2015. december 15., kedd

Körmöndy Tímea Fabatkó




Nagy bajban vagyok a könyv értékelésével. 
Jó nagy katyvaszt írok nektek róla. Nem vagyok a toppon. beteg is vagyok, időm is kevés, az agyam is alig forog. Ráadásul erről a  könyvről nem könnyű írni. És az érzéseim is nagyon vegyesek vele kapcsolatban.

Olyan "adott is, meg nem is"!
Már eleve a korosztályi besorolással is eltépődök egy keveset. Kicsiknek túl horrorisztikus, felnőtteknek meg egyszerű talán, a tiniknek meg kevéssé szerelmes, öldöklős, akármilyen, ami a kedvencük éppen...
Talán 11-13 éves korosztálynak? De ebben sem vagyok biztos.
És ez csak az egyik dilemmám.
A történet látványosan kel életre. De néhol túl sok is, míg máskor meg eléggé kevés.
Érdekes mese lények, néha futurisztikusak, néhol pedig már sokszor elmeséltek. Hibiszkéről hallottatok már? Én még nem. Egy nagyon cuki elnevezés. 
Újszerű megközelítés a mese műfaján belül. Itt nem csak jók vannak és rosszak. Nem csak "megbántam és semmi bajom nem lesz, megbocsátanak". Sok lényről még abban sem vagyok biztos, hogy jó karakter-e. 
Viszont nekem hiányszik a szereplőkből valami. Csak elmeséltek. De nem tudtam azonosulni velük, megszeretni. Pedig kifejezik aktuális gondolataik, érzelmeik, nem mondanám, hogy nincsen mélységük. Talán nem elég árnyaltak. 
A tanulság is megvan nem egy ízben, mint a jó Magyar Népmesékben. Ez például kifejezetten tetszik.
A történet talán kicsit túlbonyolított egy gyermek számára, főleg kicsiknek. Felnőtteknek meg nincs benne kihívás, nagy fordulat.
A nyelvezete nincs túlbonyolítva, sem lebutítva. Kellemes. A szóhasználat néhol megmosolyogtató, érdekes, de igazán kedvelhető.


A borító és a grafika valami szörnyű. Már elnézést a készítőtől. Horrorisztikus a jó szó rá. Tim Burton és Dave McKean keverékének munkájához hasonlítanám, csak kevésbé profi(és őket sem kedvelem túlságosan).

Nem mondom, hogy nem szippantott be a történet. De néhol untam. Máskor pedig faltam az oldalakat. Kicsit kiegyensúlyozatlan. De igazán reményteli, hisz egyedi nézőpont, egyedi történések, egyedi lények és a nevek sem elcsépeltek. Szóval (ha boszi lennénk, most jósolnék) én nem írnám le az írónőt. Kapunk mi még tőle nagyon ütős könyveket is!
Pár apró javítgatás, kis tanulás még, hogy egyenletes szintet hozzon minden téren.

Így végig gondolva még mindig nem tudom eldönteni hogy tetszett igazán a könyv vagy csak egy kicsit, netán annyira azért nem. 
Könnyen nem feledhető, így egy nagyon erős közepesre értékelném mondjuk. 
Ha lenne tíz hibiszkém, akkor abból 6 hibiszkét érne.

Köszönöm a lehetőséget Tímeának.
Köszönöm, hogy rendelkezésemre bocsátotta a könyvet és kívánok sok jó könyvet még neki!

Fülszöveg:
„Figyelj világ!” kiáltja Fabatkó, a hibiszke manó ébredéskor, csigalovagláskor. „Figyelj, világ!” – kiáltja akkor is, mikor meg kell védenie – támadnak a paraziták – a Burok-ot, a mesevilágot és az emberi glóbuszt elválasztó meredek falat. És ugyanezt nyüszíti, „Figyelj, világ!”, amikor felveszi a harcot a gonosz barna koboldokkal.
Körmöndy Tímea kisregénye egy originális, technikásan vezetett cselekményű, igényes nyelvhasználatú irodalmi alkotás. A sztori követhető, a jellemek hitelesek. Toxin, a varázsló epigon, a méregkeverést, mint üzleti vállalkozást viszi bele a politikába. A nagyhatalmú kényúrt, Kadakot meggyőzi, hogy háború helyett egyszerűbb harcmodort válasszanak. Fertőzzék meg a szomszéd manó-ország lakóinak fő ételét, a sárga gombákat. Aki megeszi a méreggel permetezett ennivalót, átváltozik: jóravaló, becsületes személyiségből áruló, kegyetlen katonává válik, és azonnal hűségesküt tesz a mérgezőknek. A terv sikerül. Fabatkó, a hibiszke manó, fölfalja a preparált spórákat. Külseje is megváltozik, szőrős, sebhelyes gonosztevővé torzul. Saját népe ellen kezd háborút. De közbelépnek az erdőt vigyázó lények. Nem tűrik, hogy földi rosszakarók avatkozzanak be a szépen elrendezett világba. A mese földrészeket áthatolhatatlan Burok választja el a valóságos glóbusztól. A háttérben szerelmesek küzdenek boldogságukért, a telhetetlen Kadak kiárusítja saját lányát is. Varázsszőnyeg repíti a megmentőt portékának tekintett egykori menyasszonya felé.

Publio
234 oldal
recenzió, saját


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék