2016. április 8., péntek

S. J. Watson A másik én





És megint ezt csinálom. Végig rágtam magam a könyvön, de ezernyi másról írnék, más dolgok járnak a fejemben. Számolatlanul mennek a napok anélkül, hogy hozzá kezdenék. Aztán nagy nehezen nekiállok az értékelésnek és nem tudok gátat szabni a fejemből kiáramló gondolatoknak, jönnek csőstül és mindenféle rendszert nélkülözve. Kellene már egy rendszer, ami szerint írom az értékelésem, mert követhető, de kusza az egész. Ebből mondjuk látszik, hogy nem tervezem meg előre, szívből jön a dolog és érzelmekből. Nem másolom, nem más gondolatait közvetítem. De esküszöm, dolgozom rajta, hogy legyen egyfajta keret, ha már a stílusom megtaláltam és talán a helyesírásom, központozást is, van esély, hogy a rendszer is megérkezzen!

A borító eléggé bizarr. De ezért is figyeltem fel a könyvre.
A fülszöveg is impozáns. A vastagsága kissé eltántorító. A témaválasztás pedig nem éppen a könnyed, tavaszi olvasmányok listáját gazdagítja. De hát kellett egy magvas olvasnivaló is!

Először azt hittem velem van a baj, hogy nem érint meg a történet és a főszereplő. Majd a könyvet okoltam. Talán nincs olyan jól megírva.
Végül megtört a jég és elkezdett beindulni a cselekmény és az érzelmi reakcióim is. 
A végén pedig totális döbbenet, meglepődés. 
Utólag visszagondolva szépen felépített rendszer szerint van megírva. Lassan adagolja az infókat, éppen hogy csak csepegteti a feszültséget. A szereplőket is lassan kedveljük/utáljuk meg. Van egyfajta íve. 

Jól álcázza magát a könyv. Könnyeden kezd, azt gondolnánk, itt nem lesz semmi mondanivaló, semmi csavar és semmi feszültségkeltő dolog, nem kapunk érzelmeket a nyakunkba és értékelhető szereplőket sem. Csak csendben csordogál és könnyen felejthető lesz.
Aztán mégis előugrik minden, mint a nyúl a cilinderből, hogy TADAMMM, itt vagyok!

Az elején semmilyen szereplőkbe életet lehel a történet. Ahogy haladunk előre, úgy változnak és változnak. Egyre jobban kezdett érdekelni, mi lesz a sorsuk, és ragadott magával a könyv. 
Julia egy átlagos háziasszony, átlagos, megszürkült házassággal, egy gyermekkel. Akár te is lehetnél vagy a szomszédasszonyod!
Majd az átlagos életet kizökkenti egy gyilkosság és főhősünk nem középszerű reagálása erre. Nekem kissé fura volt, ahogy Julia rendezi és dolgozza fel a tragédiát. Kevésbé életszerű, ám felettébb izgalmasabb, mint a normális megoldás. Na de manapság mi a normális?
Abba a csapdába estem hogy néhol sajnáltam, néhol megértettem, de azért el is ítéltem párszor. Ő akár én is lehetnék. Eljátszottam a gondolattal, én mit tennék máshogy, mit éreznék, cselekednék az ő helyében. 
Férje olyan megfoghatatlan, sötét folt volt. Nem tudtam sem megkedvelni, sem megutálni. De így nyitott voltam a gyanúsítgatására is és Julia tetteit könnyebben mentettem fel. Talán ez is volt a koncepció.
A fiúk, aki az elején felületes szereplőnek tűnt, szintén nem hagyott mély nyomokat bennem. Olyannyira, hogy még a nevét sem tudnám megmondani, ha nem keresném most vissza. Igazi kamasz létére viszont nagyon felhúzott több húzásával is! Előre rettegek, hogy a lánykáim is ilyenek lesznek. De van még 10 évem legalább rá, hogy hozzászokjak a gondolathoz és edződjek.
Barátnők is annyira mellékszereplők és szürkék voltak, hogy fel sem figyeltem egyikükre sem.
De hohó, van itt még egy szereplő, akit nem mutatnék be részletesen. 
Annyit árulnék csak el róla, hogy ő okozott pár kellemes és felettébb kellemetlen érzést is. Többször is megingatott hitemben. Rengeteg érzelmet váltott ki belőlem...
Szerintem ő viszi el a könyv színe-javát!

Izgalmas témákat feszeget a könyv. 
Csak címszavakban pár: 
droghasználat és a következményei
alkoholizmus és függőség
gyermeknevelés nehézségei, buktatói
erotika, a gyönyör és erőszak vékony határmezsgyéje
gyilkosság, a körülmények létrejötte, a következményei és amit hagy maga után
internetes ismerkedés és annak rejtelmei, buktatói, veszélyei
megtévesztés, csalás, becsapás, titkok rejtegetése, hazugság és másokra gyakorolt hatásai
házasság, annak csődje, nehézségei, hullámvölgyei
megcsalás és következményei, érzelmek, a hozadékai
barátság és az meddig terjedhet

Sok csavart tartalmaz. 
Nyomozhatunk, találgathatunk, agyalhatunk a történéseken, ami jó egy kriminél! 
Nem mondom, hogy mind kitalálhatatlan, de azért több maradt a végkifejletig talányban, mint gondoltam volna. Okozott meglepetéseket. 

A nyelvezet, a leírás módja, a hangulatkeltés, feszültség fokozás, az érzelmek ábrázolása több volt, mint okés. Élvezhető. Elmerülhetünk benne. Néhol túl sok volt számomra, de másnak szerintem pont megfelelő arányú lesz. 
Az én azt a tanulságot szűrtem ki belőle, hogy "Vigyázz, mit teszel fel az internetre önmagadról, mert könnyen bajba sodorhat!" továbbá "Nem biztos, hogy valakit tényleg elég jól ismersz, könnyen megtéveszthet, becsaphat. És egy döntéseddel az egész élet felépített dolgait romba döntheted egycsapásra, ha úgy adódik.
Elgondolkodtató könyv.

Az író pedig zseniálisan megvezetett, az apró morzsáiból nem tudtam kirakni a képet, pedig ő mindent megtett érte, hogy kideríthessem. Egyszerűen nem ment. Pedig így utólag visszagondolva az elejtett utalásokból, egyértelműnek kellett volna lennie.
Az első olvasott könyvem az írótól, így felveszem a listámra mindenképpen a nevét, hogy ne feledjem!

Ha izgalomra vágysz, ha megfagyasztanád a vért az ereidben, ha egy nem hétköznapi életútról olvasnál, ha szeretsz nyomozni, ha társkeresőzől vagy szívesen használod az internet adta lehetőségeket, facebookozol vagy más hasonló oldalakat látogatsz és használsz szívesen, akkor ez a te olvasmányod!

A könyvet köszönöm az Athenaeum kiadónak!

Fülszöveg:
Végzetes vonzerő… online.
Milyen mélyen ismerhetsz meg egy másik embert? Meddig mennél el azért, hogy kiderítsd az igazságot valakiről, akit szeretsz?
Amikor Julia, a harmincas éveiben járó, látszólag átlagos életet élő brit családanya megtudja, hogy húga brutális gyilkosság áldozata lett, nincs nyugodalma, amíg meg nem leli a gyilkost. A kutatás azonban hamarosan saját, bűnös érzéki vágyainak felfedezésébe csap át. Miután megismerkedik egy veszedelmes idegen férfival az interneten, elveszíti önmagát… az uralmat a tettei felett… és talán mindent. Rendületlen válaszkeresésével pedig veszélybe sodorja a házasságát, a családját, sőt, az életét is.
A világsikerű Amnézia (korábbi címén Mielőtt elalszom) szerzőjének pattanásig feszült hangulatú, lélegzetelállító fordulatokkal teli új pszichológiai thrillere az online chatszobák és a cyberszex sötét útvesztőjébe vezeti az olvasót, ahonnan nincs kiút.
Idézet:
Végül is mindnyájan erre törekszünk így vagy úgy. Hogy a legmegnyerőbb arcunkat mutassuk másoknak, és elleplezzük az igazi énünket, a lélek sötét bugyrait.

568 oldal
FordítottaGellért Marcell

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék