2015. november 1., vasárnap

Te túlélnéd?

Disztópiák, steampunk, horror, fantasy...
Érdekes, új világok és lények. 
Te túlélnéd, ha egyszer oda csöppennél?

Anitiger egy könyves karca ihletet meg. A Metro 2033 című könyves fejtegetésében írta, hogy ő bizony nem élné túl a történet világát. Nálam rögtön elindult a bogár, melyik világban bírnék életben maradni vajon?

Alapjáraton túlélő ösztöneim jól működnek. Ha azt mondják, ne menjek ki sötétbe, vagy azzal az idegennel ne álljak szóba, vagy attól a tárgytól félnem kell, akkor betartom. Tartom a tisztes távolságot az ijesztő, borzongós dolgoktól. A kicsit sem hihető történtek is gondolatot ébresztenek azért bennem. Az olyan emberek, akik kiismerhetetlenek, sötét az aurájuk, azokat kerülöm. A megérzéseimre szeretek hallgatni. 
Viszont nem túl jó a kondim. Futást nem vállalnám be. De ki tudja, mit hozna ki belőlem egy zombihorda mondjuk. 
Megemelni magam és felhúzni valamin? Hát az is felejtős. De talán mégis.
Közelharc, verekedés? Talán. 




Fegyverhasználat, kard, kés, íjpuska, vadászkés? Ajaj, még önmagamra is veszélyes vagyok ezekkel az eszközökkel...De ha muszáj, megtanulom valahogy. 
Úszni legalább tudok.
Csendben maradni huzamosabb ideig? Erősen kétséges.
Az erdőt járni, ott keresni az élelmet? Eléggé finnyás vagyok. De azt hiszem ha kellően éhes vagyok, bármit...csak ne tudjam mi az a bármi.
Ja, hogy magamnak fogjam meg? Akkor inkább a bogyók. Bár nem vagyok túl jó ehető és ehetetlen dolgokban. Viszont kellően élelmes vagyok, és tudom a könyvtárunkban hol található az ehető növények kalauza. 
Gyűjtögető vagyok-e itthon az élelmet illetően, ha beüt egy idegeninvázió vagy más? Nem igazán mondanám. De pár hétig kihúznánk azért.
Mennyire jó a szemem az élhető házak kiválasztásán? Majd kiderül. Már kinéztem, hová kéne menekülni esetleg...

És akkor nézzük a könyveket, amiknél kétséges, hogy élnék-e vagy halnék.
Nagy részt az idei év olvasottjait választottam és pár nagy kedvencet is.




Richelle Mead: Vérvonalak

Alkimisták, vámpírok tini kiadásban. Röviden ennyi.
Alkimista lennék és igyekeznék elkerülni a vámpírokat. Ez ugye nem opció. Tutira valami darázsfészekbe nyúlnék. Így a vámpír csapatot választom. De lenne egy szuper erős(helyes) testőröm is. Így tuti esélyes az életben maradás!
Státusz: Életben maradás

Andy Weir: A marsi

A Marson véletlenül felejtett krumplievő, jókedvű pacák esete.
Nem szeretem a krumplit, pláne évekig. Az első adandó alkalommal megmurdálnék, mivel nem értek a szereléshez. Ráadásul nem vagyok túl mázlista sem. Mondjuk nem lenne az az isten, hogy eleve elvinnének egy ilyen expedícióra. Nem is szeretnék.
Státusz: Esélytelen életben maradás

Anthony Ryan: A vér éneke(Hollóárnyék trilógia)

Hadurak, háborúk és férfi társadalom.
Nőként nem sok szerepem lenne benne. Talán ha én is kaphatnék egy kis különleges képességet, mint a vér éneke. Talán. Vagy férfi testben több szerencsém lenne.
Jó szerencsével valakinek a felesége lennék, aki egyszerű kisember és nem sok vizet zavar a nagyok csatájában.
Státusz: Kétesélyes

A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben(Holdárnyék sorozat)

Ódon iskola, köd, rock, fiatalok és rejtélyek.
Kihagynám a nyomozás részét és ha szerencsém lenne, akkor a családom is viszonylag normális lenne. A jó kis csapat pedig bevenne, még ha zenélni, énekelni nem is tudok. Az ő támogatásukkal tuti életben maradnék.
Státusz: Életben maradás


A. O. Esther: Gombnyomásra 

Vadon, fura, vad lények, aura nélküli élet-szemben álló felek az aurások, kik védett falak mögött élnek, de ott más romboló dolog akad. 
Szerencsésebb esetben a vadonban élnék, a védett Hobbs birtokon, mint Stella és egy tapodtat sem mozdulnék onnan, akárhogy is szeretné bárki. De ez nem ilyen egyszerű. Szeretném azt hinni, hogy lenne, aki megmentene, ha kell. A városon belül pedig valaki elkényeztetett kislánya lennék, távol minden veszélyforrástól, távol az igaz barátok lehetőségétől és az igazi valóságtól.
Státusz: Kétesélyes




Robert Kirkman – Tony Moore: The Walking Dead 1. – Holtidő

Világvége, zombik és zombik. Gonosz emberek. Élni és élni nem hagyni.
Tudok szaladni, bár nem sokáig. Ha kell, ilyeneket ölni is. az emberek már más tészta. Jó csapattal, mint itt, életben maradnék. remélem nem én lennék a leggyengébb láncszem.
De sokáig nem húznám, az tuti.
Státusz: Nagyon kétséges


Karen Thompson Walker: Csodák kora

Lelassult világ, elvesznek az órák és az elektromosság, telefon, közlekedés.
Ha szerencsém van, nem halok meg egy autószerencsétlenségben. nem hiányozna túlzottan az elektromosság, csak az esti olvasásánál és az olvasóm feltöltésénél.
Azt hiszem sokáig húznám. Készletezés élelemből és egyebekből, aztán jól bezárni a lakást hermetikusan. Se ki, se be!
Státusz:  Életben maradás

Stephen King: Álom doktor
Ragyogás újratöltve. Danny története folytatódik az álombeli förmedvényekkel és most élőben is ellensége akadt.
Ha Abra lennék, akkor talán tudnám kezelni a dolgokat.
Dannyhez hasonló képességet, köszönöm nem kérnék. Nem hiányzik mindenféle, már nem élő szervezet a szemem elé. Így is frászos vagyok.
Státusz: Életben maradás

Dan Wells: Ruins – Romok(Részlegesek)

Részlegesek( nem igazán ember) és emberek, egy vírus, egy lejárati idő és fura lények ádáz csatája. Halál mindenhol, és szinte mindenkire leselkedik. Túl sok a veszély.
Részlegesként bírnám az utolsó előtti nagy kihalásig tuti. Emberként talán lennék elég szerencsés és tökös, hogy meneküljek a csapattal. De nem biztos.
Státusz: Nagyon kétséges

Marissa Meyer: Cinder(Holdbéli krónikák)

Emberek, kiborgok, emberi kiborgok, halálos vírus és Holdlakók nem éppen szerencsés találkozása.  Ha szerencsém van, hamar leterítene a vírus emberként. Kiborgként szívesebben élném az életem, ami így talán elég hosszú lenne.
Státusz: Életben maradás




Rick Yancey: Az ötödik hullám
Az első hullám nyomán sötétség támadt. 
A második hullámot csak a szerencsések élték túl. 
A harmadikat pedig a szerencsétlenek. 
A negyedik után egyetlen szabály maradt: ne bízz senkiben!

Ha szerencsés vagyok, akkor kibírom az első négy hullámot és begyűjtenek, kiképeznek. Csak ne tudjam meg mire...
Terepre kiküldeni nem tudnánk, de valami benti munkára hasznosítható lennék egy darabig. nem hiszem, hogy kitalálnám a céljuk, bár gyanakodnék, hogy túl szép az igazsághoz a dolog. 
De alapvetően ha nem így lenne, az első szembejövő "ember" lelőne gondolom.

Folyt. köv egy másik bejegyzésben.



Te túlélnéd? Melyik könyves világot nem? És hol lenne esélyed?

4 megjegyzés:

  1. hát nálam a Ruins nagyon kétesélyes :) szerintem kivégeztek volna lázításért, mert a Remény törvényt tuti nem vette volna be a gyomrom.
    A csodák korában szerintem mindenki meghal, lehet, hogy én inkább a gyors halálra szavaznék, mint hogy küzdjek a reménytelenségért.

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    Walking Dead
    Most így a székbemből kényelmesen kifelé bámulva azt mondom, hogy ki ne élné túl, de tudjuk, hogy ez közel sem ilyen egyszerű. Nekem jó a kondim, mert sportolok, vékony és alacsony vagyok, ami sok esetben segíthet, ráadásul jól lövök puskával. Ami az evést illeti, nem vagyok válogatós, de lehet nehéz lenne csúszómászókat enni. Ha viszont egy jó csapathoz tartozom, akkor az nagyban megnöveli a túlélés esélyeit: ha utasítanak vészhelyzetben, akkor monthatni minden gördülékenyen menne, viszont ha teljesen magamra lennék utalva, lehet hoznék rossz döntést.

    Partials
    Kétesélyes a dolog, mert mondhatjuk háborús időszak van a részlegesek és emberek között, ami egy kicsit más túlélős szemszöget jelent. Ilyen esetben szerintem a katonai kiképzéssel rendelkezőknek, vagy olyanoknak, akik hasonló környezetből valók lenne a legnagyobb esélye. Nekem nincs, ezért nagyon kevés esélyekkel indulnék.

    Tetszik a bejegyzés! :)
    Üdv, Brukú

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi..)
      Székből, kényelmesen találgatunk, hogy túlélnénk-e. Reméljük szükségünk nem lesz rá azért sosem.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék