2018. február 1., csütörtök

Necces témák


Az írók manapság egyre bátrabban nyúlnak necces témákhoz, amik megosztók, amik tabunak számítanak.
Régen sok könyvet betiltottak nemi identitás, vallási hovatartozás és politizálás miatt. Vagy csak a túl sok szexuális együttlét, az erotikussága miatt. Akkor még szemlesütve olvasták a megmondóemberek történeteit vagy jól eldugva. Főként, hogy nőként az olvasás megint csak tabunak számított.
Most meg. Jöhetnék a bezzeg az én időmmel. De nem teszem. Szerencsére kitágult a látókör, az olvasási szokások megváltoztak. Tényleg nincs tabu. 
Most már egy swinger klubos történet vagy egy homofób, épp az ellenkezője, meleg történet, esetleg öngyilkosság vagy pszichiátriai eset kitárgyalása is bele fér. Viszont azt veszem észre, hogy utánajárás ide, utánajárás oda, sokszor félvállról, féligazságokkal, nem túl nagy lelki mélységgel, vagy éppen a téma tetejét kapirgálva, nem valós leosztásban történik ez.
Mellékesen megjegyzik, hogy a csajt megerőszakolják, de a következő lapon már az első szembe jövő férfivel erotikába csap a történet. Mi van? Ha már olyan történetet írunk, akkor tegyük tényszerűen, kellő finomsággal, alapos utána járással, beleéléssel, empátiával. Legyünk képben a hátteret illetően. Tegyük valóssá azt, ha már bele írtuk. Vagy ne is írjuk bele.
Egyik percben meghal egy hozzátartozója, mély traumát él át, majd a másik lapon már egy pasival hentereg. Ne már!
Vagy kigyógyul a nemi identitásából? Azt hogy? Ez nem betegség.
Számtalan ilyennel akadt dolgom. Lelomboz és olykor idegessé is tesz. empátia. beleérzés elegendő lenne. De ha már nincs, akkor olvassunk utána a lelki háttérnek is. Öngyilkosság után két perccel ne röhigcséljen már.

Szerencsére ellenkezőjéről is tudok beszámolni. Egyre több a meleg történet romantikus vonulattal. Vagy épp ennek háttere, az azonosulás, és a külvilág reagálását bemutató rész. 
Az öngyilkosságot is merjük már az öngyilkos szemszögéből nézni vagy az itt maradó emberekéből.
A beteg emberek lelkébe hatoló és azt bemutató könyveknél is kapunk miértet, orvosi okot, magyarázatot.
A megerőszakolt nő fejében is merünk a könyv lapjain létezni megfelelő empátiával. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék