2014. augusztus 1., péntek

Interjú Marcsival

A következő interjúmat, egy még alig ismert írónővel készítettem. Remélem az interjú és a könyvajánlóm egy kicsit megteszi a hatását, és még többen megveszitek és elolvassátok a könyvét!


Köszönöm Mária, hogy elfogadtad az interjút!
Civilben mi a foglalkozásod, amikor nem íróként tevékenykedsz?
Pár évvel ezelőtt nagyon beteg lettem, a halál küszöbén úgy éreztem, hogy át kell alakítanom az életem. A pályázatoké volt addig a főszerep. Civil és önkormányzati cégeknél írtam/bonyolítottam a projekteket, most egy szabadabb gondolkodásmóddal próbálom megtalálni önmagam.

Mi késztetett arra, hogy írni kezdj?
Mérleget kellett készítenem. Felgyülemlett bennem annyi fájdalom és negatív érzés, hogy meg kellett tőle szabadulnom. Az írás csak egy eszköze volt a múlt feldolgozásának.  Szeretek írni. Levelet a barátaimnak, pályázatokat, könyvet….gyakorlatilag mindegy. Ez egy belső késztetés, a folyton kavargó gondolataimat így tudom leginkább kordában tartani. Időről – időre megszabadulok tőlük és nem gyötörnek. Írok a velem történt jó és kevésbé jó élményeimről, de ez nem jelenti azt, hogy a könyvem siralmas, mert átitatja a rám jellemző fanyar humor. Kellő távolságból egy idő után minden jelentéktelenné tud válni, a lényeg, hogy az események üzenetét megfejtsük és tovább tudjunk fejlődni.

Írás közben gondoltad, hogy meg is fog jelenni nyomtatásban? Tudatosan készült a könyved kiadásra?
Persze….nem a fióknak szántam a kéziratot, hittem benne, hogy rövid időn belül kiadóm lesz.


Nem féltél az előítéletektől, hogy belekötnek, és nem fogják olvasni?
Megírtam, az én feladatom itt bezárult, ahogy a pályázatoknak, ugyanúgy a könyveknek is sorsuk van. Majd eljut olyan emberekhez, akiknek szüksége lesz rá, akiknek segít, akiket felbosszant, a lényeg, hogy hasson, érzelmeket váltson ki. Nem félek az előítéletektől, sajnálom azokat az embereket, akinek jut még arra energiája manapság, hogy bíráskodjanak és kizárólag a romaságom miatt félretegyenek egy könyvet.


Hogyan fogadták a könyved az ismerőseid, barátaid, családod?
December 01-én könyvbemutatóm volt. Ott volt mindenki, aki számít, a barátaim, közeli ismerőseim és a családom. Klassz nap volt. Vidáman, sok sütivel megünnepeltük a megjelenést.

Nagylányaid dicsekednek veled, vagy teljesen inkognitóban tartják az írói törekvéseidet?
Itthon csak az anyukájuk vagyok, nem számítók írónőnek, nem változott meg az életünk. A könyvben gyakran írók róluk, nagyon személyes dolgokat is elárulok magunkról, nem váltott ki tapsvihart ez a mozzanat, de ez rólam szól, így tolerálnak.
Ki vagy kik véleményét kérted ki az írásod befejezése után?
Volt egy kétszemélyes kontrollcsoportom. Ők folyamatosan olvasták a fejezeteimet, ha zagyva voltam, vagy követhetetlen, akkor jeleztek és átírtam. Nem lett ez bonyolult könyv, nem egy Új Magyar Lexikont írtam. A Húgom 52 perc alatt kiolvasott, azonban azt érzékelem, hogy néha mégis elcsúsztak az Olvasóim, mert volt aki olyan kérdést tett fel, hogy felmerült nem is az én könyvemet olvasta. Nem kell kapkodni, lehet rá fél órával többet szánni és máris kitisztul a kép. Nem vagyok az a típus, aki csontig rág egy témát, lendületesen mesélem el a történeteimet, hiszem, hogy minden soromnak értelme van.

Nehéz volt kiadót találnod?
A Kiadóm szakemberei csodálatosak, meglátták bennem a fantáziát és a kézirat megküldése után alig 2 hétre már meg is állapodtunk a kiadásban.


Mit szólnak a roma közösségekben a könyvedhez? Nem próbáltak meg bele szólni , hogy még jobban szóljon a romaságodról és ne rólad?
J Aranyos vagy! Nem különösebben fedezett fel egyetlen roma közösség sem. Egy megírt könyvbe végkép nem tudnánk már beleszólni. A romaságom és én egyek vagyunk, a személyiségem szerves része, tervezem, hogy írok még, a második könyvemben többet szánok a roma kultúrára illetve a megítélésünkre. Kötelességtudatból, hiszem, hogy a feladataim egyike az, hogy a rögzült kliséket oldjam az olvasóim tudatában. Ez a könyv egy modern nőről szól, az alcím sugallhatja egy sparhelt mellett álló, rántást kevergető nő életét, de a világ megváltozott és a mi életünk is változott vele együtt.

Az írók, könyvkritikusok, bloggerek hogy fogadták a könyved? Nem gondolod, hogy kevesebben merik elolvasni a történeted, mert roma vagy?Mert félnek, hogy miről szólhat a könyved?
Fél éve jelent meg a könyv. A bookline eladási listáján pár napra még Szabó Magdát is megelőztem. J  Aki eddig elolvasott, annak tetszett a szertelenségem, a csapongó stílusom. Az emberek nem szeretnek szenvedni, attól félnek, ha levesznek a polcról, akkor egy szociográfia tanulmányt fognak olvasni. A romasághoz hozzátartozik a nyomor, a szenvedés. Az átlag ember maga is megküzdi a hétköznapját, több fájdalmat nem tud már befogadni, így előfordulhat, hogy a cím alapján kevesebben olvasnak.

Hol írsz a leggyakrabban? Van kedvenc helyed, időpontod?
Reggel szeretek írni, közvetlenül ébredés után, kávézás közben, még hálóingben.

Miért önmagadról írtál és nem a most oly divatos témájú vámpíros vagy erotikus történetet?
Talán egyszer írok egy mesekönyvet Szottyos Szandiról, de az az opció, hogy vámpírokról írjak úgy a nullával egyenlő. Nem érdekel a divat, van egyéniségem, nincs szükségem a tömegek által diktált stílusra, vagy a könnyen fogyaszthatóra.

 Nem gondolkodtál azon, hogy írj magáról a roma kultúráról vagy valami hasonlóról esetleg még?

A roma kultúráról nagyon sok könyv megjelent már, tanulmányokat, felméréseket lehet olvasni, én magamról írok romaként, ilyet kevésbé találni. Egyetlen témának sem vagyok a szakértője, így kénytelen vagyok a grafomán, exhibicionizmusomat így kiélni. ;)


Hogy érzed, van még benned téma egy újabb könyvhöz?
1 könyv véletlen
2 könyv tehetség
3 könyv tudás

3 könyvet szeretnék. A második pár héten belül megjelenik „Elszakadás és Megnyugvás” címmel, mely hasonlóan nihillista lesz, mint az első.


Remélem eléred az álmod, a minimum 3 könyves létet!
Addig is érdeklődve várom a második kötetet.

A könyve recenzióját itt találod: 
Marcsi elérhetősége: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék