2014. június 26., csütörtök

Egy könyvtáros szemszögéből







Kifejezetten szeretek könyvtárba járni. A sajátságos atmoszféra, a könyvek illata, a válogatás öröme és a felfedezések. Ha ehhez egy barátságos könyvtáros is rendelkezésemre áll, akkor még szívesebben.
Fontosnak tartom, hogy a kislányomat is már most ( két és fél éves) hozzászoktassam ehhez a millióhoz. Ma már ő is nagy várakozással áll elébe a könyvtári kiruccanásunknak, amit havonta legalább egyszer megteszünk, de inkább sűrűbben.
Megvan a jó része annak, ha sajátunk, birtokolunk egy könyvet, az már igaz. De nem tarthatjuk a polcunkon a világ összes könyvét. Van amit nem is érdemes.:) Így a könyvtár ideális hely ilyen szempontból. kihozom a kívánt könyvet, kiolvasom és ha nagyon tetszik, meg is veszem. Ha nem, akkor nem terheli a lelkiismeretemet újabb pénzköltés.


Olvasni szerető emberként mindig érdekelt, hogy a könyvesbolti eladók és a könyvtárosok hogy élik meg a mindennapokat, szeretik-e a munkájukat...
Így az utóbbit, kedves könyvtárosunkat, Annát kaptam tollhegy végre és faggattam ki.





- Mesélj kicsit magadról. 
- Hajóson, egy dél-magyarországi kisvárosban vagyok jelenleg főállásban könyvtáros. Könyvtárunk tavaly nyílt meg, és mivel településünkön közel két évtizeden át szünetelt a szolgáltatás, az elsődleges cél jelenleg az, hogy a lakosságot újra "becsábítsam", és rászoktassam az olvasásra.
http://www.bacstudastar.hu/hajos
https://www.facebook.com/pages/V%C3%A1rosi-K%C3%B6nyvt%C3%A1r-Haj%C3%B3s/188013448047478?fref=ts
Emellett középkori viking-varég életmód-rekonstrukcióval, hagyományőrzéssel is foglalkozom, a környékbeli Varajti Hagyományőrző Egyesület tagjaként a csapattal lépek fel országszerte, főleg a nyári szezonban.
http://www.kalocsaineplap.hu/hu/kalocsa/varajti_hagyomany_orzes_ijasz_sport_egye

- Már kicsi korodtól kezdve tudatosan könyvtárosnak készültél vagy csak így hozta az élet?
-Tudatosan nem készültem erre a pályára, viszont olvasni mindig is szerettem. Érettségi előtt, a jelentkezési papírok beadásakor választottam az informatikus-könyvtáros szakot. Első sorban erre volt a legnagyobb esély, hogy felvesznek, és testhez állóbban éreztem, mint mondjuk egy szabad bölcsész szakot, és reálisak voltak az elhelyezkedési lehetőségek is.
Aztán az egyetemi évek alatt megszerettem a szakmát, a könyvtári rendszert.

- Ha nem könyvtárosként, akkor mit dolgoznál szívesen? - Régész lennék, az biztos. Az igazi nagy gyerekkori álmom.

- Mit szeretsz legjobban a munkádban? -Természetesen a könyveket A viccet félre téve: kreatív, hiszen változatos programokat 
kell kitalálni és lebonyolítani, különféle emberekkel találkozom. Vannak nyugodtak napok, 
amikor elmélyedhetek egy jó könyvben, és vannak igazi pörgős napok is. Tehát változatos is.
Negatív oldala: A különféle statisztikák naprakész vezetése nem a szívem csücske. Valamint nincs túl nagy 
lehetőségem a karrierépítésre. Néha ez zavar, néha nem.

- Akkor elég korán kezdted az olvasást is gondolom.
-Igen, anyukámnak köszönhetően egész kicsi koromtól kezdve "könyvmoly" vagyok.

-Melyik az első olyan könyv, ami a kedvenced lett, ami megmaradt az emlékezetedben?
-Tagadhatatlanul én is a Harry Potter-nemzedék tagja vagyok, így ez a sorozat vált gyerekkorom abszolút kedvencévé. :)

- Milyen stílusban olvasol szívesen és hogyan tudsz meggyőzni valakit, hogy próbálja ki ő is az adott stílust?
- Első sorban a fantasy, urban fantasy, mágikus realizmus és a horror-thriller műfaj áll hozzám legközelebb.
Sokszor elvakult vagyok a legkedvesebb szerzőimmel, könyveimmel szemben, viszont nem szeretem "tukmálni" a kedvenceimet. Csak aki vitt már ki hasonló műfajú, témájú könyvet, azoknak merem ajánlani. A történelmi romantikus műveket favorizáló középkorú hölgynek azért nem reklámozom Neil Gaimant. Bár, ki tudja :)

- Szívesen ajánlasz más olvasnivalót a könyvtárba betérőknek akkor?
- Igen. Számos olvasó fordul hozzám azzal a kérdéssel, hogy ajánljak valami "jót" mondjuk egy adott témában.

- Meg tudod nagyjából tippelni, hogy a hozzád betérő olvasó körülbelül milyen könyveket fog választani?
- Aránylag nem nehéz megsaccolni.

Mit szólsz ezekhez a váltakozó olvasási trendekhez? Követed te is?
- Könyvtárosként az a véleményem, hogy aktuális trendek, divatok ide vagy oda, az a fő, hogy olvassanak az emberek. Kicsik-nagyok egyaránt.
Megpróbálom követni, hiszen akkor tudok én is naprakész lenni, sikerkönyveket, bestsellereket ajánlani. Könyves blogokat, portálokat bújok, hiszen nem szeretnék lemaradni.

- Melyek most a legnépszerűbb, legkeresettebb könyvek a könyvtárunkba?
- Népszerűek a dokumentum-regények, a romantikus és ifjúsági regények és persze a fantasy-k. A Szent Johanna Gimiből sosincs elég példány.

- Van nálunk egy nagyon jó kis kezdeményezés a jóvoltodból, amit Könyvklubnak hívnak. Minden héten összegyűlik az olvasni szerető kis társaság, ahol megbeszéljük az éppen olvasott könyveket és jókat csacsogunk. Hogy jött a Könyvklub ötlete?

- Még az egyetemi évek alatt jártam néhány alkalommal a bölcsészkar kedd délutáni könyvklubjába, és mikor munkába álltam Hajóson, titkon reméltem, hogy itt is össze tudok hozni egyet. Szerencsére rajtam kívül akadt három lelkes jelentkező; és bár nem bővült a létszám, egy nagyszerű társaság jött össze.

-Szerinted mivel lehet a legjobban ösztönözni, rávenni a mai fiatalokat, gyerekeket az olvasásra?
- Iskolai könyvtáros kolléganőmmel próbáljuk megszerettetni a fiatalokkal az olvasást, hiszen általános iskolás korban lehet legjobban megfogni őket pár "jól irányzott" olvasmánnyal.
Játékos könyvtári órákat, versenyeket, olvasásnépszerűsítő programokat szervezünk, de szerencsére sok diák van, akik mindenféle noszogatás nélkül is rendszeresen járnak hozzánk újabb és újabb könyvekért.

- Könyvtárosként volt tapasztalatod fura kérésekhez?
-Természetesen. Mint a legtöbb szakmámban vagy szolgáltatóhelyen, én is szembesülök pár furcsasággal.

- Melyik könyvtári szituáció volt a legviccesebb? - Nem kifejezetten vicces, de aranyos esetek, amikor az idősebb, nyugdíjas korosztály
érdeklődik a számítógép-használat iránt, valamint próbálkoznak az internethasználattal. Valamint megmosolyogtató, amikor a főként általános iskolás diákok keresik az angolos hangzású címeket. Mivel nálunk a német nyelv oktatása a hangsúlyos, mindig bajban vannak a nevekkel, címekkel. Egy kislány fél éven át "feruák"-ot keresett, de nem tudta, cím-e ez, vagy szerző neve, nekem pedig fogalmam sem volt, hogy ezt eszik-e vagy isszák. Aztán nyitva volt az asztalomon egy könyves katalógus, a leányzó pedig kiszúrta a 'Fairy Oak' könyvsorozatot... volt nagy meglepetés De legalább fény derült a rejtélyre, és könyvtárközi rendeléssel azóta három kötetet is elolvashatott.

- Elégedett vagy a könyvtár forgalmával? - Nem Egy könyvtáros, főleg kisvárosban, sosem lehet elégedett a forgalommal. De azért persze nem panaszkodhatom, hiszen a település több, mint 12%-a van jelenleg beiratkozva, és legtöbben aktív könyvtárhasználók is. Szeretném, ha ezek a statisztikák kicsit javulnának.


- Bátran ajánlod a szakmádat a fiataloknak vagy inkább óva inted őket?
- Természetesen ajánlom, főleg a könyvet szerető fiataloknak. Változatos, és számos kihívásokkal meg kell küzdeni a könyvtárosoknak az információs technológia fejlődésével. Az elhelyezkedési lehetőség talán nem a legkönnyebb, de azt hiszem, manapság ez nem csak a szakmabelieket érinti.

Köszönöm szépen az interjút . 
Remélem más kíváncsi olvasóm kérdését is sikerült feltennem egy könyvtárosnak és kicsit sikerült ezzel az interjúval kedvet hoznom a könyvtárosi munkához vagy csak egyszerűen egy kis kiruccanást a helyi könyvtárba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék