2018. november 20., kedd

Hidasi Judit: Elveszve






Ez tipikusan az a könyv, amire egy anya felkapja a fejét, köztük én is. Hiszen a legnagyobb félelmét írja meg benne az írónő! 
Így hangzik a fülszöveg eleje: Létezik ​rosszabb rémálom egy szülő számára, mint a gyermeke elrablása? 
Dóra élete teljes és boldog volt. Szerető család vette körül, karrierje felfelé ívelt, minden tökéletes volt, amíg el nem rabolták kétéves kisfiát a játszótérről. Minden kártyavárként dől össze benne és körülötte. 

Amennyire féltem a könyvtől, annyira vártam is! Judit valamennyi könyve megfordult a kezemben már, egy kivételével, így nem volt kérdéses, hogy elolvasom ezt is. De az anyai szív érzékeny és nem szeret a félelmeiről olvasni az ember lánya. Voltak fenntartásaim.  Szerencsére a történet jó, az írónő nagyszerűen szövi a szálakat, így a kezdeti félelmem gyorsan tovaszállt. A könyvet még vonzóbbá tette, hogy Judit első ilyen jellegű regénye. Az eddigiek romantikus vonulaton mozogtak inkább, bár ebben a kötetben is megjelenik a romantika, a lélektan, de egy izgalmas krimi szállal párosítva.
Összetettebb, komplexebb. Zseniális, mert mindkettő ki van dolgozva eléggé. A legtöbb könyvben vagy az egyik, vagy a másik szál erős, nem mindkettő. Itt elégedett vagyok az arányokkal. Jól fel van építve. 



A főszereplő egy erős, gondolkodó, érzelmekkel teli, ízig-vérig nő. Újságíró, ami meglehetősen izgalmas munka és bepillantást nyerhettem ezáltal az oknyomozás hátterébe is kicsit. Ezt nagyon élveztem.
Ő egy olyan nő, aki ember tudott maradni egy hatalmas tragédia után is. Esendő, hibákkal teli. De ki hibáztatja érte? Elgondolkodtatott, hogy egy hasonló kaliberű történés után én hogyan éreznék, hogy cselekednék? Tudnám éltetni a reményt? Tudnám az ép eszemet megőrizni? Aligha. Tisztelem érte Dórát, a főszereplőt.
Ahogy halad a regény, az önsajnálatot felváltja a kíváncsiság, a hajtás, a fia utáni vágy. Szépen alakul a karaktere. Bábból kibújik a pillangó.
Érződik, hogy szereti a munkáját, szeretné a világot jobbá tenni, hogy nagy dolgokra hivatott. Csak visszahúzza az a tény, hogy nő, hogy kötelezettségei vannak, elvárások felé, családja van, kételyei vannak, amit a külvilág csak felerősít. Visszahúzza a tény, hogy nem tudja kizárni a férfiakat, a romantikát, a múltat, az érzelmeit. Mennyivel könnyebb lenne ezek nélkül…
Ha elolvasod a könyvet, gondold végig, hogyha Dóra férfi lenne ezzel a munkával, mennyivel könnyebb lenne?! Fényévekkel!
Az írónő feszegeti a társadalmi elvárások, a karrier-család témakört rendesen könyvével.
A férfi szereplők is izgalmasak, bár meglehetősen rejtélyesek. Bevallom, nehezen választanék Dóra mellé párt belőlük. Mindkettő illik hozzá, építi a személyiségét. De mégis, talán egyik sem az igazi, az volt az érzésem.

Rengeteg érzelem fellelhető a könyvben. Túl is csordultam némileg. A végén legszívesebben leültem volna jól kibőgni magam. Az ilyen könyvek megtanítanak értékelni az életem, amim van, a családom, a rendes életem és elfeledteti velem, hogy egy izgalmas kalandra vágyom. Elég olvasni is a kalandot, nem megélni! Értékelem az egyszerűségem, az egyszerű kis életem.

A krimi része kellően izgalmas, lendületes. Érthetőek az összefüggések, követhető a mit-honnan-hová-miért...
Jó nyomozópárost is kapunk ráadásként. Benne vagyunk a sűrűjében mi magunk is. Ami furcsa volt számomra, hogy nem Dóra szerepébe beleélve magam olvastam a könyvet, hanem külsősként néztem a szereplőket. Az előbbit jobban szoktam szeretni, most mégis bejött ez a mód!

A végkifejlet nagyban meglepett. Hatalmas csavar van benne. Elég gyors lezárást kapott, ami akár értékelhető is lenne, hiszen majdnem befejezett a történet. Önállóan is értékelhető könyv. De izgat a következő rész, a miértek legfőképpen. Várom a folytatást, ami már előjegyezhető. Ha ma itt lenne, az is késő lenne…

És egy meglepetés a számotokra!
Judittal készítettem egy interjút a könyvével kapcsolatban. Hamarosan hozom is...
Addig is vegyétek, vigyétek, olvassátok, élvezzétek, döbbenjetek le, érezzétek, izguljatok rajta, mint én.

A könyvet köszönöm az írónőnek és az Álomgyár kiadónak!


Az Elveszve itt megvásárolható.
Előjegyezhető már a második rész is, itt:



Álomgyár kiadó

336 oldal













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék