2011. szeptember 6., kedd

Theresa Révay:A muranói üvegműves lánya


Theresa Révay:A muranói üvegműves lánya


Már régóta adós vagyok ezzel a bejegyzéssel.
A napokban sok gyerekneveléssel,szüléssel kapcsolatos könyvet olvastam,így mindig toltam ezt a bejegyzést.

A könyv tetszett.Jó az alap történet.
Főként három szálra tagolódik az üvegkészítésre,a háború utáni időkre és a szerelmekre.

A szerelemi,emberi kapcsolatok,csalódások nem vonzottak különösebben.
Furcsa kapcsolatokat ábrázol az írónő,nem a szokványos szerelmeket.De nem ez a könyv fő vonzereje!

A háború utáni nehéz,zavaros időket ábrázolja a leghűbben és legérdekfeszítőbben.
A mérhetetlen kilátástalanságot,szenvedést,félelemeket,amit mindkét fél érez,bármely oldalán is álljon a háborúnak.Ahogy emberéleteket tesz tönkre véglegesen vagy egy időre.

Az üvegfúvórész is nagyon érdekes.Néhol viszont jó lenne több magyarázat.Annyira szépen érzékeltetei egy-egy munka nehézségét,szépségét hogy magunk előtt látjuk gyakran.Viszont laikusként néha nehéz követni.

Ami nem tetszett az az volt,hogy az írónő mindhárom részt mesterien akarta megírni,de ez lehetetlen.Inkább egy vonalat választott volna és azt helyezte volna előtérbe a többivel szembe.

Voltak részek amiket helytelenítően olvastam,az én értékrendembe nem fértek bele,viszont a könyvbe passzoltak és érthetőek voltak,nem zavartak.

Kedvenc szereplőm Hanna volt.Sok szenvedésen megy keresztül,nehezen él meg dolgokat,de a végére kibontakozik a személyisége,kibújik gubójából mint egy lepke.

Viszont Líviát sokszor nem értettem.Egyedül a mestersége utáni vágyát értettem meg,hiszen egy művészt nem lehet leláncolni,mert elveszik a lelke egy nagy darabkáját.Viszont az emberi kapcsolatai bonyolultak,amiket magának nehezít meg.

Több szereplős történet,de végül minden ember sorsa összefonódik az üveggyártásnak és a háborúnak köszönhetően.A könyv befejezése nagyon tetszett,nem hagyott szemernyi kétséges,kérdést sem maga után.

A könyv borítója gyönyörűséges ,pont illik a könyvhöz.

Viszont a fülszöveg nem adja jól vissza a történetet.Sőt!

A történetről:
A második világháború gazdaságilag a tönk szélére sodorta a több évszázados múlttal rendelkező patinás muranói üvegfújó-műhelyeket. A Grandi-ház örököse, a gyönyörű és tehetséges Livia hadviselt és kiábrándult bátyjával küzd a cég irányításáért. A fiatal lány a háború utáni német megszállásból épp csak kilábaló Metzbe szökik, hogy férjhez menjen szeretőjéhez, Francois Nagelhez, aki egy francia üveggyár tulajdonosa. Az egykori ellenálló Nagel család nem nézi jó szemmel a velencei lányt, aki le sem tudná tagadni, mennyire hiányzik neki a fény és az árnyak városa. Európa egy másik szegletében, az üveggravírozó családból származó szudétanémet Hanna Wolfnak el kell hagynia Csehországot. Egy bajorországi internálótáborban kezd új életet kislányával, az erőszakból fogant Ingével, miközben várva várja a kurszki csata után eltűnt bátyját, Európa egyik legtehetségesebb üveggravírozóját, Andreast. A második világháború sérelmei és fájdalmai, a bűntudat és a büszkeség mély árkokat ástak a három üvegműves család tagjainak lelkébe. Sorsukat mégis összeköti ez az áttetsző és csillogó anyag, ősi titkok hordozója, mely bűvöletbe ejti az embereket. Vajon hogyan áll helyt Livia és Hanna anyaként, nőként és üvegmesterként ebben a férfiak uralta kegyetlen világban?



A könyvet köszönöm az Athenaeum kiadónak!

Athenaeum kiadó:
http://kiadok.lira.hu/kiado/athenaeum/
saját,recenziós
10/8
463 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék