen aktuális hangulatod tükrözi vagy fordítva, te hangolódsz rá az éppen épülő történetre?
A történeteimen keresztül egy egészen más ember válik belőlem. Legalábbis én így érzem. A hétköznapokban nem vagyok túl romantikus típus. Talán túlságosan is józan, két lábbal a földön járó, ellenőrző/vezető vagyok. Azt mondanám, talán jobban hasonlítok a könyveim férfi karaktereire, mint a nőiekre.  A szenvedélyes szerelmi történeteken keresztül egy olyan énem bontakozhat ki, amelynek egyébként a hétköznapokban nem sok teret engedek.

  Van olyan mozzanata a könyveidnek, ami valós, megtörtént dologra épít az életedből?
 A történeteimben számos alkalommal felhasználtam olyan részleteket, történéseket, amelyek vagy velem, vagy általam ismert emberekkel a valóságban megtörténtek. Ez vicces, mert ha egyszer olvassák a könyveimet, könnyen meglehet, hogy felismerik majd ezeket a kis epizódokat.  

  Mi a legnehezebb egy általad megteremtett, hosszabb lélegzetű történet megírásában?
Bevallom, az írás hihetetlen, másban eddig nem tapasztalt megelégedéssel és örömmel tölt el. Nem erőlködöm. Ha leülök a gép mellé és az ujjaimat a billentyűk fölé tartom... elkezdődik a varázslat. Vizuálisan megjelenik előttem a szituáció és a karaktereim. Az ötletek csak áradnak, a sztori egyre fejlődik és alakul.  Amire vigyáznom kell, az az, hogy ne komplikáljam túl a megfogalmazást. Rájöttem, hajlamos vagyok a körmondatokra, a túlírásra. Ezekre a dolgokra már tudatosan odafigyelek a mostani munkáimnál. A 7 év után c. sorozat négy évnyi munka eredménye volt. Rengeteget dolgoztam vele és időhiány miatt csak lassan haladtam. Második regényem, a Függőségben egy év alatt (!) készült el. Pedig ez sem egy rövid, egy délutános történet. 

 Min dolgozol most?
Jelenleg a 7 év után sorozat angol verziójának megjelentetésén dolgozom és ezzel egy időben belekezdtem a harmadik, nagy lélegzetvételű regényembe.  Ez is szerelmes lesz, tüzes és szenvedélyes, de ezúttal csepegtetek bele némi krimit és feszültséget is. A sztori váza már megvan a fejemben; ikerpár, szerelmi háromszög, asperger szindróma, borneói őserdő és a többi...

  Ki a példaképed?
Egyetlen személyt nem tudnék példaképemként megnevezni, de csodálok minden olyan embert, aki rendelkezik az elégedettség nemes és hasznos tulajdonságával. Ha valaki élethelyzettől, egészségi állapottól, vagyoni helyzettől függetlenül ki tudja jelenteni, hogy elégedett azzal, amije van, akkor szerintem már kiváló úton van a boldogság felé. Ha ugyan el nem érte máris! ;-)



                            Árnyak a múltból (7 év után 1.)

Hayden Ravensdale hiába sikeres, kőkemény üzletember, tulajdonosa egy nemzetközi kiadó vállalatnak, magánemberként tehetetlen, megszállott rabja egy fiatalkori lázas szerelemnek, amely tragikus és titokzatos módon ért véget. 7 év utáni véletlen viszontlátása Lanával, a gyötrelmes vonzódás és fájó kétségek, vak szerelem és bizonytalanság vad örvényébe taszítja mindkettőjüket. Döntést hozni, ha az ember szíve mást súg, mint a józan esze, és mikor a féltékenység zöld köde elhomályosítja a józan ítéletet, kegyetlenül nehéz. A napjaink modern miliőjében játszódó, a férfi és nő közötti örök konfliktust tárgyaló regény egy érzelmi hullámvasút, mely garantáltan izgató romantilkus mélységeken és magasságokon vezeti át az olvasót.

Most ingyenesen letölthető és elolvasható itt:
 https://itunes.apple.com/hu/book/7-ev-utan-i.-kotet/id9… 


 https://play.google.com/store/books/details/Alexandra_W… 

Az oldal, ahol további tudnivalókról olvashattok:
 https://www.facebook.com/7evutan 

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék