2018. október 10., szerda

Tomcsik Nóra A ​változások koraAki rendszeresen olvassa a blogom, tudja rólam, hogy imádom a történelmi és a történelmi jellegű romantikusokat. Ám ettől a kötettől mégis féltem. 

Halogatni nem tudtam, utazó könyvként került hozzám az írónőtől egyenesen, így hamar belevetettem magam a dolgok közepébe. Lehet kellett volna némi idő, míg hangulatba jövök és elmúlik az olvasói válságom.

A könyvet így utólag nehéz értékelnem, mert nem tudom eldönteni mennyire szerettem és mennyire nem. Szétcincálni sem szeretném, mert nem volt rossz. De az a pár dolog, ami nem tetszett, az javítható lenne és akkor az egyik kedvenc történelmi romantikusomként tarthatnám számon. Ez bosszant kicsit.
A közepesnél jobb sokkal, de kedvenc olvasmányként nem aposztrofálnám. Leemelni nem fogom minden évben a polcról. Apró hibái vannak, nem súlyos vétségek. Ám mégis rontotta a képet kicsit. De nézzük akkor a nehezét. 
Remélem nem veszi magára az, aki szereti a kötetet és az írónő sem. Nem célom a bántás! Sőt!

Hosszú, vontatott, lassú sodrású. Ám a nyelvezete, a stílus, a szereplők élvezetessé teszik. Nehezen rázódtam bele, nehezen adta magát, és nem is vékony(utóbbi nem gond, ha gyors, lendületes a könyv). 
Az írónő stílusa kifinomult. Szerettem a leíró részeit, a párbeszédeit.
A szereplők szerethetők, de ingadozók. Néha imádtam, máskor kevésnek találtam, aztán meg túl soknak őket. Néhol a történet erőltetett vagy túl egyszerűen, gyorsan lezárt, máskor annyira olvastatja magát és izgalmas, hogy beránt. Következő kézbevételkor  meg pont ellenkezőleg, nyögvenyelősen olvastam, alig haladva, magam erőszakolva. 
A stílus, a kerettörténet hű a történelmi időszakhoz, amiben játszik. Jó volt egy kicsit abban a korban is "élni". Remekül  bemutatja az anyagi és a más élethelyzetből adódó különbségeket. Az akkori normákat. Pár nagy történelmi eseményből is "merít".
A romantikus rész sántított számomra némileg. Annyira, de annyira drukkoltam, aztán a várt hatás, amiben reménykedtem nem következett be. Igaz, hogy egy sorozat első része és nagyon sok nyitva hagyott dolog van még, de bevallom, kicsit csalódtam. Érzelmek pipa. Azt jól sikerült elkapnia az írónőnek és ábrázolnia. Csak a szerelem nem az, ami a történetben van. Nem éreztem hiteles szerelemnek. Ragaszkodás, megszokás, vágyakozás, felsőbbrendűség elérése...Ezeket éreztem jobban, nem az igazi szerelmet.

Nem tudom mennyire volt az a gond, hogy rossz passzban talált rám a történet. Talán nem is a könyv hibája, hanem tényleg rosszkor került a kezembe. Amúgy is válságos, alig olvasós, fáradt énem jött elő és talán olvasnom sem kellett volna semmit, nemhogy egy olyan könyvet, ami történelmi és szépirodalmi kategória. Kicsit túl sokat akart belepasszírozni az írónő a rengeteg mondanivalójából, érzelmekből, a szereplők kibontakoztatásából...Nagyon remélem nem én szerettem ki ebből a stílusból!

Azt hiszem adnom kell még egy esélyt az írónőnek és jobb passzban elolvasni a folytatást! Köszönöm, hogy elutaztatta hozzám a kötetet!Fülszöveg:

Anglia ​az 1910-es évek hajnalán. 
A szegény sorsú Henry, abban a reményben, hogy pénzt és rangot szerezve elveheti a gróf kisasszony Sarah-t, Londonba utazik. Sarah azonban választás előtt áll. Az egyszerűbb életet választja-e Henryvel, vagy elfogadja a birtok új örökösének, Jacobnak házassági ajánlatát és ezzel a grófnői címet? Bátyja, George ugyanis lemond örökségéről és papnövendék lesz Lancesterben, ahol hamarosan megismeri a tragikus körülmények közt elárvult, ám mindig derűs Annát. Mindeközben George és Sarah húga, a bájos és lázadó kamasz, Charlotte arról álmodozik, hogy Henry egy nap őt veszi el feleségül. 
Mind az öten más-más tervekkel és ábrándokkal vágnak neki a körülöttük egyre gyorsabban változó világnak, ahol a társadalmi elvárások és előítéletek mellett leginkább önmagukkal kell újra és újra megküzdeniük. 
A dolgok aztán váratlan fordulatot vesznek, mikor Henry New Yorkba érkezve radikális, rendszerellenes szervezkedések és lázongások közepébe csöppen. Az egyre aggasztóbb történések után Henry kénytelen arra a következtetésre jutni, hogy mindez csupán valami sokkal veszedelmesebb esemény előszele, mely így vagy úgy, de majd mindannyijuk életét megváltoztathatja.

Magánkiadás
400 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék