2016. december 22., csütörtök

Karácsony(Harmadik felvonás)

Elérkeztünk a karácsonyi post harmadik, egyben utolsó felvonásához!

Kemese Fanni: 
–Vannak berögzült szokások, megszokott menü karácsonykor nálatok?

Én még viszonylag új vagyok a saját karácsonyi szokások kialakításában, de nagyon úgy tűnik, hogy a párolt lilakáposzta kihagyhatatlan karácsonyi menü elem. 
Emellett szeretem egy kicsit kidekorálni a lakást. Minden évben veszek néhány díszt, szigorúan olyasmit, ami nagyon tetszik, így decemberben mindig nagy örömmel veszem elő a karácsonyi holmikat.
Idén írtam egy mini anti karácsonyi mesét, amely remélhetőleg elfér egy képeslapon. A karácsony jó apropó egy képeslap küldésére, ezt a szokást szeretném beiktatni a jövőben. :)

– Szoktál ilyenkor is írni? 
Legfeljebb annyit, amennyit bármely másik napon. De inkább kevesebbet.

– Van kedvenc karácsonyi dalod, filmed, könyved, ami ilyenkor mindig elő kerül? 
Az ünnepek alatt elég bekapcsolni a tévét, és az ember jó eséllyel talál egy régi kedvencet. Ebben az időszakban szeretem a családi filmeket, például újranézem a Csillagport vagy a Holdhercegnőt. De egyik évben fadíszítés közben egy látványos Alice csodaországban balettelőadást csíptem el, és nagyon erős élmény maradt. Azóta is kapcsolgatom a csatornákat ebben az időszakban, hátha sikerül újra kifognom.Végül pedig mit üzennél az olvasóidnak karácsonyra, jövő évre?


Mindenkinek kellemes ünnepeket és felejthetetlen olvasmányokat kívánok.

Szabó Krisztina, KrlanyVannak berögzült szokások, megszokott menü karácsonykor nálatok?
Nanáhogy!:) Tojáslikőrrel kezdünk Szentestén - ez csak karácsonykor és húsvétkor van nálunk. Töltött káposzta és zserbó nélkül pedig nem ünnep az ünnep! :)

Miben egyedi a te családod karácsonyi készülődése, az ünnepek megülése?
Nem hiszem, hogy bármiben is egyedi lenne a mi karácsonyunk. Inkább nagyon is hagyományos, és ezt próbáljuk is minél inkább megőrizni. Nálunk mindig élő fa van. Nem baj, ha potyog a tűlevél, szeretjük az illatát, hozzátartozik az ünnephez. A fa állítása, gallyazása, talpba faragása: férfi munka. Kézzel készíteni a díszeket, feldíszíteni a fát: női munka. A gyertyákat, csillagszórókat meggyújtani: férfi munka. Ajándékot osztani: női munka. Ez utóbbi nálunk mindig Szenteste este 6-kor van. Elénekeljük a Mennyből az angyalt, meg még egy szabadon választott karácsonyi dalt, kinek mi jut előbb eszébe, aztán ajándékosztás, és ünnepi vacsora. Amióta az eszemet tudom, nálunk mindig ez a menetrend.

Szoktál ilyenkor is írni?
Igen. A 24-ei sürgés-forgás után a 25-26-dika békés. Mindenki pihenő üzemmódban van. Ilyenkor, amikor belassul az élet, szeretek írni.
 
Van kedvenc karácsonyi dalod, filmed, könyved, ami ilyenkor mindig elő kerül?
Rengeteg karácsonyi kedvenc dalom van, leginkább blues, jazz és komolyzenei műfajokból. Pl. https://www.youtube.com/watch?v=qGj-AERNbiI 
de az egész lemez zseniális. 
És bár Keith Jarrett Kölni koncertje nem kifejezetten karácsonyi album, én mégis mindig meghallgatom. Különösen ezt a részt szeretem nagyon: https://www.youtube.com/watch?v=mCRbiJnUQY8
Ami még ilyen-olyan formában (zene, rajzfilm) elő szokott kerülni, az a Diótörő.
De egyébként nem nagyon van olyan állandósult film vagy könyv, amit minden karácsonykor előveszek. Ami még biztos, hogy ilyenkor halmozom a rajzfilmeket, ez az az időszak, amikor be szoktam hozni a rajzfilmes lemaradásaimat.:)

Mik a terveid 2017-re? Érkezik új történeted, folytatásod vagy új tervek vannak kilátásban?
Mostanság kacsingatok a versek felé, de még csak a fióknak írok. Túl sok nagyon jó költő ismerősöm van, úgyhogy egyelőre szégyenlősködöm.;) 
Jelen pillanatban az írott szöveg színpadra vitele érdekel a legjobban, leginkább bábszínházi körülmények közepette. Jövőre egy kicsit ebbe az irányba, a rendezés irányába fogok elmozdulni. Két dolog is belém ette magát ezzel kapcsolatban, amit úgy érzem, hogy meg kell valósítanom...

– Végül pedig mit üzennél az olvasóidnak karácsonyra, jövő évre?
Tisztelet. Megbecsülés. Sok-sok szeretet. És leginkább adni magadból... magadat.

Hujder Adrienn, azaz Spirit Bliss:–Vannak berögzült szokások, megszokott menü karácsonykor nálatok?
Megszokott menü nincsen, mindig mást szoktunk sütni, főzni, de mindig valami olyat, amit az egész család szeret.
Amit berögzült szokásnak mondanék, hogy mindig én díszítem fel a karácsonyfát, és közben a karácsonyi dallistámat hallgatom. Amikor elkészültem, bekapcsolom az égőket, és megmutatom az egész családnak mit alkottam.
De talán azt is lehetne szokásnak mondani, hogy ilyenkor mindig sütünk valamit közösen édesanyámmal. Úgy alapból nem vagyunk túl édesszájú család (kivéve anyum párját), én egy betegség miatt nem is ehetek fehérbúzalisztet és fehércukrot tartalmazó ételeket, ezért szinte sosem készítünk süteményt, édességet. A karácsony kivétel, de ilyenkor is kerüljük a fehérlisztet, -cukrot. Szerencsére most már nagyon sok finom édesség receptje megtalálható a neten, amit ezek nélkül is el lehet készíteni. :)

– Miben egyedi a te családod karácsonyi készülődése, az ünnepek megülése?
Nincsen túl nagy családunk, úgyhogy mi nem járjuk körbe a rokonokat ilyenkor, hanem tényleg csak szűk, családi körben ünneplünk, anya, anyu párja, a húgom és én. Gimis és egyetemista koromban a karácsony mindig a vizsgaidőszakról szólt, sosem tudtam igazán elengedni magam. Szó szerint még a karácsonyfa alatt is tanultam. Anyu pedig ápolónő, ezért sokszor dolgozott karácsony előtt, alatt, után. Ez utóbbi sajnos még mindig fennáll, de így, az egyetem után most már többet tudok segíteni a karácsonyi hangulat megteremtésében. :)

– Szoktál ilyenkor is írni?
Igen. Íróként nincsen szabadnap, ünnepnap, minden nap szükségem van az írásra. Karácsonykor persze, kevesebb időt fordítok erre, de egy félórára leülök a Word elé.

– Van kedvenc karácsonyi dalod, filmed, könyved, ami ilyenkor mindig elő kerül?
Szeretem a vidám, pozitív hangulatú karácsonyi dalokat, például Zsédától a Szürke patás és Szánkózás című dalokat, valamint Traintől a Shake up Christmast. De van egy karácsonyi válogatás mappám a Youtube-on sok-sok dallal, amit mindig meghallgatok ilyenkor.
Karácsonyi filmként a Reszkessetek betörők! jut elsőként eszembe. Sokan unják már, de számomra ez olyan film, amit akárhányszor meg lehet nézni, mindig vicces és aranyos lesz. Igaz, nem minden évben nézem meg, de néhány évente leülök a tévé elé felfrissíteni az élményt. És ugyanígy vagyok az Igazából szerelemmel is, néhány évente muszáj megnéznem. :)
Ami furcsa, hogy karácsonyi könyv viszont egy sem jut eszembe így hirtelen. Rengeteget olvasok, de egyik általam olvasott könyvnek sem központi témája a karácsony.


– Mik a terveid 2017-re? Érkezik új történeted, folytatásod vagy új tervek vannak kilátásban?                                          
Rengeteg tervem van 2017-re. Az egyik, hogy megírom A Szem című krimisorozatom 2. könyvét. Aztán félig készen van egy disztópiám is (Rabszolgák kora – Az istenhalló), valamint nagyon szeretném befejezni a Csak azért is család! című femslash regényemet, és a Lelkek Börtöne című pszichológiai drámámat. Ezen kívül jövő évben is aktívan vezetem majd a blogomat és az interjúblogomat is. :)– Végül pedig mit üzennél az olvasóidnak karácsonyra, jövő évre?                                                                                 Kívánok nektek a jövő évre egészséget, boldogságot és sok-sok izgalmas olvasmányt! Boldog karácsonyi ünnepeket mindenkinek!                                                                             Spirit Bliss oldalai: http://spiritblissoldala.blogspot.hu
                        http://spiritblissinterjublog.blogspot.hu


Diana Landry:Vannak berögzült szokások, megszokott menü karácsonykor nálatok?
Ahogy nőnek a gyerekeim, úgy változik nálunk a karácsonyi készülődés. Mézeskalácsot sütünk - a házikóink mindig összedőlnek, de mi kitartunk-, feldíszítjük belül a házat, saját készítésű díszeket gyártunk, és minél többször megpróbálunk eljutni a falunkban, a vasárnaponkénti adventi gyertyagyújtásra.
24-én a fát a gyerekek és a férjem díszítik fel, amíg én az utolsó simításokat végzem az esti vacsorához. Befejezem a napokkal előbb előkészített ételeket, a sütiket, és megpróbálok mindent úgy elkészíteni, hogy pár napig a lehető legtöbb időt tölthessük el együtt. Az ünnepi menü elég változatos, és minden évben próbálok egy-egy újdonságot, vagy különlegességet az asztalra varázsolni. Az biztos, hogy idén is lesz sült pisztráng. Épp a napokban találtam egy kacsareceptet aszalt szilvával, ami nagyon megmozgatta a fantáziám. Talán elkészül az is az ünnepi asztalra. A csokitorta pedig elengedhetetlen kelléke az ünnepi asztalunknak.

– Miben egyedi a te családod karácsonyi készülődése, az ünnepek megülése? 
Hogy egyedi-e bármiben is, azt nem tudom. Ahogy nőnek a gyerekek, úgy változnak a karácsonyaink is. 
Az biztos, hogy ez az első olyan év, 
amikor már a kisebbik fiam is tudja, 
hogy az ajándékokat valójában nem a Jézuska hozza. Kicsit sajnálom, hogy ebben már nem hisznek.

– Szoktál ilyenkor is írni?
Mindig írok, ha valami eszembe jut. Lehet ez éjjel, vagy nappal, akár egy-egy mondat, vagy apró jelenet. Van egy füzetem, amit mindig a közelemben tartok, így gyorsan leírom ami épp a fejemben jár, azután folytatom a dolgom. Tavaly év végén sokat írtam, de akkor sem Szenteste. Ilyenkor teljesen más dolgok járnak a fejemben. Sokkal meghittebbek azok az órák és az írás is megvár.

– Van kedvenc karácsonyi dalod, filmed, könyved, ami ilyenkor mindig elő kerül? 
Kimondott kedvencem nincs. Szeretek ilyenkor vidámabb hangulatú filmeket nézni, vagy regényeket olvasni. A drámai és lírai hangvételű filmeket és könyveket Meghagyom a „szürke” hétköznapokra. Alapvetően a gyerekek döntik el, hogy mit nézünk. Remélhetőleg idén már nem kell Kevint századszorra is megnéznünk.
 
Mik a terveid 2017-re? Érkezik új történeted, folytatásod vagy új tervek vannak kilátásban? 
Folyamatosan vannak terveim. Készül egy új regényem, amit szeretnék még 2017-ben megjelentetni, illetve egy meglepetés a gyerekeimnek, amit még velük együtt kezdtem el. Ez még nekik is meglepetés lesz, ezért erről egyenlőre még nem mondhatok többet.Végül pedig mit üzennél az olvasóidnak karácsonyra, jövő évre?
Olvassanak, olvassanak, olvassanak sokat! Boldog és meghitt karácsonyt kívánok mindenkinek!Anna L. Green:– Vannak berögzült szokások, megszokott menü karácsonykor nálatok? 
A karácsony időszakában mindig igyekszünk tartani a megszokott hagyományokat. Eddig minden évben többé-kevésbé sikerült is, de ez az idei év kicsit más lesz. 
A decemberi Álomgyár Angyalai turné sok időt elvesz a decemberből, ezért, úgy döntöttünk, szigorúan csak szűk családi körben ünnepeljük a karácsonyt. Nem lesz annyi idő a készülődésre. Ezt nem bánom, hiszen nekem egy nagy ajándékom lesz: találkozhatom az olvasóimmal. 
Számomra a karácsony mindig a szeretet ünnepe volt, így nekem a legnagyobb boldogság az , ha olyan emberek vesznek körül, akiket szeretek, vagy szeretnek. De a szent estét csakis a gyerekemmel és a férjemmel töltöm majd.
A karácsonyi menünkből természetesen nem hiányozhat majd a mézeskalács. Hagyomány, hogy ezt mindig a kislányommal sütjük, ahogy a beiglit és a többi finomságot is. Ebben az évben azonban visszafogottabb formában történik majd mindez, mert a lényegre szeretnék koncentrálni: pihenés, feltöltődés, család.

– Miben egyedi a te családod karácsonyi készülődése, az ünnepek megülése? 
Nem hiszem, hogy olyan egyedi lenne... talán csak annyival, hogy a kislányom karácsonyi születésű, így nálunk egy fontos szülinapot is ülünk ilyenkor. Szenteste feldíszítjük a fát és a lakást. Együtt töltjük ezt az estét. Én ilyenkor nem vágyom másra, csak csendre, nyugalomra és meghittségre. Legtöbbször ez sikerül is. 

– Szoktál ilyenkor is írni? 
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. Függő vagyok. Ha benne vagyok egy történetben, akkor legyek bárhol, bármikor, ha módomban áll folytatom azt...

– Van kedvenc karácsonyi dalod, filmed, könyved, ami ilyenkor mindig elő kerül? 
Nem igazán. Nekem mindig az a kedvenc, ami éppen aktuális. Szoktam a kislányommal karácsonyi dalokat hallgatni, énekelni, meséket nézni, olvasni, de kedvenc az nincs. 

– Mik a terveid 2017-re? Érkezik új történeted, folytatásod vagy új tervek vannak kilátásban? 
Már azon dolgozom. Nem titok, de 2017 tavaszán érkezik a Törékeny vonzerő. Már teljes erőbevetéssel ezen dolgozom, hiszen nyakamon a leadási határidő :-)
Nem akarok nagy titkokat elárulni, de annyit mondhatok, fogok meglepetést hozni a jövő évben, nem ez lesz az egyetlen könyvem jövőre... – Végül pedig mit üzennél az olvasóidnak karácsonyra, jövő évre?
Hogy olvassanak sokat, de ne feledkezzenek meg a legfontosabbról: a szeretteikről. Éljenek minden nap úgy, mintha az utolsó lenne, mert az egyik nap valóban az lesz.


Kubai Richárd:
-Vannak berögzült szokások, megszokott menü karácsonykor nálatok?
Karácsonykor biztosra vehető, hogy a halászlé a menün lesz. Édességek terén nem ragaszkodunk a megszokott ünnepi süteményekhez, bejgli helyett például kókuszgolyó, sós pálcika, perec és nápolyi szokott lenni. A rokonlátogatás adott sorrend szerint történik nálunk, mivel
Mindenkinek szoros az időbeosztása, így senki sem marad ki karácsony végére.

-Miben egyedi a te családod karácsonyi készülődése, az ünnepek megülése?
Biztosra veszem, hogy mások nem forgatják ki a ház mind a négy sarkát ünnep előtti nagytakarítás címén. Nem élünk elszigetelten egymás mellett, viszont ennek ellenére attól különleges
Számomra az ünnep, mert ilyenkor mindenki félre teszi a hétköznapi teendőit és csak egymás
Társaságát élvezzük.

-Szoktál ilyenkor is írni?
Nem, ilyenkor az abszolút kikapcsolódás van. Azonban ez sokáig nem tart, mert a karácsony. És szilveszter közti többletszabadidőt az írásra tudom fordítani.

-Van kedvenc karácsonyi dalod, filmed, könyved, ami ilyenkor mindig elő kerül?
Wham - Last christmas!

-Mik a terveid 2017-re? Érkezik új történeted, folytatásod vagy új tervek vannak kilátásban?
Szeretném, ha szerzőtársammal megjelentethetnénk a regény trilógiánk következő részét, és ha ez rendben megtörtént, akkor nekivágni a befejező résznek.
-Végül pedig mit üzennél az olvasóidnak karácsonyra, jövő évre?
A meghitt és boldog ünnepeken túl izgalmas történetekben teli karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új évet kívánok nekik!
Richárd oldala: http://www.holtakvilaga.hu/

Ciccnyog/Niki:


– Vannak berögzült szokások, megszokott menü karácsonykor nálatok?
Azt hiszem, mi nagyon kivétel család vagyunk, mert nálunk sosem volt halászlé vagy töltött káposzta. Szüleim lehet, hogy gyerekkorukban a hagyományos menüt ették, de nálunk - válogatóséknál :) - már ez az, ami nélkül elképzelhetetlen a karácsony: vajas krumpli, rántott csirke- és disznóhús, rántott halrudacskák, franciasaláta (ezt mindig én csinálom), tojássaláta (ezt pedig nővérem készíti), savanyúság, csemege uborka. És mindezt megkoronázzuk  a legfinomabb grillázstekercs süteménnyel (főzött tojáskrémes-vajas töltelék kakaós piskótában). Karácsony első napján természetesen nálunk is az elmaradhatatlan húsleves az ebéd, és ez az egyik olyan nap az évben, amikor egy hatalmas, de tényleg hatalmas sütivel indítom a napomat.
A bejglit, zserbót mindig nagymamám készíti és hozza, de pár éve már anyu is beszállt a bejglisütésbe. Az utolsó morzsáig elfogy mindegyik.
Ha nem marad második fogásra elég az előző napiból, akkor már karácsony első napján elkészül a kedvenc tepsis krumplink, ez sem tipikus karácsonyi étel. :) Aztán persze a biztonság kedvéért így is-úgy is elkészül, úgyhogy szinte belefulladunk a sok finom ételbe.

– Miben egyedi a te családod karácsonyi készülődése, az ünnepek megülése?
Családi szokások annyiban vannak, hogy pl. mindenkinek megvan a maga feladata a menü elkészítésénél. A fát közösen díszítjük, de a csillagszórókat anyu teszi fel a legvégén, bizonyos díszeket mindig én rakok fel, és én vagyok az ügyeletes "hátsó fertály" díszítő is néhány éve, mert megelégeltem, hogy szegény fenyőfáknak csak a látható részét díszítik fel, igenis pompázzon az egész! :)
Az ajándékok becsomagolásából már sportot űzünk nővéremmel olyan szinten, hogy mindig 23-án este, éjjelbe nyúlóan csomagolunk, kicsit idegesen, de remek hangulatban.  Anyukám ilyenkor csak asszisztál, mert ő ügyes, és hamarabb megcsinálja, de van, hogy közben süt, úgyhogy ilyenkor sütis tálak, tepsik, csomagolók, szalagok vannak mindenfelé. És amióta unokaöcsém is van, az elektromos játékait természetesen ki kell próbálni, nehogy ne működjenek a fa alatt. Képzeljétek el, ahogy egy 7 évesnek szánt távirányítós helikopterrel lelkesen játszik egy 60, egy 40 és egy 30 éves nő éjfélkor, egy 12 nm-es konyhában.
Az ajándékozás mindig 5 óra körül van (csilingelés, csillagszóró, éneklés, puszi-puszi, bontogatás), utána nem sokkal vacsorázunk is, majd elfekszünk, beszélgetünk, ha épp megy egy közös kedvenc film a tv-ben, azt nézzük, szóval csak vagyunk, és élvezzük a pihenést. És ez megy a következő két napon is. :)
És Szentestén mindig kinézek éjfélkor (is) a macskáimhoz, mert az egyik kedvenc gyerekkori mesekönyvem szerint ilyenkor az állatok emberi nyelven szólalnak meg. 31 éves vagyok, de továbbra sem adom fel a reményt, hátha most végre megszólalnak! :)

– Szoktál ilyenkor is írni?
Már 6. éve, hogy minden évben írok egy Alice Csodaországban karácsonyi fan-fiction történetet, ez az én ajándékom a moly.hu felhasználóinak. Remek alapanyagot nyújtanak a könyv szereplői. Az elsőt még csak egy kis képre írtam rá, néhány sornyi volt, azóta csak hosszabb lélegzetvételűek születtek, és volt köztük már slamként megírt szöveg is. Az idei ötlete már kezd körvonalazódni. :)Van kedvenc karácsonyi dalod, filmed, könyved, ami ilyenkor mindig elő kerül?
Szenteste nem telhet el Óz, a csodák csodája című film nélkül. Gyerekként, míg a szüleim készülődtek, én a tv-ben néztem az ünnepi műsort, és ez az 1939-es film anno minden évben terítéken volt, én pedig minden évben csillogó szemekkel néztem végig. Azóta már rég beszereztem eredeti DVD-n, úgyhogy sosem maradok Óz nélkül, mert  nagy szomorúságomra már egy ideje nem adják (pedig vannak újabb és újabb gyerekek, akiknek örömet szerezhetnének vele). De talán majd idén! A Reszkessetek, betörők!-et is szeretem, de ha nem látom, abból sincs semmi probléma, számomra nem a kihagyhatatlan kategória.
Karácsony első napja szokásosan Charles Dickensé és a Karácsonyi ének című könyvé. Nem vagyok korán kelő típus, de ilyenkor azért 9 körül már kivet az ágy (igen, nekem a 9 óra is korai), így ebéd előtt bőven el tudom olvasni, és azért másra is marad idő.
Karácsonyi dalokat is szoktam hallgatni, de főleg a régi nagyok előadásában (Bing Crosby, Frank Sinatra, Glenn Miller stb.) Ha pedig különlegességre vágyom, előveszem az ír karácsonyi és country karácsonyi cd-ket. :)

– Mik a terveid 2017-re? Érkezik új történeted, folytatásod vagy új tervek vannak kilátásban?
Most már nagyon szeretném, ha neki tudnánk állni szerkesztőtársammal a 3. molyos antológiának, úgyhogy ezt fogom szorgalmazni. Saját projektek között van egy mesekönyv, valamint publikációs pályázatok (online, nyomtatott antológiák) figyelése. Nagyobb tervekkel egyelőre nem készülök.– Végül pedig mit üzennél az olvasóidnak karácsonyra, jövő évre?
Olvassatok! :) Ha valami nem tetszik, nyugodtan tegyétek félre, ha már negyedszerre olvasol újra egy kedvencet, de a többivel nem haladsz, ne bánd! Csak azt olvasd, ami igazán örömet okoz, mert ezektől leszel jobb és több! Az élet rövid, az olvasmányaidat is jól válasz meg!
És legyetek minél többet a családotokkal, barátaitokkal, csináljátok azt, amit igazán szerettek!
A karácsony pedig az együtt töltött időről szól, úgyhogy örüljetek egymásnak, egyetek finomakat és álljatok meg picit a nagy rohanásban, élvezzétek az életet, ne gondoljatok a rosszra, a gondokra. És ne feledjétek, sokszor a legnagyobb közhelyek a legigazabbak! :)


Hestia Potter:

– Vannak berögzült szokások, megszokott menü karácsonykor nálatok?

Imádom a Karácsonyt és az ünnep szeretet minden évben maximálisan átragad a családomra is. December elején már, díszítjük a házat.  Ajtódísz, fényfüzér, hó spray, illetve boa kerül mindenhová. Adventi naptárat készítünk, amelynek elkészítéséből éppen ugyanúgy mindenki kiveszi a részét, mint magából az ünnepi készülődésből. Nálunk hagyomány, hogy közösen díszítjük a fát és készítjük el a karácsonyi menüt. Az idei év az előzőekhez képest még különlegesebb lesz számunkra. Évekig éltünk csak ketten a fiammal és töltöttük mindig kettesben a szent estét is. Idén lesz az első olyan karácsonyunk, amikor végre teljes családként ünnepelünk.   
                                                                                              – Miben egyedi a te családod karácsonyi készülődése, az ünnepek megülése?                                                                A mi karácsonyi készülődésünk attól egyedi, hogy a városunkban Hajdúdorogon 6 hetes advent van. Azaz mi már 40 nappal karácsony előtt kezdjük a ráhangolódást az ünnepekre. Minden vasárnap este összegyűlik a város apraja nagyja és minden héten egy újabb különleges, tiszteletre méltó személy lobbantja lángra az adott heti gyertya lángját. Tudom, fura, szokatlan, de mi éppen az egyedisége miatt nagyon szeretjük!                                                                                                                                                                      – Szoktál ilyenkor is írni?                                                         Többnyire éjszaka írok, így gyakran előfordul, hogy miután a szeretteim elalszanak, még hajnalig tervezem, vázlatozok karácsonykor is. Számomra ez nem munka. Megfigyeltem már számtalanszor, akkor írok a legjobban, a legkifejezőbben, amikor a lelkem csordultig van érzelemmel. Ezért tökéletes pillanat számomra az írásra a csendes karácsonyéji ház.

 Van kedvenc karácsonyi dalod, filmed, könyved, ami ilyenkor mindig elő kerül?
Kamaszkorom óta a kedvenc karácsonyi dalom a Fehér karácsony, https://www.youtube.com/watch?v=USflNXlde4c  meghitté teszi a karácsonyra várakozás időszakát. Kollégistaként a szobatársaim által kedveltem meg. Reggelente erre a dalra ébredtünk szinte egész decemberbe.  Emlékszem egyik este villanyoltás után valaki maximális hangerőre állította. Másnap reggel az egész kollégium a Fehér karácsony dallamára ébredt, ha akart, ha nem. J  Decemberben már természetesen nálunk is előkerülnek a karácsonyi mesekönyvek és filmek. Fiam nagy kedvence a Télapu.

– Mik a terveid 2017-re? Érkezik új történeted, folytatásod vagy új tervek vannak kilátásban?
 A tervem a vágyam valóban az, hogy 2017 a Legendary éve legyen! Négy kötetes könyvnek tervezem, amelynek a Lázadás című első része a napokban vált teljes egészében elérhetővé az olvasó közönség számára. Egy álom vált valóra már a megjelenéssel is, az, pedig egyszerűen hihetetlen számomra, hogy kezdő író műveként ennyin várták, folyamatosan érkeznek a megrendelések és a napi szinten rengeteg pozitív visszajelzés azoktól, akik már elolvasták.
A Holt lelkek kémiája a következő könyvem lesz, aminek megjelenését 2017.  június végére, a nyári szünet kezdetére tervezem. Szerencsés vagyok ugyan is nem ismerem az írói válság fogalmát, mindig van ötletem, gyakoribb, hogy időm nincs kiírni magamból. Ez a könyv a Holt lelkek kémiája most szó szerint fut kifelé a lapokra a tollam hegyéből.
2017. decemberében, pedig szeretném megjelentetni a Legendary második részét a Szövetségeket, hogy a idei évhez hasonlóan ott lehessen a karácsonyfájuk alatt jövőre a folytatás is. A Legendary szórakoztató történetén keresztül az olvasás szeretetére és egymás másságának az elfogadására próbálom finom hangolni a közönségemet.

– Végül pedig mit üzennél az olvasóidnak karácsonyra, jövő évre?

Ez lenne az üzenetem is számukra a következő évet illetően: Ünnepeljük, hogy mások, hogy különbözőek vagyunk! Legyünk rá büszkék, hogy éppen az egyének különbözőségeitől ilyen színes a világ!
 Facen követheted:
Beleolvashatsz:
Megrendelheted:
http://hestiapotter.hu/megrendeles/
A fiam pici anyunak hív, a párom hatalmas álmodónak. Ez vagyok én a pici anyu, aki hatalmasat álmodott. Az álmom az, hogy 2017 az én fantasy könyvem a Legendary éve lesz!
BMGrapes:Vannak berögzült szokások, megszokott menü karácsonykor nálatok? 
Amíg a lányaim kicsik voltak, izgalmasabbak voltak a Szentesték, hiszen nekem kellett nem csak koordinálnom minden apró részletet, de én is hajtottam végre a feladatokat, vagyis a bevásárlás- főzés-takarítás mellett fel kellett díszíteni a fát, és szupertitokban alá kellett pakolni az ajándékokat. Mivel ez lakásunk méreteit tekintve megvalósíthatatlan lett volna egyedül, a fadíszítésbe mindig bevontam a lányokat, és így ügyesen tudtam alakítani az ajándékokat hozó Kisjézust. Ahogy nőttek a lányok, egyre több feladatot átvállaltak, de a főzés még ma is az én terepem. A menü részben megszokott (sült csirke, töltött káposzta, mézes-kókuszos süti), részben képlékeny, a hangulatomnak és a beszerezhető alapanyagoknak a függvénye.

Miben egyedi a te családod karácsonyi készülődése, az ünnepek megülése? 
Nem tudom, hogy egyedinek számít-e az, hogy mi szűk körben (a három lányom és én) ünnepeljük a karácsonyt. Nem saját döntésünk, egyszerűen így alakult azzal, hogy nincs testvérem, meghaltak a szüleim, és nem élek együtt a férjemmel. Remélem, hamarosan bővül majd a családunk azzal, hogy a lányok előbb-utóbb majd hozzák a párjukat, és a gyerekeiket. Várom már ezt az időt, bár még szokatlan a gondolat, és ezért ambivalensek az érzéseim, de ennek így kell történnie.

– Szoktál ilyenkor is írni?
Nem, soha. Az írás magányos tevékenység, és elég sokat lehetek egyedül máskor, hogy gyakoroljam írást, viszont a családom nagyon ritkán van velem, tehát ki kell élveznem minden velük töltött percet.

Van kedvenc karácsonyi dalod, filmed, könyved, ami ilyenkor mindig elő kerül?
Reszkessetek betörők?
Ha tetszik, ha nem, minden évben vetítik. Mondhatni, a karácsony egyik biztos jele az, ha megy a tévében a sorozat, amihez az RTL egyre ötletesebb reklámokat készít. Könyvben természetesen a Biblia, minden Szenteste felolvassuk Jézus születését Máté evangéliumából.– Mik a terveid 2017-re? Érkezik új történeted, folytatásod vagy új tervek vannak kilátásban? 
2016-ban az írás kicsit háttérbe szorult, mivel a másik, jogi karrieremre koncentráltam. Több történet is fogalmazódik a fejemben, kettőt már el is kezdtem leírni. 2017-re célom, hogy legalább egyiket olvasható formába öntsem. Ha ez sikerül, akkor már nem rajtam múlnak a továbbiak.

– Végül pedig mit üzennél az olvasóidnak karácsonyra, jövő évre?

Télen tartások melegen a kályhát, nyáron levegőzzetek sokat, de bárhol is vagytok, mindig legyen a kezetekben egy jó könyv! Boldog és könyvekben gazdag karácsonyt kívánok Mindenkinek.


Ezúton is köszönöm minden írónak és írónőnek a válaszokat!

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!
Legyen szó olvasóról, bloggeről, íróról vagy kiadói munkatársról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék