2012. október 13., szombat

Rukkola te csodás! 

 

 Már bizonyára sokakhoz eljutott a Rukkola.

Ezért gondoltam, hogy kíváncsiak lennétek a működtető csapatra és hogy hogyan jött létre. Így meginterjúvoltam őket egy picit.

- Kinek a fejéből pattant ki a rukkola ötlete? Mi alapján vagy milyen minta alapján?

2008-ban született az ötlet, amikor Cziczlavicz Péter és Kovács Adrián között Péter blogjának segítségével történt egy könyvcsere, amit ők rögtön tovább is gondoltak és lefektették az oldal ötletének alapjait. Ezt vettük elő 2012-ben, amikor megkerestek, hogy csatlakozzak hozzájuk és valósítsuk meg az ötletet.

- Hogy kezdtetek neki a megvalósításnak?

Az ország három pontján lakunk, így skype konferenciák tömkelege áll az oldal létrehozása mögött. Minden héten egyszer legalább beszéltünk skype-on hosszú órákig, ahol elterveztünk mindent lépésről-lépésre, megnéztük hogy halad a fejlesztés és mit szeretnénk még hozzátenni. Eközben pedig minden nap óráról órára írásban kommunikáltunk és beszéltük át a következő lépéseket.

- Mennyi munkátok fekszik benne?

Rengeteg. Fél év volt az a munka, amíg el tudtuk indítani az oldalt, az ötletelés, tervezés, fejlesztés rész. Azóta pedig csak egyre sokasodik a munka vele, de kitartunk:)

- Vannak önkéntes segítőitek is?

Jelenleg 20 önkéntes szerkesztőnk van, akik rengeteget segítenek a helpdesk frontján, illetve a facebook kommunikációban is sokszor.

- Gondolom szerettek olvasni, melyik a kedvenc könyvetek? Kedvenc írótok?

zafi: nekem a Galaxis ÚtikalauzStopposoknak a kedvenc könyvem, Douglas Adamstől, ezt a könyvet bárhol és bármikor tudom olvasni.
 Illetve még ebbe a kategóriába esik a Jean-Paul Sartre: Drámák is. De kedvencet választani igazából nehéz ügy, mert adott életkorban, hangulatban, helyzetben mindig más a kedvenc.

csikszem: Hunter S. Thompson könyveiért rajongok, ő írta a kedvencemet is, a Félelem és reszketés Las Vegasban címűt. Állítólag ez volt az első könyv a rukkolán, de én nem emlékszem, hogy rukkoltam volna. :)

tapir: Nem tudnék kiemelni egyet se, több könyv is megfogott az életem folyamán, amik most már semmit nem jelentenek, ahogy változom mindig más kedvenceim vannak. Siheder koromban abszolút Rejtő fan voltam, mindent elolvastam, a Piszkos Fredet legalább hétszer. 
Amit kiemelnék az Dan Millman: A békés harcos útja, ami végül is elindított a filózofiai indíttatású könyvek felé, az elmúlt 10 évben nem is olvastam nagyon más témában. Ami érdekes, hogy pár éve újra elolvastam és felfedeztem benne olyan üzeneteket, amik az első olvasáskor egyáltalán nem jutottak el hozzám, és a későbbi könyvekben fokozatosan bontakozott ki előttem, mígnem szembesültem vele, hogy ez bizony azokban is benne volt. Ez újabb bizonyítéka annak hogy változunk azért, még ha ez kívülről sokszor annyira nem is látszik :)

- Milyen műfajokat szerettek?

zafi: szépirodalom, drámák, ponyva, sci-fi, tulajdonképpen bármi jöhet, amit épp megkívánok.

csikszem: Én sem vagyok túl válogatós. Szeretem, ha történik valami a könyvben, ezért legtöbbször zombisat választok, vagy olyat, amiben bűnözők vannak.

tapir:Minden aminek van valamilyen filozófiai üzenete, lehet az regény vagy önismereti könyv.

- Mennyi könyvetek lapul a polcotok mélyén?

zafi: sosem számoltam még meg, a nappalim fala körbe plafonig tele van könyvekkel, több mint ezer példány lapul ott, de egy nagytakarításkor majd leltárba veszem mindet egyszer csak:)

csikszem: Sok-sok, szépen lezárt üveges szekrényekben, köszönhetően a feleségem könyvszeretetének és precizitásának.

tapir: Még mindig túl sok, de rukkolom majd, hogy fogyjanak :)

- Van olyan könyv, amire nagyon vágytok és nem tudtátok eddig megszerezni?

zafi: fogós kérdés, egy könyvet nem tudok mondani, nagyon szeretem a régi kiadásokat, sorozatokat.

csikszem: Nem tudok ilyet mondani.

tapir: Nem nagyon, ami nagyon érdekel arra áldozok, ha meg nem annyira, akkor úgyis eljut hozzám valahogy, ha nagyon akar :)

- Melyik könyveket ajánlanátok szívesen, ami nem kiemelt könyv és van belőle bőven elérhető, miért?

zafi: bőven nincs belőle, de van pár elérhető példány és zseniális könyv I:B: SInger: Szégyenfolt című könyve. Nem könnyű olvasmány, nem is vidám, ám a történet izgalmas és pont annyira lélektani, amitől elgondolkodsz saját magadon.

csikszem: Bogáti Pétertől Az utolsóembert. Szeretem a posztapokaliptikus témájú könyveket és ez egy olyan darab, ami annak ellenére is izgalmas, hogy nincsenek benne mutánsok.

tapir: A legtöbbért sorban állnak amit ajánlanék, ezért visszatérek a gyökerekhez és gyermekkorom kedvenceiből válogatok:
- Rejtő humora áll a legközelebb hozzám a mai napig, szerintem kötelező olvasmány :)
-Ezüst tó kincse .  Majdnem 40 példány van ebből, és szerintem Karl May legjobb regénye.
Nemerétől amit tudtam mindent elolvastam, tőle a Klausztropolisz-t ajánlanám, mert ez ugrott be tőle elsőnek :)
És ha más sci-fi, akkor a leginkább ezoterikus könyveiről ismert Szepes Máriától ajánlanék a_tibeti_orgona -t, amiben persze vannak rejtett társadalom kritika és ezoterikus utalások is, már amennyire akkoriban lehetett ugye:)

- Saját könyvet töltöttetek ti is fel?

Mi az hogy! A mi hármunk hatvan példányával indult a Rukkola és azóta is rukkolázunk ugyanúgy, mint a többi felhasználónk.

- A rukkolázás és az olvasás mellett jut időtök hobbira ? Mi az?

zafi: Idő nem nagyon jut, de azért kerítek a horgolásra heti egyszer legalább alkalmat.

csikszem: Nem, ez most nem a hobbik kiteljesedésének az időszaka. De ha közhelyes akarnék lenni, akkor mondhatnám azt is, hogy a rukkola a hobbim, mert nagyon szeretek a fejlesztésével foglalkozni.

tapir: A fotózás ami már régóta érdekel, legjobban a természetben egyedül bóklászva tud kikapcsolni. Mára már eljutottam odáig, hogy annyira a technikai része nem is érdekel, csak az hogy megörökítsek valamit, visszaadni a hangulatot amit éppen ott érzek. Valamint az elmúlt években a mixeléssel kezdtem el foglalkozni ami gyerekkori álmom volt de mindig elnyomtam magamban :) bár mióta a rukkola van még a mixert se vettem elő, de ami késik nem múlik.

- Férj/feleség/barát/barátnő mit szól a rukkolához?

zafi: Férj támogat benne, a gyermekeim pedig már happoltak is maguknak mesekönyveket, néha leadják a rendelést nálam, hogy mit szeretnének legközelebb esti mese gyanánt hallgatni.

csikszem: Feleségem támogat, ötletel, elismer.

tapir: Van a családban már olyan, aki használja is.

- Hogyan tudjátok össze egyeztetni a sok munkát, a rukkolát és a családot? Melyikőtöknek van gyereke és mekkora?

zafi: Két kislányom van, Borcsa 8 éves, Dorka pedig 6 éves. Összeegyeztetni pedig muszáj, leginkább akkor foglalkozom a Rukkolával, amikor ők már alszanak.

csikszem: Egy kislányunk van, Zoé, januárban lesz 6. Nehezen megy az egyeztetés, mert nagyon sokat ülök a számítógép előtt. Tudatosan kell kiszakítani magamat, hogy minden nap számára is értékelhető időt töltsünk el együtt.

tapir: Egy fiam van, aki Kristóf és 7 éves és már bejelöltetett jó néhány könyvet happolásra.

- Van olyan nonprofit szervezet, aki segít nektek? Gondolom ez nem kevés összegbe is került, mire létrehoztátok. Esetleg a kedves rukkolázók mivel tudnának nektek segíteni, mivel tudnák megköszönni a  sok munkát és e nagyszerű ötletet?

Saját zsebből hoztuk össze és finanszírozzuk még most is az oldallal kapcsolatos kiadásokat, de örömmel vennénk természetesen, ha valaki anyagilag támogatná a Rukkolát. A rukkolázók abban tudnak segíteni egyelőre, hogy türelemmel várják ki a fejlesztéseket és a helpdesk válaszokat, illetve abban is, hogy egymás közt becsületes rukkolázók maradnak és aktívan részt vesznek a közösségi életben:)

- Mivel buzdítanátok az embereket az olvasásra, a könyvek szeretetére és természetesen a rukkolára?

Talán olyan nagyon buzdítani sem kell őket, hiszen ahogy a Rukkola példája is mutatja, rengetegen szeretnek még mindig olvasni. Az olvasás varázsa, egy még nem olvasott könyvből elénk táruló új világ, új látásmód pedig elég buzdítás az embereknek. A Rukkola ezt segíti, hogy mindenki hozzájusson az áhított könyveihez, hogy minél több világba merülhessen el nyakig.

- Szerintetek hogyan lehetne a pici gyerekekkel megkedveltetni az olvasást minél hamarabb? Kötelező olvasmány egy muszáj könyv, vagy volt olyan amit nagyon szerettetek?

A gyerekekkel az esti meséken keresztül lehet elkezdeni az olvasásra nevelést, minden nap, egész kicsi kortól olvasni kell nekik a szebbnél szebb meséket. Illetve mivel a szülőket másolják, így az sem elhanyagolható, hogy mennyit látják a szüleiket olvasni. A kötelező olvasmányokkal nincs semmi baj, azon kívül, hogy a nevükben ott van a “kötelező” szó, ami már zsigerből ellenállást vált ki a gyerekekből (is).

- Ti miket tennétek kötelező könyvekké?

zafi: egyértelműen Douglas Adams: Galaxisútikalauz stopposoknak című könyvét

csikszem: James Frey Millió apró darabban című könyvét, valamikor a középiskola során.

tapir: Semmit se, egy olyan világról álmodok ahol én dönthetek legalább abban hogy mit olvasok el :)

- Vajon miért olvasnak itt Magyarországon ilyen kevesen, mit gondoltok?

A legtöbben szerintem szeretnének olvasni, csak nincs rá lehetőségük, idejük. Általában az elsők között a könyvek és egyéb kulturális szórakozási formák hullanak ki az emberek életéből, amikor húzni kell a nadrágszíjon. Amúgy nem hiszem, hogy annyira kevesen olvasnának, én rengeteg olvasó embert látok nap mint nap a buszon, metrón.

- Gondoltátok, hogy ekkora sikere lesz az oldalatoknak?

Amikor belevágtunk ekkora sikerre nem számítottunk, de természetesen nagyon örülünk, hogy ilyen nagy igény van rá. Ezek szerint rátapintottunk egy résre, ahol hiány volt, csak magunk sem tudtunk róla.

- Mik a terveitek következőkben? Esetleg további szabályok, fejlesztések...ilyesmi.

Sok-sok évre tervezünk, igazi olvasó közösség létrejöttét látjuk a jövőben, mivel az oldalt alapjában maga a közösség működteti, így csak ez lehet belőle. Vannak terveink, sorra hívnak már most minket könyves rendezvényekre, amiken boldogan részt is veszünk és persze a saját rukkola fesztiválunkat is készülünk megszervezni. Folyton tervezünk újításokat, gyűjtjük a fejleszteni valókat. Figyeljük a facebookon, hogy a közösség milyen ötletekkel áll elő, hogyan és mit szeretnének viszontlátni az oldalon és mi is megpróbálunk afelé közelíteni. A mi célunk is az, hogy élhető és jól használható legyen az oldal, ezt pedig a legjobban a közösség visszajelzései alapján tudjuk megvalósítani.

- Ha valaki szeretne csatlakozni hozzátok, mint segítő, mi a menete ennek?

Örömmel várjuk a lelkes önkéntesek jelentkezését egy bemutatkozó levéllel, amiben leírják, hogy miben gondolják, hogy tudnák segíteni a Rukkola működését, a szekhaz@rukkola.hu címre.

Köszönöm szépen, hogy szakítottak rám egy kis időt, az amúgy is szűkös keretből.
Remélem, hogy a Rukkola tovább virágzik majd...

Végül pedig aki nem regisztrált még, tegye meg.
Egy nagyszerű oldal.
Aki pedig regisztrált már, jó happolást és rukkolást kívánok neki.

Jöjjön tőlem egy kis ajánló a fent lévő, elérhető könyvek közül:

  Nagy kedvencem Gárdonyitól: Egri csillagok 
 További szépirodalom :
 Gyerekeknek :
 - egy kis klasszikus Ablak- zsiráf

 A krimik közül :
 
 Romantikusnak 

Történelmi:

Akció:

Vígjáték:

Szórakoztató irodalom:
- elmaradhatatlan Fable könyv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék