2018. február 18., vasárnap

Csabai Márk Határtalanok



Ha Csabai Márk könyvét egy szóval kellene jellemeznem, akkor a csibészes jutna rögtön eszembe. Mert ez egy igazi csibészes, betyárosan jó könyv volt. Jól van, azért ennél bővebb lesz a recenzióm.

Olvastam más történetét is már Márknak, így a stílusa nem idegen tőlem. Most mégis nehezen indult el, indultam el, találkoztunk össze. Sőt. Az első pár oldalnál azt mondtam, hogyha még egy Bobrov betűhalmazt olvasok, akkor visítva dobom a kukába. Az első fejezetekben sűrűn kerül szóba. 
A második fejezetben, ha nem olvastam 21-szer 7 oldalon keresztül a nevet (amit azért sem mondok ki), akkor egyszer sem! Aztán ahogy belendült az olvasmány, el lett helyezve térben, időben, élethelyzetben, bemutatásra került mindenki, úgy csitultak a kedélyek és a Név emlegetése is. 
Én is bele lendültem az olvasásba. 
Alapvetően, Csatai Csaba (imádom Márk játékát a névvel) egy kisstílű senki, aki rosszkor van rossz helyen és sosem tudja befogni. Önmagához mérten túl nagy a szája. De kedvelhető is, ha nem veszed komolyan és a viccesre vett figurát látod benne inkább. Nem mondom, volt pár húzása, amiért nem érdemelne Oscart és vállveregetést sem, inkább a pofonzsák szerepét.  Elsőnek mindig próbálja kimagyarázni magát, aztán jön a nagy bumm. Csak valahogy mindig rossz oldalról közelíti meg a dolgokat és bizony verés, verekedés lesz a vége. Tipikusan az az arc, aki mindenbe bele keveredik és a rövidebb lapot húzza. Kerülgeti, incselkedik a halállal. Szerencséje van, és mindig megússza. 
De azért igyekszik jó arc lenni és nem véresen komolyan venni a világot.

Ha már világ. Hát igen. Teljes mellszélességgel helyet kapott a könyvben a nagy magyar valóság és a világba most történő nagy változások. Egy kissé pikírt, ironikus és talán valamennyire ferdíti is a hazai valóságot, de ha nem olvastam volna leírva, hol játszódik a történet, akkor is ráismerek. Olyan igazi nagy magyaros. 
A mentalitás, a világnézet, az élethelyzetek, a hazai "maffia", az emberek, a helyszínek. 


A könyv stílusa laza, szószátyár, világmegváltós, humoros, ironikus, szókimondó, nagy igazságokat boncolgató, körülírós, magyaros.
Ha egy igazi szórakoztató könyvre vágysz, akkor Márk a te embered és ez a könyvecske. Csak ne vedd "véresen" komolyan, mert kissé véres. De azért jó. És magyar. 
A többi szereplő is "véresen"igazi, hihető. Csaba ért a karakteralkotáshoz. Mindent bekajálok és a végén csak kamillázok, hogy most mi van?
Érdekes, hogy egy szereplővel több szálat is bele kever a pakliba.  Csaba menti az irháját, de közben fölvállalja, hogy ad némi segítséget is. 

Számomra a könyv azt szimbolizálja, hogy van szabad akarat és döntéshozás, de azért a lapokat már leosztották. Valamennyi beleszólásod van a történésekbe, de minimális. Megválaszthatod, hogy A vagy B, melyik áll a mentalitásodhoz közel, de azért nem ilyen egyszerű. Kibújni a bőréből az ember nem tud. Ha farkas, akkor farkas marad. Ha bűnöző, akkor bármilyen jószívű is, a körülmények bárhogyan is játszanak közre, akkor is bűnöző marad. 

Azt azért el kell mondjam, hogy nem merő rosszindulatból, gonoszságból vagy visszavágás miatt, de szegény könyv az olvasás végére igencsak viharvert lett. Aki ismer, tudja, hogy nagyon vigyázok a könyveimre. Makulátlanok. De ezt a könyvet kipécézte magának a legkisebbtől a  legnagyobb családtagig mindenki. Biztos hívta őket a könyv hívó szava vagy mi. Szegény könyv annyira leharcolt lett. Mit szépítsek, került bele némi dedikáció, csak nem az írótól sajnos. Igazán egyedi könyv lett. Így tuti, ha kölcsönbe adom, millió kötet közül is megismerem, annyira elintézték a családom legkisebb tagjai. Ellopni sem fogják, az fix. 

Aztán valami 8 fogú kisegér is megrágta a szélét. Itt sem finomkodok. Konkrétan a könyv csücskét leharapta és saláta gyanánt elfogyasztotta legkisebb, leendő olvasóm. Hiába, már most falja a betűket. Igazi könyvmoly lesz. Sorry. Jó könyv volt, de nem csak nekem. A gyerekeim is zabálták.:)

A könyv eszement jó lett!

A könyvet köszönöm Márknak és az Álomgyár kiadónak!

Álomgyár kiadó
454 oldal

Fülszöveg:
Ha ​az életed a tét, menekülsz vagy harcolsz?
Csatai Csaba, a másodosztályú gengszter évek óta a hírhedt Bobrov család szolgálatában tevékenykedik a budapesti éjszakában. Csaba elkövette élete legnagyobb hibáját: titkosnak szánt románcba keveredett főnöke lányával. Ezért a keményebb időket is megélt egykori maffiózó nagyágyú, az öreg Bobrov Csabáért küldi embereit, aki gyorsan főnöke gyóntatószékében találja magát Tádé nevű barátjával együtt. Az ügy hamar váratlan fordulatot vesz, amikor kiderül, hogy mégsem a légyott miatt akarják elszámoltatni.
Vajon hogy kerül a képbe Pacal, az autónepper, Kugli, a kalugai pofozógép, és Alaa, az illegális bevándorló? És mi köze mindehhez Csabának és Bobrovnak?
Számtalan kihívás során az élet különös lapokat oszt főhősünknek, aki belekeveredik az embercsempészetbe. 

Idézet: 
Jól tudtam, négy dolog képes összekötni az embereket.
A vallási és politikai nézetek, a közös gyűlölet, na meg az ingyen WIFI.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Címkék